X-linjen

Vi testar framtidens trafik i Säffle

En helt ny trafikform har lanserats i Säffle tätort: busstrafik utan tidtabell och bestämd linjesträckning, som bokas via en app.
Resan anpassas efter vart du vill resa och när. Smart kollektivtrafik som ger nya möjligheter att resa både på vardagar och helger – välkommen ombord!

X-linjen är först i sitt slag i Sverige och testas nu som ett pilotprojekt i Säffle, i ett samarbete mellan Region Värmland och Nobina. Tjänsten är för dig som vill resa klimatsmart och erbjuder bättre tillgänglighet, service och flexibilitet än vår vanliga busstrafik.

Med hjälp av appen X-linjen bokar du en resa genom att ange adressen du önskar resa från och den du vill åka till. Du kan boka en resa när du vill klockan 06.00-19.00 på vardagar och 10.30-14.30 på lördagar*.

Om fler personer bokar en resa i samma riktning åker ni tillsammans och då anpassas rutten efter var övriga personer hämtas och lämnas.

* Observera, på de helgdagar (röda dagar) som infaller måndag till lördag kör vi ingen trafik. 

Till träningen, jobbet eller vännerna

X-linjen har blivit en del av vardagen för många Säfflebor. Här berättar Tim, Erik och Mikael om hur de använder X-linjen:

Tim tar X-linjen till träningen
”Så länge den finns köper jag ingen bil”
Fem dagar i veckan med X-linjen

X-linjen blir en permanent lösning i Säffle

Testperioden för X-linjen närmar sig sitt slut. Med tanke på att X-linjen har betydligt fler resenärer än den ordinarie linjetrafiken på linje 80 i Säffle tätort beslutade därför Region Värmlands kollektivtrafiknämnd vid sitt möte den 26 september 2022 att X-linjen ska bli en permanent lösning i Säffle, från och med tidtabellsskiftet den 13 december 2022. Linje 80 kommer då att avvecklas för att finansiera förändringen. De anropsstyrda linjerna, linje 84 till 87, kommer att gå enligt oförändrad tidtabell.

Läs mer om framgången för X-linjen här!

 

Ladda ner appen

  • Skanna en av koderna – Iphone-appen till vänster, Android till höger – med din mobiltelefon.
  • Ladda ner appen som heter X-linjen
  • Skapa ett konto.

     

Du reser på X-linjen med samma biljett (enkelbiljett eller periodkort) som i vår övriga trafik i Säffle tätort. Biljetten betalar du smidigast via vår vanliga app Värmlandstrafik.

Det går också att köpa biljett ombord på bussen, här betalar du med reskassa på Värmlandskort eller med bankkort.

Frågor och svar om X-linjen

Kan man resa med rullstol? Vad kostar det? Kan jag ta med barnen? Kan jag boka fast jag inte har någon smartphone?

Vi har försökt samlat frågor – och svar – kring vårt nya trafikupplägg. Är det något du funderar över så kanske svaret finns där.

Här finns frågor och svar

Vi vill veta vad du tycker

Under det år som projektet pågår vill vi veta vad du tycker.
Vi kommer att utvärdera hur kunderna använder och upplever trafikformen samt samla erfarenheter som gör det möjligt att i framtiden fatta beslut om den. Vi hoppas på en ökad kundnöjdhet och ett ökat resande med fler alternativ, tillgänglighet och flexibilitet.

Vi kommer att under projektets gång följa upp vad våra kunder tycker, både i form av digitala enkäter och intervjuer, där vi kommer att finnas på plats vid hållplatser och ombord på fordonen.

I fordonen och på några av våra hållplatser finns också en QR-kod som tar dig direkt till enkäten.
Här hittar du enkäten om X-linjen.


Skriv ut sida