Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Busslinje 274 ersätter ersättningsbussar för tåglinje 74
Tåg på Fryksdalsbanan i grönska

Busslinje 274 ersätter ersättningsbussar för tåglinje 74

Den 15 april börjar Värmlandstrafik att köra en ny tillfällig busslinje som ett komplement till den reducerade tågtrafiken på linje 74 på Fryksdalsbanan.

Den nya busslinjen heter 274 och kommer att köras året ut mellan Torsby och Karlstad. Det är också så länge som Värmlandstrafik inledningsvis planerar att köra tågtrafiken på Fryksdalsbanan med färre avgångar.

– Den här linjen kör vi i Värmlandstrafiks egna regionbusstrafik och den är tillfälligt insatt som ett komplement till den reducerade tågtrafiken. Vår förhoppning är att detta ska öka tillförlitligheten och att det ska kännas tryggare att resa mellan Torsby och Karlstad framöver, säger Elisabeth Björk (V) som är kollektivtrafiknämndens ordförande.

Linjen följer Fryksdalsbanan och stannar vid tågstationerna i de större orterna samt vid busshållplatser längs med E45 vid de mindre stationerna. Ersättningsbussarna som används tidigare kommer framöver endast att sättas in vid akut inställda avgångar.

Körs i Värmlandstrafiks regionbusstrafik

I och med att trafiken nu körs med Värmlandstrafiks bussar har resenärerna möjlighet att följa bussen på karta i Värmlandstrafiks app samt lättare visera och köpa biljett ombord.

Det förändrade upplägget kommer att minska regionens kostnader för ersättningstrafiken, samtidigt som upplägget skapar förutsättningar för att komma i kapp den underhållsskuld som tågen på Fryksdalsbanan har.

– Vi behöver få till en trafik som klarar sig på tre tåg så att vi hinner reparera och på sikt långsiktigt renovera alla våra fem Itinofordon. Med den här lösningen öppnas nu den möjligheten, säger Per Sidetun som är tågchef på Värmlandstrafik.

Förändringar i inställda tågavgångar

I samband med att linje 274 startar gör Värmlandstrafik också några förändringar i vilka tågavgångar som ersätts med buss.

– Genom att ändra om lite i upplägget blir det färre inställda tågavgångar, totalt en avgång från Torsby och två från Karlstad, säger Per Sidetun.

Den nya reducerade tidtabellen körs från och med den 15 april utan avgången 08.06 (tåg 8960) från Torsby samt avgångarna 06.06 och 16.19 från Karlstad (8951 och 8965).

Nya tidtabeller

De nya tidtabellerna för linje 74 och linje 274 gäller från och med 15 april och finns på Värmlandstrafiks webbplats och i reseplaneraren.

Grundtidtabell linje 74 och 274(pdf) Pdf, 345 kB.

OBS! Linje 274 trafikerar busstationen, men inte hållplats Karlstad centralstation från och med 22 april.

Banarbete pågår – Se hur linje 74 påverkas vecka för vecka här

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?