Så gäller gymnasiebiljetten

Giltighetstid och giltighetsområde

  • Dygnet runt alla dagar i veckan under höstterminen (15 augusti – 31 december 2021) och under vårterminen (1 januari – 15 juni 2022).
  • Gäller på höstlov, jullov, sportlov och påsklov men inte på sommarlovet.
  • På bussar och tåg i Värmland och på vissa sträckor över länsgräns, till exempel Åmål, Karlskoga, Degerfors och Malung.
  • På tätortstrafik i Arvika, Karlstad, Kristinehamn, Säffle, Torsby och Karlskoga.
  • På SJs tåg (vagn 4 på SJ Snabbtåg) på sträckorna Karlstad-Åmål och Charlottenberg-Karlstad-Degerfors, utom nr 620 Karlstad-Degerfors och nr 643 Degerfors-Karlstad. Visa kvitto på kortets innehåll.
  • Gäller inte på anropsstyrd trafik.
  • Gäller inte som delbetalning eller i kombination med andra biljetter vid resor utanför gymnasiebiljettens giltighetsområde.

Namn ersätter giltighetsbevis

På baksidan av Värmlandskortet som innehåller gymnasiebiljetten ska elevens namn skrivas. Texten ska vara tydlig och skriven med varaktig skrift. Namnet ersätter giltighetsbeviset som vi tidigare använt för att göra gymnasiebiljetten personlig.

Spara kvittot

Kvittot som följer med Värmlandskortet visar kortets innehåll. Det behövs när du åker tåg eller med andra trafikbolag som inte kan läsa Värmlandskortet.

Gymnasiebiljett i mobilappen

Giltigheten för gymnasiebiljett i appen är densamma som för varianten som ligger på Värmlandskortet.

Du som har gymnasiebiljett i appen ansvarar för att mobilen är laddad och att skärmen inte är sönder så att du kan visa upp biljetten vid varje resa.

Checka in eller visa upp vid varje resa

Du som åker buss och har gymnasiebiljett på Värmlandskortet checkar in ditt kort genom att hålla det mot kortläsaren vid varje resa. Åker du tåg så checkas kortet in av tågvärden. Gymnasiebiljett i appen visas upp för bussförare eller tågvärd.

Ingen reskassa

Du som har gymnasiebiljett på Värmlandskortet, tänk på att din hemkommun och Värmlandstrafik inte tar ansvar för reskassa, som du själv laddar till kortet.

En personlig värdehandling

Gymnasiebiljett på Värmlandskortet eller i appen är en värdehandling som du ansvarar för och visar upp när du åker buss eller tåg. Den är personlig vilket betyder att ingen annan får använda den att resa på.

Vid terminsstart

Din hemkommun tillhandahåller ditt gymnasiebiljett innan skolstart. Om du inte hämtat ut kortet eller laddat ner biljetten till appen innan skolstart måste du betala dina första resor till och från skolan själv. Värmlandstrafik ersätter inte de utläggen.

Vem har rätt till gymnasiebiljett?

Du som är född 2002 (läsåret 2021/2022) och senare som är inskriven i gymnasial utbildning på heltid. Du ska ha minst sex kilometer resväg mellan bostad och skola och möjlighet att använda kollektivtrafik till och från skolan. I annat fall kan du söka kontant resebidrag. Du ansöker om gymnasiebiljett eller kontant resebidrag hos din hemkommun.

Vem betalar gymnasiebiljetten?

Din hemkommun betalar gymnasiebiljetten.

Vad händer om jag…

Avbryter studierna, flyttar eller blir inackorderad? Då ska gymnasiebiljetten lämnas tillbaka till hemkommunen. Kortnumret spärras. Du som har biljetten i appen tar kontakt med hemkommunen för inaktivering.

Glömt kortet eller telefonen hemma? Då får du köpa enkelbiljett för resan. Tänk på att vi inte tar emot kontanter ombord på bussen.

Tappat bort kortet med biljetten eller fått det stulet? Ta kontakt med hemkommunens handläggare. Ditt kortnummer spärras och du får köpa ett nytt kort för 200 kronor. Resorna till och från skolan får du själv betala tills du hunnit ordna ett nytt skolkort hos din hemkommun.

Kortet går sönder eller slutar fungera? Ta kontakt med din hemkommun.

Mobilens batteri är urladdat och biljett i appen kan inte visas? Då får du köpa biljett för resan. Tänk på att vi inte tar emot kontanter ombord på bussen.

Saknar giltigt färdbevis vid en biljettkontroll? Åker du med ett färdbevis som inte gäller eller på annat sätt inte är som det ska, får du betala 1 200 kronor i tilläggsavgift och enkelbiljettpriset på resan. Läs gärna mer om biljettkontroller på vår webbplats.


Skriv ut sida