Till startsidan

Mixtrafik

Mixtrafik

Flera av våra skolbussar är nu öppna för allmänheten. Skolbussarna kör på vardagar varje morgon och eftermiddag i ett finmaskigt linjenät på stora delar av den värmländska landsbygden, och det har länge funnits önskemål om att fler än grundskoleeleverna ska få åka med. Detta prövas nu i pilotprojektet Mixtrafik.

Sedan våren 2022 kan allmänheten boka plats på skolbussturer i Borgvik och Värmskog i Grums kommun samt i Fagerås i Kils kommun. Från den 5 december 2022 öppnar vi även upp skolbussar i Arvika kommun som kommer gå via Glava och Gunnarskog.

Genom att öppna upp skolbussturerna för allmänheten får fler nytta av den buss som ändå passerar på vägen till och från skolan. Platsen på bussen bokas kostnadsfritt via Mina sidor med hjälp av bank-id, där den som bokar kan välja mellan en rad olika stopp längs med vägen. Antalet platser på bussen och turens rutt kommer att skifta något från dag till dag, eftersom det är de skolskjutsberättigade elevernas behov som ligger i grunden.

– För personer som bor på landsbygden där det i vanliga fall inte går kollektivtrafik men där det finns tillgång till skoltrafik, innebär detta nya resmöjligheter, säger Sebastian Tay Hannebo som är projektledare för tjänsten.

Tjänsten är framtagen i samarbete med Stronger Combined.

Så här gör du för att boka en resa

  1. Logga in med bank-id på vår bokningssida: mixtrafik.varmlandstrafik.se.
  2. Välj resenär. Du kan lägga till flera resenärer som du kan boka en resa åt. När du lägger till en resenär så sparas personen i dina personuppgifter. Därefter kan du boka resa till personen och du kan skicka bokningsbekräftelse (gäller som biljett) som du bokat resan åt.
  3. Sök på det närområde du vill resa i. Fyll i vilken hållplats du vill resa från och till, så ser du om det finns en ledig plats på en buss som kör sträckan som du vill resa.
  4. När du hittat en ledig plats kan du enkelt göra en bokning. Du får en bekräftelse som du visar upp för föraren i samband med resan. Du kan också dela biljetten via sms om det inte är du själv som ska resa.

Du kan senast boka din resa 30 minuter innan turen startar (från första hållplats), max en vecka i förväg. Det är möjligt att ha flera bokningar samtidigt.

Ladda ner bokningssidan till din hemskärm på mobiltelefonen

För att få snabb och smidig tillgång till Mixtrafiks bokningssida kan du ladda ner bokningssidan till din mobil genom att öppna upp bokningssidan på mobilen, välja att ladda ner sidan till din hemskärm så att den hamnar bland dina andra appar.

Frågor och svar om mixtrafik

Det går olika många turer från dag till dag då skolbussarna är anpassade efter elevernas skoltider. Även antalet bokningsbara platser varierar då skolskjutsberättigade elever alltid har förtur. På bokningssidan kan du se vilka turer som finns tillgängliga.

Tjänsten kommer att vara öppen för alla men det krävs att du bokar en plats för att kunna åka med. Alla skolskjutsberättigade elever kommer alltid vara garanterad en plats på sin buss.

I Fagerås kan du åka där skolbussarna trafikerar och även i viss mån till centrala Kil. I Grums kan du åka med turer som går via Värmskog och Borgvik.

Om det visar sig finnas ett stort intresse för tjänsten är det möjligt att antalet turer kan utökas.

Under perioden som vi testar konceptet med öppen skoltrafik kommer det vara kostnadsfritt för allmänheten att åka med skolbussarna.

Som med alla resor kan turer påverkas av halka eller dåligt väder vilket kan medföra att det blir förseningar eller i ovanliga fall att en tur blir inställd med kort varsel. Störningsinformation som påverkar turen kommer skickas ut till resenärer genom sms, det är även möjligt att se denna information på bokningssidan i inloggat läge. Värmlandstrafiks resegaranti gäller inte på turer med mixtrafik.

Ja, alla som vill kan få resa med Mixtrafik, dock krävs det bank-id för att boka en plats ombord åt sig själv eller någon annan närstående. Det vi dock tror när vi har gjort målgruppsanalyser tillsammans med Karlstads universitet och Byalaget i Fagerås är att tjänsten kommer vara som mest intressant för föräldrar, syskon och klasskompisar då bussarna går på tider som gör det svårt för exempelvis arbetspendling.

Restiderna kommer inte att påverkas, skolbussen kommer att fortsätta åka samma rutter som tidigare och de valbara hållplatserna är placerade där barnen antingen stiger på eller av. Det finns dock några enstaka extra hållplatser för denna tjänst men det tar inte många sekunder att stanna bussen vid dessa då de är placerade längs befintlig körväg.

Vi har jobbat hårt med trygghetsaspekten och det är en av anledningarna till att det krävs bank-id i samband med bokning. Vår erfarenhet från tidigare lanseringar visar att mixtrafik snarare bidrar till ökad trygghet ombord tack vare att fler vuxna åker med bussen.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?