Till startsidan

X-linjen Sunne

Våren 2024 gör X-linjen comeback i Sunne! Det med en ny app, ett större geografiskt område att resa inom och med ett unikt test att sy ihop dynamisk trafik med Värmlandstrafiks ordinarie trafik. Premiär den 28 februari.

Illustration för X-linjen Sunne.

Precis som i tidigare lanseringar inom X-linjekonceptet bygger det nya pilottestet på dynamisk trafik: busstrafik utan tidtabell och förutbestämd resväg som du du bokar i en mobilapp.

Dynamisk trafik är en ny flexibel form av kollektivtrafik som välkomnats med öppna armar i tidigare test i Värmland. Under sommarens gästspel i Sunne gjordes dryga tusen resor med X-linjen och i Säffle, där trafiken numera är permanent, har trafiken mångdubblat det kollektiva resandet sedan start 2021.

Först i Sverige!

Det är med stor förväntan som vi nu återlanserar konceptet i Sunne! Lite extra spännande är det då testet tar oss ytterligare ett kliv mot framtidens kollektivtrafik. Nu gör vi nämligen något unikt och adderar den ordinarie trafiken i tjänsten.

När du gör en sökning räknar systemet ut den mest hållbara resan utifrån all tillgänglig trafik inom X-linjens trafikeringsområde. Om det går en ordinarie buss eller ett tåg som matchar din sökning får du denna information presenterad och när en dynamisk resa passar bäst ges du möjlighet att boka den.

– Även om de allra flesta sökningar kommer att matchas med dynamisk trafik är det just det här, att systemet räknar ut och presenterar det mest hållbara alternativet utifrån all tillgänglig kollektivtrafik, som gör pilottestet unikt, berättar Markus Bergman, trafikchef regionbuss på Värmlandstrafik.

Här ser du kartan för X-linjen Sunne (pdf). Pdf, 454 kB.

Trafiken har premiär den 28 februari och körs fram till 8 september. Sidan uppdateras löpande med information fram till trafikstart.

X-linjen Sunne - nyheter!

 • Större geografiskt område att resa inom jämfört med sommarlanseringen 2023.
 • Unikt test att sy ihop dynamisk trafik med Värmlandstrafiks ordinarie trafik. Systemet räknar ut och presenterar det mest hållbara alternativet utifrån all tillgänglig kollektivtrafik. En lösning som gör pilottestet unikt och som Värmlandstrafik är först i landet att lansera!
 • Ny app som behöver laddas ned innan första resan.
 • Trafiken kommer inte att köras med dedikerade fordon, som i Säffle, här används i stället fordon som normalt går i service- och skoltrafiken.

X-linjen Sunne är ett test av flexibel kollektivtrafik inom ett angivet område. Du kan resa när du vill inom ett specifikt tidsspann och till och från både fysiska och virtuella hållplatser.

I detta test har vi tagit konceptet med dynamisk trafik, flexibel trafik utan förutbestämd tidtabell eller körväg, ett kliv vidare från tidigare lanseringar inom X-linjekonceptet. Detta genom att addera den ordinarie linjetrafiken för att matcha resesökningar med det mest hållbara alternativet.

Testet pågår mellan 28 februari och 8 september 2024.

 • Ladda hem appen X-linjen Sunne .
 • Ange vilken adress du vill resa från och vart du vill resa. Baserat på din sökning får du förslag på närmaste hållplats.
 • Välj tidpunkt för avresa eller ankomst.
 • Ta del av reseförslag. Det kan vara både med trafik som du bokar direkt i appen eller med ordinarie buss- eller tågtrafik.
 • När du bokar en resa via appen får du en bekräftelse direkt i appen. Skulle resan bli försenad får du en notis om detta. Om du bokar via telefon (0771-32 32 00, knappval 2) får du i stället bekräftelse som sms.
 • Om fler personer bokar en resa i samma riktning åker ni tillsammans och då anpassas rutten efter var övriga personer hämtas och lämnas.
 • Biljett för resan köper du i Värmlandstrafiks app eller ombord med bankkort. Om du har en periodbiljett behöver du ett aktiveringskvitto som du visar föraren.

Under perioden 28 februari till 8 september kan du resa med den dynamiska trafiken under följande tider:
Måndag – fredag: 09.00-20.00
Lördag – söndag: 10.30-14.30

Observera att trafiken inte körs på helgdagar (röda dagar).

Du bokar resa i appen X-linjen Sunne. I denna app kan du enbart boka de dynamiska resorna. När du får ett förslag på en mixtrafikresa så bokar du den i stället här. Får du förslag på en resa med ordinarie buss- eller tågtrafik kan du inte boka den resan alls.

Det går även att ringa och boka resa (de dynamiska). Det gör du via Värmlandstrafiks kundcenter på telefonnummer 0771-32 32 00, knappval 2. Se öppettider här.

Information om detta uppdateras.

Ja, du kan ringa vårt kundcenter på telefon 0771-32 32 00, menyval 2, och boka en resa, se öppettider här.

X-linjen Sunne går inte på röda dagar. Se tabellen här:

2024


Datum

Helgdag

Trafikeras som

29 mars

Långfredagen

Ingen trafik

30 mars

Påskafton

Trafikerar som lördag

31 mars

Påskdagen

Ingen trafik

1 april

Annandag påsk

Ingen trafik

1 maj

Första maj

Ingen trafik

9 maj

Kristi himmelfärdsdagen

Ingen trafik

6 juni

Nationaldagen

Ingen trafik

21 juni

Midsommarafton

Trafikerar som lördag

22 juni

Midsommardagen

Ingen trafik

Att resa med X-linjen kostar lika mycket som att resa med Värmlandstrafiks övriga trafik. Se våra biljetter och priser här.

Biljetten betalar du smidigast via vår vanliga app Värmlandstrafik. Det går också att köpa biljett ombord på bussen med bankkort. Om du reser med periodbiljetten på resekort behöver du visa ett aktiveringskvitto.

Ja. Du reser på X-linjen med samma biljett (enkelbiljett eller periodbiljett) som i vår övriga trafik i Säffle tätort. Om du reser med periodbiljetten på resekort behöver du visa ett aktiveringskvitto.

Ja, under delar av dagen. X-linjen Sunne körs med fordon som normalt går i skoltrafik respektive servicetrafik. Tyvärr är inte skoltrafikens bussar utrustade med rullstolsplats eller lyft, det är däremot servicetrafikfordonen som kör mellan kl. 12.00 och 16.30.

Ja, under delar av dagen. X-linjen Sunne körs med fordon som normalt går i skoltrafik respektive servicetrafik. Tyvärr har inte skoltrafikens bussar plats för barnvagn och de är inte heller utrustade med barnstol. Det är däremot servicetrafikfordonen som kör mellan kl. 12.00 och 16.30. De har plats för barnvagn och är utrustade med bälteskuddar till resande barn mellan cirka 4–12 år.

Värmlandstrafik ingår i Region Värmland och de personuppgifter du lämnar när du registrerar dig för bokning av resa i appen kommer att behandlas enligt Region Värmlands gällande policy för personuppgiftsbehandling.

Vi behöver personuppgifterna för att kunna identifiera din bokning i systemet samt för planering av rutt vid resa. Vid bokning och utförd resa lagras resehistorik.

Följande personuppgifter kan behandlas i appen:

Namn, telefonnummer, e-postadress, bokningsinformation, resehistorik och eventuell profilbild.

Personuppgifterna behandlas som stöd till följande funktioner i appen:

 • Bokning av resa
 • Skapande av användarkonto

Vi sparar dina personuppgifter under 1 år efter din senaste bokning. Resehistoriken anonymiseras dock efter 100 dagar och sparas för statistikändamål.

Dina personuppgifter behandlas av Värmlandstrafik och Värmlandstrafiks personuppgiftsbiträden; Nobina som utför trafiken och Via som är teknisk leverantör av appen.

Mer information om hur vi behandlar dina uppgifter, vilka rättigheter du har och hur du kontaktar oss kan läsa om på så behandlar vi personuppgifter.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?