Till startsidan

X-linjen Sunne

X-linjen har gjort comeback i Sunne! Det med en ny app, ett större geografiskt område att resa inom och med ett unikt test att sy ihop dynamisk trafik med Värmlandstrafiks ordinarie trafik.

Illustrerad bild på X-linjen i Sunne. Det går en orange linje över bilden som är markerad med resmål, Sunne Sommarland, Rottneros park, Mårbacka, Sunne centrum och Västanå teater.

Precis som i tidigare lanseringar inom X-linjekonceptet bygger det nya pilottestet på dynamisk trafik: busstrafik utan tidtabell och förutbestämd resväg som du bokar i en mobilapp.

Dynamisk trafik är en ny flexibel form av kollektivtrafik som välkomnats med öppna armar i tidigare test i Värmland. Under sommarens gästspel i Sunne gjordes dryga tusen resor med X-linjen och i Säffle, där trafiken numera är permanent, har trafiken mångdubblat det kollektiva resandet sedan start 2021.

Sommar 2024 med X-linjen

Med start den 10 juni utökar vi tiderna du kan resa med X-linjen Sunne på kvällar och helger. Tack vare det kan du upptäcka Sunnes sommarpärlor, till exempel kan du ta X-linjen till Mårbacka, Rottneros park eller kanske till Västanå teater.

Öppettider

Sommarens öppettider mellan 10 juni – 11 augusti

 • Måndag-tisdag: 09.00-20.00
 • Onsdag-lördag: 09.00-23.00
 • Söndag och helgdag: 10.30-14.30, 15.30-19.00

Ordinarie öppettider- 28 februari – 9 juni och 12 augusti – 8 september

 • Måndag – fredag: 09.00-20.00
 • Lördag – söndag: 10.30-14.30

Observera, din resa behöver vara avslutad den angivna sluttiden för respektive dag.

Du kan boka samma dag eller en dag i förväg.

Frågor och svar

X-linjen Sunne är ett test av flexibel kollektivtrafik inom ett angivet område. Du kan resa när du vill inom ett specifikt tidsspann och till och från både fysiska och virtuella hållplatser.

I detta test har vi tagit konceptet med dynamisk trafik, flexibel trafik utan förutbestämd tidtabell eller körväg, ett kliv vidare från tidigare lanseringar inom X-linjekonceptet. Detta genom att addera den ordinarie linjetrafiken för att matcha resesökningar med det mest hållbara alternativet.

Testet pågår mellan 28 februari och 8 september 2024.

 • Ladda hem appen X-linjen Sunne .
 • Ange vilken adress du vill resa från och vart du vill resa. Baserat på din sökning får du förslag på närmaste hållplats.
 • Välj tidpunkt för avresa eller ankomst.
 • Ta del av reseförslag. Det kan vara både med trafik som du bokar direkt i appen eller med ordinarie buss- eller tågtrafik.
 • När du bokar en resa via appen får du en bekräftelse direkt i appen. Skulle resan bli försenad får du en notis om detta. Om du bokar via telefon (0771-32 32 00, knappval 2) får du i stället bekräftelse som sms.
 • Om fler personer bokar en resa i samma riktning åker ni tillsammans och då anpassas rutten efter var övriga personer hämtas och lämnas.
 • Biljett för resan köper du i Värmlandstrafiks app eller ombord med bankkort. Om du har en periodbiljett behöver du ett aktiveringskvitto som du visar föraren.

Sommarens öppettider mellan 10 juni – 11 augusti

 • Måndag-tisdag: 09.00-20.00
 • Onsdag-lördag: 09.00-23.00
 • Söndag och helgdag: 10.30-14.30, 15.30-19.00

Ordinarie öppettider- 28 februari – 9 juni och 12 augusti – 8 september

 • Måndag – fredag: 09.00-20.00
 • Lördag – söndag: 10.30-14.30

Observera, din resa behöver vara avslutad den angivna sluttiden för respektive dag.

Du kan boka samma dag eller en dag i förväg.

2024


Datum

Helgdag

Trafikeras som

29 mars

Långfredagen

Söndag

30 mars

Påskafton

Lördag

31 mars

Påskdagen

Söndag

1 april

Annandag påsk

Söndag

1 maj

Första maj

Söndag

9 maj

Kristi himmelfärdsdagen

Söndag

6 juni

Nationaldagen

Söndag

21 juni

Midsommarafton

Lördag

22 juni

Midsommardagen

Söndag

 

I appen:

Du bokar resa i appen X-linjen Sunne. I denna app kan du enbart boka de dynamiska resorna. När du får ett förslag på en mixtrafikresa så bokar du den i stället här. Får du förslag på en resa med ordinarie buss- eller tågtrafik kan du inte boka den resan alls.

Du kan boka samma dag eller en dag i förväg.

Bokning via telefon:

Det går även att ringa och boka resa (de dynamiska). Det gör du via Värmlandstrafiks kundcenter på telefonnummer 0771-32 32 00, knappval 2. Du kan ringa och boka resa fram till klockan 19.00 på vardagarna och fram till klockan 17.00 på helgerna.

Du laddar ner appen via Appstore (Iphone) eller Google play (Android).
Appen heter X-linjen Sunne.


Illustration för X-linjen Sunne.

Ja, du kan ringa vårt kundcenter på telefon 0771-32 32 00, menyval 2, och boka en resa, se öppettider här. Du kan ringa och boka resa fram till klockan 19.00 på vardagarna och fram till klockan 17.00 på helgerna.

Att resa med X-linjen kostar lika mycket som att resa med Värmlandstrafiks övriga trafik. Se våra biljetter och priser här.

Biljetten betalar du smidigast via vår vanliga app Värmlandstrafik. Det går också att köpa biljett ombord på bussen med bankkort. Om du reser med periodbiljetten på resekort behöver du visa ett aktiveringskvitto.

Ja. Du reser på X-linjen med samma biljett (enkelbiljett eller periodbiljett) som i vår övriga trafik i Säffle tätort. Om du reser med periodbiljetten på resekort behöver du visa ett aktiveringskvitto.

Ja, mellan klockan 12.00-16.30 måndag till fredag (exklusive påsklov och röda dagar).

Vad gäller övriga tider?

Övrig tid körs den dynamiska trafiken med skolbussar och de är tyvärr inte anpassade för resor med rullstol.

Ja, mellan klockan 12.00-16.30 måndag till fredag (exklusive påsklov och röda dagar). Tyvärr kan du inte resa med den största modellen av permobil.

Vad gäller övriga tider?

Övrig tid körs den dynamiska trafiken med skolbussar och de är tyvärr inte anpassade för resor med rullator eller permobil. Däremot går det bra att ta med dig en ihopfällbar rullator, viktigt då är att du kan gå i trappor.

Ja, mellan klockan 12.00-16.30 måndag till fredag (exklusive påsklov och röda dagar). Fordonen är utrustade med bälteskuddar till resande barn mellan cirka 4–12 år. Du kan resa med barn mellan 0-4 år men då behöver du ta med en egen barnstol.

Resa med barnvagn?

Under ovanstående tider kan du resa med barnvagn vid mån av plats. Vi rekommendarar att du ringer och kollar möjligheterna i samband med bokning (0771-32 32 00, knappval 2).

Vad gäller övriga tider?

Övrig tid körs den dynamiska trafiken med skolbussar och de är tyvärr inte anpassade för resor med barnvagn eller barnstol.

Värmlandstrafik ingår i Region Värmland och de personuppgifter du lämnar när du registrerar dig för bokning av resa i appen kommer att behandlas enligt Region Värmlands gällande policy för personuppgiftsbehandling.

Vi behöver personuppgifterna för att kunna identifiera din bokning i systemet samt för planering av rutt vid resa. Vid bokning och utförd resa lagras resehistorik.

Följande personuppgifter kan behandlas i appen:

Namn, telefonnummer, e-postadress, bokningsinformation, resehistorik och eventuell profilbild.

Personuppgifterna behandlas som stöd till följande funktioner i appen:

 • Bokning av resa
 • Skapande av användarkonto

Vi sparar dina personuppgifter under 1 år efter din senaste bokning. Resehistoriken anonymiseras dock efter 100 dagar och sparas för statistikändamål.

Dina personuppgifter behandlas av Värmlandstrafik och Värmlandstrafiks personuppgiftsbiträden; Nobina som utför trafiken och Via som är teknisk leverantör av appen.

Mer information om hur vi behandlar dina uppgifter, vilka rättigheter du har och hur du kontaktar oss kan läsa om på så behandlar vi personuppgifter.

X-linjen Sunne - nyheter!

 • Större geografiskt område att resa inom jämfört med sommarlanseringen 2023.
 • Unikt test att sy ihop dynamisk trafik med Värmlandstrafiks ordinarie trafik. Systemet räknar ut och presenterar det mest hållbara alternativet utifrån all tillgänglig kollektivtrafik. En lösning som gör pilottestet unikt och som Värmlandstrafik är först i landet att lansera!
 • Ny app som behöver laddas ned innan första resan.
 • Trafiken kommer inte att köras med dedikerade fordon, som i Säffle, här används i stället fordon som normalt går i service- och skoltrafiken.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?