Till startsidan

X-linjen

Vi testar framtidens trafik i Säffle och all trafik som går i tätorten är nu dynamiskt. Busstrafiken går utan tidtabell och bestämd linjesträckning och bokas via en app.

Resan anpassas efter vart du vill resa och när. Smart kollektivtrafik som ger nya möjligheter att resa både på vardagar och helger – välkommen ombord!

X-linjen är först i sitt slag i Sverige. Tjänsten är för dig som vill resa klimatsmart och erbjuder bättre tillgänglighet, service och flexibilitet än vår vanliga busstrafik.

Med hjälp av appen X-linjen bokar du en resa genom att ange adressen du önskar resa från och den du vill åka till.

Om fler personer bokar en resa i samma riktning åker ni tillsammans och då anpassas rutten efter var övriga personer hämtas och lämnas.

Tider

Du kan boka en resa när du vill klockan 06.00-19.00 på vardagar och 10.30-14.30 på lördagar. Observera att på de helgdagar (röda dagar) som infaller måndag till lördag kör vi ingen trafik.

X-linjen är en permanent lösning i Säffle

Region Värmlands kollektivtrafiknämnd beslutade vid sitt möte den 26 september 2022 att X-linjen ska bli en permanent lösning i Säffle, från och med tidtabellsskiftet den 11 december 2022. Linje 80 avvecklades då för att finansiera förändringen. De anropsstyrda linjerna, linje 84 till 87, går enligt oförändrad tidtabell.

Gör så här:

  1. Skanna en av QR-koderna med din mobiltelefon.
  2. Ladda ner appen som heter X-linjen
  3. Skapa ett konto.
QR-kod för app X-linjen via Google Play

QR-kod för nedladdning via Google Play.

QR-kod för app X-linjen via Appstore

QR-kod för nedladdning via Appstore.

Du reser på X-linjen med samma biljett (enkelbiljett eller periodkort) som i vår övriga trafik i Säffle tätort. Biljetten betalar du smidigast via vår vanliga app Värmlandstrafik.

Det går också att köpa biljett ombord på bussen, här betalar du med reskassa på Värmlandskort eller med bankkort.

Under det år som projektet pågår vill vi veta vad du tycker.
Vi kommer att utvärdera hur kunderna använder och upplever trafikformen samt samla erfarenheter som gör det möjligt att i framtiden fatta beslut om den. Vi hoppas på en ökad kundnöjdhet och ett ökat resande med fler alternativ, tillgänglighet och flexibilitet.

Vi kommer att under projektets gång följa upp vad våra kunder tycker, både i form av digitala enkäter och intervjuer, där vi kommer att finnas på plats vid hållplatser och ombord på fordonen.

I fordonen och på några av våra hållplatser finns också en QR-kod som tar dig direkt till enkäten.

Här hittar du enkäten om X-linjen.

Behandling av personuppgifter i appen

Värmlandstrafik ingår i Region Värmland och de personuppgifter du lämnar när du registrerar dig för bokning av resa i appen kommer att behandlas enligt Region Värmlands gällande policy för personuppgiftsbehandling.

Vi behöver personuppgifterna för att kunna identifiera din bokning i systemet samt för planering av rutt vid resa. Vid bokning och utförd resa lagras resehistorik.

Följande personuppgifter kan behandlas i appen:

Namn, telefonnummer, e-postadress, bokningsinformation, resehistorik och eventuell profilbild.

Personuppgifterna behandlas som stöd till följande funktioner i appen:

  • Bokning av resa
  • Skapande av användarkonto

Vi sparar dina personuppgifter under 1 år efter din senaste bokning. Resehistoriken anonymiseras dock efter 100 dagar och sparas för statistikändamål.

Dina personuppgifter behandlas av Värmlandstrafik och Värmlandstrafiks personuppgiftsbiträden; Nobina som utför trafiken och Spare labs som är teknisk leverantör av appen.

Mer information om hur vi behandlar dina uppgifter, vilka rättigheter du har och hur du kontaktar oss kan läsa om på så behandlar vi personuppgifter.

Frågor och svar om X-linjen

En busslinje i Säffle tätort som anpassar rutter och tider efter kundens behov. Med hjälp av en applösning kopplas du till befintlig hållplats och anger vart du vill resa. Vi tar dig till den hållplats som ligger närmast ditt resmål.
X-linjen ger dig möjlighet att resa när du vill och nästan vart du vill i Säffle tätort. Du hämtas och lämnas på befintliga hållplatser.

Du bokar din resa via en app i din telefon. Du anger var du är och vart du vill resa.

Om fler personer bokar en resa i samma riktning åker ni tillsammans och då anpassas rutten efter var övriga personer hämtas och lämnas

Ange från vilken adress du vill resa och till vilken plats du vill resa. Speciella hållplatser finns för X-linjen. När din resa bekräftats får du information om var vi hämtar dig och på vilken tid.

Du laddar ner appen via Appstore (Iphone) eller Google play (Android). I vår informationsbroschyr som delas ut till alla hushåll i Säffle finns en QR-kod som tar dig direkt till appen.
Appen heter Värmlandstrafiks X-linje. Du kan också använda QR-koderna här på webbsidan.

Ja, du kan ringa vår beställningscentral på telefon 0771-32 32 00, menyval 1, och boka en resa, se öppettider här.

Ja, du kan resa med X-linjen på lördagar mellan klockan 10.30-14.30. På söndagar finns ännu så länge inte denna lösning.

Inte alltid. Observera, på de helgdagar (röda dagar) som infaller måndag till lördag kör vi ingen trafik, till exempel julafton och juldagen 2021. Nyårsafton 2021 och midsommarafton 2022 kör vi trafiken som om det vore en lördag, det vill säga mellan klockan 10:30 och 14:30.

Nej, X-linjen är ett mindre fordon, men med hög standard. 15 platser finns ombord och där finns wifi, USB-laddning, barnstol och rullstolsplatser med lyft. Du känner igen bussen på att den är svart med ett stort gult X på sidan.

Att resa med X-linjen kostar lika mycket som att resa med Värmlandstrafiks övriga trafik. Se våra biljetter och priser här.

Nu är tätortstrafiken i Säffle helt dynamisk och all tätortstrafik körs med X-linjen. För att den uppskattade X-linjen, som under pilotåret 2021-2022 kört över 14000 resor, skulle bli en permanent lösning i Säffle avvecklades linje 80 (med betydligt färre resande) den 11 december 2022. De anropsstyrda linjerna, linje 84 till 87, går enligt oförändrad tidtabell.

Ja, vi har rullstolsplats och lyft i fordonen så vi löser din resa även om du är rullstolsburen.

Det är inga problem för barn att resa med oss, vi har barnstol för de minsta.

Biljetten betalar du smidigast via vår vanliga app Värmlandstrafik. Det går också att köpa biljett ombord på bussen, här betalar du med reskassa på Värmlandskort eller med bankkort.

Ja. Du reser på X-linjen med samma biljett (enkelbiljett eller periodbiljett) som i vår övriga trafik i Säffle tätort.

Nej du måste inte använda appen, du kan ringa vår beställningscentral på telefon 0771-32 32 00, menyval 1, och boka en resa. Här kan du boka från klockan 07.00.

Du behöver lämna vissa personuppgifter för att kunna boka och resa med X-linjen. Läs mer här.

X-linjen är det första försöket i Sverige med den här resformen. Vi kallar den Framtidens trafik för vi tror på en individuell form av kollektivtrafik där vi på en del håll i länet kan köra med mindre fordon utan tidtabell när det passar resenärerna. Vi kör den här trafiken i samarbete med Nobina som kör våra gula bussar.

X-linjen är ett pilotprojekt över ett års tid och vi vill väldigt gärna veta vad du tycker så vi kan slipa tjänsten till att bli ännu mer kundvänlig och passa våra resenärer ännu bättre. I fordonen och på flera hållplatser finns QR-koder som med hjälp av en smartphone tar dig direkt till en enkät där du kan svara på vad just du tycker om tjänsten.
Här hittar du enkäten – välkommen med dina åsikter
https://surveys.enalyzer.com/survey/linkindex?pid=s3hm5d8s

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?