Till startsidan

Mixtrafik

Mixtrafik är tjänsten som låter allmänheten boka plats på skolbussarna. Genom att öppna upp skolbussarna får fler nytta av trafiken som kör på vardagar varje morgon och eftermiddag.

Bild på skolbuss med texten "Skolbuss för alla! Välkommen ombord"

Mixtrafik är tillgängligt på alla skolbussar i Torsby, Storfors Kil, Munkfors, Grums och Arvika kommun. I Sunne kommun är tjänsten tillgänglig på skolbussturer som går sträckan Ransbysätter -Sätergården och med turer som går via Gettjärn. I Kristinehamns kommun kan du åka med utvalda skolbussturer som går via Medhamn, Rudskoga och Ölme.

Vi arbetar med att lansera tjänsten i ännu fler kommuner runt om i Värmland.

Platsen på bussen bokas kostnadsfritt via Mina sidor med hjälp av bank-id, där den som bokar kan välja mellan en rad olika stopp längs med vägen. Antalet platser på bussen och turens rutt kommer att skifta något från dag till dag, eftersom det är de skolskjutsberättigade elevernas behov som ligger i grunden.

– För personer som bor på landsbygden där det i vanliga fall inte går kollektivtrafik men där det finns tillgång till skoltrafik, innebär detta nya resmöjligheter, säger Sebastian Tay Hannebo som är projektledare för tjänsten.

Tjänsten är framtagen i samarbete med Stronger Combined.

Så här gör du för att boka en resa

  1. Logga in med bank-id på vår bokningssida: mixtrafik.varmlandstrafik.se.
  2. Välj resenär. Du kan lägga till flera resenärer som du kan boka en resa åt. När du lägger till en resenär så sparas personen i dina personuppgifter. Därefter kan du boka resa till personen och du kan skicka bokningsbekräftelse (gäller som biljett) som du bokat resan åt.
  3. Sök på det närområde du vill resa i. Fyll i vilken hållplats du vill resa från och till, så ser du om det finns en ledig plats på en buss som kör denna sträckan.
  4. När du hittat en ledig plats kan du enkelt göra en bokning. Du får en bekräftelse som du visar upp för föraren i samband med resan. Du kan också dela biljetten via sms om det inte är du själv som ska resa.

Du kan senast boka din resa 30 minuter innan turen startar (från första hållplats), max en vecka i förväg. Det är möjligt att ha flera bokningar samtidigt.

Ladda ner bokningssidan till din hemskärm på mobiltelefonen

För att få snabb och smidig tillgång till Mixtrafiks bokningssida kan du ladda ner bokningssidan till din mobil genom att öppna upp bokningssidan på mobilen, välja att ladda ner sidan till din hemskärm så att den hamnar bland dina andra appar.

Frågor och svar om mixtrafik

Det går olika många turer från dag till dag då skolbussarna är anpassade efter elevernas skoltider. Även antalet bokningsbara platser varierar då skolskjutsberättigade elever alltid har förtur. På bokningssidan kan du se vilka turer som finns tillgängliga.

Under lov går det inte att resa med mixtrafik.

Tjänsten är öppen för alla men det krävs att du bokar en plats för att kunna åka med. Alla skolskjutsberättigade elever kommer alltid vara garanterad en plats på sin buss. Tänk på att barn under 6 år inte får inte åka ensamma utan endast i sällskap med ansvarig person.

Du kan åka med alla skolbussar i Kil, Munkfors, Grums, Arvika och utvalda skolbussturer i Sunne och Kristinehamn.

Under perioden som vi testar konceptet med öppen skoltrafik kommer det vara kostnadsfritt för allmänheten att åka med skolbussarna.

Som med alla resor kan turer påverkas av halka eller dåligt väder vilket kan medföra att det blir förseningar eller i ovanliga fall att en tur blir inställd med kort varsel. Störningsinformation som påverkar turen kommer skickas ut till resenärer genom sms, det är även möjligt att se denna information på bokningssidan i inloggat läge. Värmlandstrafiks resegaranti gäller inte på turer med mixtrafik.

Ja, alla som vill kan få resa med Mixtrafik, dock krävs det bank-id för att boka en plats ombord åt sig själv eller någon annan närstående. Tjänsten är dock mest intressant för föräldrar, syskon och klasskompisar då bussarna går på tider som gör det svårt för exempelvis arbetspendling.

Tänk på att barn under 6 år inte får åka ensamma utan i sällskap med ansvarig person.

Restiderna kommer inte att påverkas, skolbussen kommer att fortsätta åka samma rutter som tidigare och de valbara hållplatserna är placerade där barnen antingen stiger på eller av. Det finns dock några enstaka extra hållplatser för denna tjänst men det tar inte många sekunder att stanna bussen vid dessa då de är placerade längs befintlig körväg.

Vi har jobbat hårt med trygghetsaspekten och det är en av anledningarna till att det krävs bank-id i samband med bokning. Vår erfarenhet från tidigare lanseringar visar att mixtrafik snarare bidrar till ökad trygghet ombord tack vare att fler vuxna åker med bussen.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?