Till startsidan
Start /Res med oss /Fler resesätt /Cykelplats på bussen

Cykelplats på bussen sommaren 2022

Cykel på buss

För den som ville cykla Unionsleden, Vänerleden eller Klarälvsbanan i somras fanns möjlighet att ta bussen dit eller hem eller en bit på vägen. Genom ett gemensamt pilotprojekt mellan Region Värmland, Visit Värmland och Nobina var nämligen möjligt att boka cykelplats på bussen.

Satsningen på cykelplatser på bussen startade sommaren 2021 med syftet att öka möjligheterna för cykelturister att uppleva Klarälvsbanan och samtidigt resa hållbart och klimatsmart. 2022 växlade pilotprojektet upp rejält med fler sträckor, avgångar och cykelställ.

Hela sommartidtabellen

Mellan den 13 juni och 14 augusti gick det att ta med cykeln på bussen på ett stort antal av de bussavgångar som passerar Klarälvsleden, Unionsleden och nu även Vänerleden.

Cykelplatsen bokades kostnadsfritt via cykelbokning.varmlandstrafik.se och man kunde välja mellan ett flertal turer på både vardagar och helger. På de här linjerna fanns det bokningsbara avgångar:

  • 505 (Kristinehamn-Gullspång) tar dig till Vänerleden.
  • 600 (Karlstad-Värnäs) tar dig till Klarälvsbanan.
  • 700 (Karlstad och Töcksfors) tar dig till Unionsleden.
  • 800 (Karlstad-Åmål) tar dig till Vänerleden.

Det fanns plats för två cyklar samtidigt på cykelstället och du kan lasta på och av din cykel på ett antal utvalda hållplatser.

Läs mer om Unionsleden och Klarälvsbanan här

På Visit Värmlands webbplats kan du läsa mer om Värmlands cykeldestinationer.

Klarälvsbanan och Klarälvsleden (visitvarmland.com)

Unionsleden (visitvarmland.com)

Vänerleden (visitvarmland.com)

Om pilotprojektet

Pilotprojektet är en del av projektet Investeringsprojekt servicesstuktur cykelleder Värmland – Västra Götaland som finansieras av Tillväxtverket och Region Värmland och som startade under sommartidtabellen 2021 på sträckan Karlstad-Hagfors med busslinje 600. Under 2022 utvecklas pilotprojektet till att gälla ännu fler busslinjer och leder i Värmland.

Frågor och svar om cykel på bussen

Under sommartidtabellen 2022, alla dagar i veckan mellan 13 juni – 14 augusti.

Under sommartidtabellen 2022 på flera av avgångarna på de här linjerna:

  • 600 (Karlstad-Värnäs)
  • 505 (Kristinehamn-Gullspång)
  • 700 (Karlstad och Töcksfors)
  • 800 (Karlstad-Åmål)

Nej du lastar på och av dina cyklar på ett antal utvalda hållplatser och linjer.

Nej, för cyklarna är det hållplats Karolinen som gäller. Av säkerhetsskäl får inte resenärer befinna sig bakom bussarna på plattan vid busstationen.

Nej, du måste boka din plats en vardag innan via vår webbplats. Du kan också bara stiga på vid vissa hållplatser när du ska ta med dig cykel. Var på din hållplats i god tid!

Nej att ta med dig cykeln kostar inget extra, du betalar för din resa men cykeln åker gratis.

Du bokar din plats en vardag innan på den här sidan. Din bokningsbekräftelse får du på sms. Din egen plats bokar du som vanligt när du reser med Värmlandstrafik. Var på din hållplats i god tid!

Du avbokar din plats på samma sida som du bokade platsen. Du kan avboka fram till avgång, men tänk på att du kan lämna plats åt andra cyklister genom att avboka i god tid.

Vi kan med två cyklar samtidigt på respektive tur.

Ja, du får själv lasta på och av din cykel, men föraren kan hjälpa till om det behövs. Föraren vet mellan vilka hållplatser du har bokat plats.

Du behöver inte ta med något speciell utrustning för att frakta cykeln, men om du vill att din cykel ska sitta ritkigt stadigt kan det vara bra att ha med några remma att spänna fast den med. Cykelstället är omkring 59-62 cm breda. Är din cykeln av mindre modell behöver du ta med dig band att spänna fast den med.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?