Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Sommarsatsning – Populära X-linjen kommer till Sunne!
En X-linjebuss i sommarmiljö

I sommar kommer succékonceptet X-linjen att rulla på test i Sunne.

Sommarsatsning – Populära X-linjen kommer till Sunne!

I sommar kan du som bor eller besöker Sunne ta bussen överallt. Dit du vill, när du vill. X-linjens framgångsresa fortsätter nämligen till Sunne, där Värmlandstrafik sommarsatsar på succékonceptet dynamisk busstrafik.

X-linjen är en flexibel och dynamisk buss som bokas via en app och som körs utan tidtabell och bestämd linjesträckning. Satsningen körs som ett test och kommer att rulla under sommaren, mellan 15 juni och 13 augusti.

– Äntligen kan vi erbjuda en flexibel kollektivtrafik till Sunnes alla fina besöksmål. Både turister och boende får helt nya möjligheter att resa klimatsmart i sommar. Det ska bli väldigt spännande att se hur det här testet tas emot! säger Markus Bergman som är trafikchef för regionbuss på Värmlandstrafik.

Framgångsrikt pilotprojekt

X-linjen var från början ett pilottest som lanserades i Säffle hösten 2021. Med det blev Säffleborna först ut i landet att få testa på detta dynamiska trafikkoncept. Gensvaret var över all förväntan och tjänsten blev snabbt en succé och var i Säffle för att stanna. Hela Sverige tittar nu på Säffle och Värmland, när det kommer till framtidens dynamiska trafiklösningar.

– X-linjen gillas av gammal som ung! Resandet med kollektivtrafik har sjudubblats i Säffle och vi slår resenärsrekord efter resenärsrekord, berättar Markus Bergman.

Nästa stopp: Sunne

Nu fortsätter alltså pilottestandet av X-linjen på en ny ort med nya förutsättningar. Något som är möjligt tack vare att en av X-linjebussarna i Säffle tillfälligt flyttar norrut till Sunne.

I sommar kommer vi bland annat testa hur X-linjen fungerar för att knyta samman hållplatser och besöksmål utanför tätorten med våra ordinarie tåg- och busslinjer.

Vill utveckla kollektivtrafiken

Detta är ett av flera pilottest som vi på Värmlandstrafik startat upp med syfte att utveckla och förbättra kollektivtrafiken i Värmland.

– Framtidens resande är kollektivt. Då behöver vi få till en kollektivtrafik som är både attraktiv och som funkar runt om i hela länet. Det här är ett viktigt och bra sätt för oss att testa och lära oss om en ny typ av trafiklösning, teknik och beteenden, säger Elisabeth Björk som är kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland.

Planeringen av X-linjens sommaredition pågår för fullt

Just nu pågår ett intensivt arbete här på Värmlandstrafik med att planera in X-linjens alla hållplatser, sätta öppettiderna och allt annat praktiskt med linjen. Bussen kommer att rulla i Sunne tätort med omnejd mellan redan befintliga hållplatser och nya virtuella hållplatser. Resorna bokas sedan via appen X-linjen och de virtuella hållplatserna kommer att öppnas upp för bokning i juni.

Så funkar det att resa med X-linjen

Med hjälp av appen X-linjen bokar du en resa genom att ange adressen du önskar resa från och den du vill åka till. Om fler personer bokar en resa i samma riktning åker ni tillsammans och då anpassas rutten efter var övriga personer hämtas och lämnas.

Att resa med X-linjen kostar lika mycket som att resa med Värmlandstrafiks övriga trafik. Biljetten betalar du smidigast via Värmlandstrafik vanliga app Värmlandstrafik. Det går också att köpa biljett ombord på bussen, här betalar du med bankkort eller reskassa på resekort.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?