X-linjen stannar i Säffle

Publicerad

Det är snart ett år sedan Värmlandstrafiks och Nobinas pilot X-linjen såg dagens ljus i Säffle och i september passerade satsningen 10 000 resor. Den dynamiska tätortsbussen, som lämnat linjer och tidtabeller bakom sig, har varit en succé.

– X-linjen har tagits emot över all förväntan och slår resenärsrekord efter resenärsrekord. Vecka 36 visade all-time-high med 402 beställda och genomförda resor. Totalt var vi då uppe i 9 995 resor. Det innebär att X-linjen i vecka 37 passerade 10 000 resor i Säffle, säger Markus Bergman som är trafikchef för regionbuss på Region Värmland Kollektivtrafik.

Dynamisk trafik som bokas via app

X-linjen är en annan typ av kollektivtrafik, som bokas via en app och trafikerar Säffle tätorts alla hållplatser och därtill ett flertal virtuella hållplatser. Bussen körs bara när någon vill resa och som all annan kollektivtrafik bygger tjänsten på samåkning, där flera resenärer kan boka resor samtidigt från olika hållplatser. Systemet räknar ut den bästa rutten.

Sedan start har X-linjen visat en starkt uppåtgående kurva både vad gäller resor och antal appanvändare. I snitt har det gjorts över 285 resor per vecka i augusti och september. Det ska jämföras med 42 resor per vecka på Säffles ordinarie tätortslinje 80.

– Ser vi på resandet under en lite längre period har det kollektiva resandet femdubblats i Säffle, förklarar Markus Bergman.

– Att ha möjlighet att testa olika typer av kollektivtrafik skarpt ger oss ovärderlig kunskap inför framtiden. Här har vi hittat ett upplägg där resenärer i alla åldrar varit nöjda med både lösningen och själva reseupplevelsen i sig. Det skapar förhoppningsvis fler nöjda återkommande resenärer, säger Åsa Tobiasson som är affärschef på Nobina Sverige.

Träffa några av resenärerna här!

Framtidens kollektivtrafik

Region Värmland vill öka det hållbara resandet i Värmland. Samtidigt ligger stora upphandlingar av både regiontrafik och tätortstrafik bara några år bort. Två starka skäl till att testa olika modeller och lösningar för kollektivtrafiken.

– Vi utreder och testar fordon och bokningsmöjligheter på många olika sätt nu. Syftet är att införa trafiksystem som mer flexibelt svarar upp mot värmlänningarnas resbehov, samt att ge resmöjligheter där det saknas linjetrafik, framför allt på landsbygden, säger Jesper Johansson (MP), kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland.

Permanent lösning

Testperioden för X-linjen närmar sig sitt slut. Med tanke på att X-linjen har betydligt fler resenärer än den ordinarie linjetrafiken på linje 80 i Säffle tätort beslutade därför Region Värmlands kollektivtrafiknämnd vid sitt möte den 26 september att X-linjen ska bli en permanent lösning i Säffle, från och med tidtabellsskiftet den 11 december. Linje 80 kommer då att avvecklas för att finansiera förändringen. De anropsstyrda linjerna, linje 84 till 87, kommer att gå enligt oförändrad tidtabell.

– Det innebär att Säffleborna kommer att få behålla det förbättrade reseutbudet när pilotprojektet upphör, säger Jesper Johansson.

Läs mer

Läs mer om X-linjen här!