Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Båtbussarna kastar loss för 17:e säsongen!
Båtbuss på älven i Karlstad med solstor och parasoll i förgrunden.

Båtbussarna kastar loss för 17:e säsongen!

Måndagen den 10 juni kastar båtbussarna loss för sitt 17:e år på värmländskt vatten. På Värmlandstrafik är förberedelserna igång inför ännu säsong med den omtyckta kollektivtrafiken.

– Ifjol gjordes 27 000 resor med båtbussarna trots att långt från alla dagar bjöd på sommarvärme. Det är roligt att den här trafiken är så populär, säger Mathias Lindgren som är tätortstrafikchef på Värmlandstrafik.

Båtbussarna, med sina åtta linjer, trafikerar turer till och inom Karlstad, Hammarö och Kristinehamn och är en del av Värmlandstrafiks kollektivtrafik. Även i år är båtbusshållplatsen Inre Hamn i Karlstad själva navet för all båtbusstrafik. Därifrån tar båtarna såväl pendlare som sommarturister till sommarpärlor och hållplatser längs Klarälven och Vänerns skärgård.

– Båtbussarna är ett fint inslag i vår palett av kollektivtrafik för turister och fritidsresenärer. De är också viktiga för våra invånare eftersom de skapar möjlighet för fler att komma ut och uppleva Vänern och Klarälvens vatten, oavsett om de har båt eller inte, säger Elisabeth Björk (V) som är kollektivtrafiknämndens ordförande.

Nyheter för säsongen

Tidtabellen för sommaren 2024 utgår från fjolårets tabell, men har justerats utifrån efterfrågan och besparingsönskemål från kommunerna. Majoriteten av linjerna kastar i år loss den 10 juni och går fram till 1 september. Inför 2024 har Värmlandstrafik, tillsammans med kommunerna, prioriterat de allra populäraste linjerna. Den guidade linje 92 i Karlstad och linje 93, som går mellan Inre hamn – Hammarö - Jäverön/Västra Långholmen, kommer därför att gå med fler turer i år.

– En annan rolig nyhet är att linje 93 får fler platser och ett soldäck och att du kommer att kunna förboka plats på den båten, berättar Mathias Lindgren.

Det kommer också att gå en ny båt på linje 96 (Kristinehamns skärgård) och 99 (Lillängshamnen – Västra Söön – Mörudden) som heter Lilla Strömmen. Den båten har tidigare gått som båtbuss i Karlstad, då under namnet Zarah Leander.

Senare start för båtbussäsongen

Det är kommunerna som beställer båtbusstrafik av Värmlandstrafik och i år har budgeten varit mindre och trafiken dyrare. Därför börjar båtbussäsongen lite senare i år.

– Att dra i gång båtbussarna den 10 juni i stället för 1 juni gör att vi inte behöver dra ner så mycket på trafiken under högsäsongen när skolorna slutat och allt fler går på semester, förklarar Elisabeth Björk.

Den bemannade båtbusstugan i Inre hamn hålls också stängd i år.

– Det kommer att finnas tidtabeller och broschyrer vid informationstavlor i Inre hamn och du kan alltid ringa vårt kundcenter om du har frågor. Personalen ombord på båtbussarna svarar också gärna på dina funderingar, säger Mathias Lindgren.

Linje 95 (Karlstad-Hammarö-Kristinehamn) upphör med anledning av minskad budget hos de ingående kommunerna och linje 98 (Hammarö-Vålberg-Grums-Borgvik) upphör då Grums kommun valt att inte förlänga tillköpsavtalet med Region Värmland.

Pressbilder

Båtbuss i centrala Karlstad

Båtbuss på Klarälven

Båtbuss på Pråmkanalen i Karlstad

Om båtbussarna

Båtbussarna har funnits i Karlstad sedan 2008 och organiseras av Värmlandstrafik, utifrån tillköpsavtal med Hammarö, Karlstads och Kristinehamns kommuner. Tidtabellen har tagits fram i nära dialog med kommunerna. All båtbusstrafik är upphandlad och utförs i samarbete med Skeppa Rederi AB.

Tidtabeller, priser och mer information om årets båtbussäsong

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?