Mixtrafik

Buss som kör på landsbygdsväg.

2022 kan allmänheten resa med skolbussarna i Fagerås

Snart lanseras den nya tjänsten Värmlandstrafiks mixtrafik i Fagerås, vilket är en tjänst som gör det möjligt för allmänheten att boka och resa med skolbussarna. Vi på Värmlandstrafik har länge fått önskemål om en mer utökad kollektivtrafik på landsbygden och äntligen blir det möjligt.

Mixtrafik skulle egentligen lanseras i december 2021, men kommer nu i stället att lanseras 2022, detta på grund av det oklara läget kring pandemin. Det är viktigt för oss att den här satsningen får en positiv start och en bra testperiod.

– För personer som bor på landsbygden där det i vanliga fall inte går kollektivtrafik men där det finns tillgång till skoltrafik, innebär detta nya resmöjligheter, säger Sebastian Tay Hannebo som är projektledare för tjänsten.

Tjänsten är framtagen i samarbete med Stronger Combined.

Frågor och svar om mixtrafik

Hur bokar jag en resa?

Du gör så här:

  • Logga in med bank-id på vår boknings-webbplats. (Länk kommer inom kort!)
  • Sök på det närområde du vill resa i. Fyll i vilken hållplats du vill resa från och till, så ser du om det finns en ledig plats på en buss som kör sträckan som du vill resa.
  • När du hittat en ledig plats kan du enkelt göra en bokning. Du får en bekräftelse som du visar upp för föraren i samband med resan. Du kan också dela biljetten via sms om det inte är du själv som ska resa.

Du kan senast boka din resa 30 minuter innan turen startar (från första hållplats), max en vecka i förväg. Det är möjligt att ha flera bokningar samtidigt.

När kan jag resa?

Det går olika många turer från dag till dag då skolbussarna är anpassade efter elevernas skoltider.  Även antalet bokningsbara platser varierar då skolskjutsberättigade elever alltid har förtur. På bokningssidan kan du se vilka turer som finns tillgängliga.

Vem kommer kunna använda tjänsten?

Tjänsten kommer att vara öppen för alla men det krävs att du bokar en plats för att kunna åka med. Alla skolskjutsberättigade elever kommer alltid vara garanterad en plats på sin buss.

Vart kan jag åka?

I det första testet erbjuder vi tjänsten i Fagerås i områden där skolbussarna trafikerar, och även i viss mån till centrala Kil. Intresset för denna typ av mobilitet växer och vi kommer därför också testa mixtrafik på två utvalda skoltrafiklinjer i Grums kommun med start 2022.

Vad gäller i samband med störningar i trafiken eller förseningar?

Som med alla resor kan turer påverkas av halka eller dåligt väder vilket kan medföra att det blir förseningar eller i ovanliga fall att en tur blir inställd med kort varsel. Störningsinformation som påverkar turen kommer skickas ut till resenärer genom sms, det är även möjligt att se denna information på bokningssidan i inloggat läge. Om en tur skulle ställas in vid kort varsel gäller inte Värmlandstrafiks resegaranti.

 

 

 


Skriv ut sida