Funktionsrätt
Alla patienter har rätt till god, tillgänglig och jämlik vård – oavsett funktionsförmåga. Som vårdpersonal spelar du en viktig roll i att skapa en inkluderande vårdmiljö där ingen lämnas utanför.
För att lyckas med detta krävs både kunskap, ett personcentrerat arbetssätt och samverkan. Arbetet med funktionsrätt i vården vilar på tre grundprinciper:
- Jämlikhet: Alla ska få ett respektfullt bemötande och tillgång till den vård de behöver.
- Delaktighet: Patienter ska kunna vara med och påverka sin vård.
- Tillgänglighet: Vårdmiljöer och kommunikation ska fungera för alla.
Arbetet utgår från FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som Sverige anslöt sig till 2009.
Centrala begrepp
För att förstå och tillämpa konventionens principer är det viktigt att ha koll på några grundläggande begrepp:
Funktionsnedsättning
En nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Det kan till exempel handla om nedsatt syn eller hörsel, rörelsehinder eller kognitiva utmaningar.
Funktionshinder
Hinder som uppstår när omgivningen inte är anpassad. Ett funktionshinder handlar alltså inte bara om individen – utan om att samhället gör det svårt att delta på lika villkor.
Funktionsförmåga
En persons förmåga att utföra olika aktiviteter och funktioner. Alla har olika funktionsförmåga, och det är viktigt att samhället är utformat för att möta dessa variationer.
Utbildning i personcentrerat bemötande
Region Sörmland har tagit fram en forskningsbaserad utbildning i samarbete med brukarorganisationer och vårdpersonal. Den består av nio delar (mellan 25–45 minuter långa) och passar både inom vård och andra verksamheter, som skola.
Ta del av utbildningen på Region Sörmlands samverkanswebb:
Samverkan i Värmland
Region Värmland har ett samverkansavtal med Funktionsrätt Värmland, en paraplyorganisation med många medlemsföreningar. Tillsammans arbetar vi för att utveckla vården ur patienternas perspektiv.
Samverkan sker på tre nivåer:
- Funktionsrättsrådet
- Arbetsgrupper inom olika verksamheter
- Direkt samverkan med kliniker
Hälso- och sjukvårdens utvecklingsgrupp funktionsrätt
Utvecklingsgruppen arbetar för att sprida kunskap om området funktionsrätt och att perspektiv integreras i utveckling och kvalitetsarbete inom hälso- och sjukvården. I gruppen ingår representanter från berörda områden inom hälso- och sjukvården, Funktionsrätt Värmland och gruppen leds av strateg från hållbarhetsenheten och LSS-enheten.
Utvecklingsgruppen ska bevaka rätten till vård, behandling och stöd samt verka för att personer med funktionsnedsättning får sina behov tillgodosedda inom Region Värmlands hälso- och sjukvård med utgångspunkt i både hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Utvecklingsgruppens roll kan vara att visa på:
- Behov av kompetensutveckling inom området funktionsrätt samt föreslå och ansvara för att ta fram generella eller riktade utbildnings- och informationsinsatser.
- Behov av verksamhetsutveckling inom området funktionsrätt, föreslå åtgärder och erbjuda stöd för att genomföra konkreta aktiviteter.
- Områden som behöver utvecklas i organisationen, föreslå åtgärder och se till att utvecklingsbehovet hanteras av rätt instans i organisationen.
Insats enligt LSS-lagen
Region Värmland ansvarar för insatsen, rådgivning och annat personligt stöd (råd och stöd) enligt LSS som är för personer med stora och varaktiga funktionsnedsättningar.
Insatsen kan ges av olika experter inom regionen, ofta inom habiliteringen men även av andra enheter. Syftet med råd och stöd är att få kunskap om sin funktionsnedsättning och vad den innebär i vardagen. Stödet ska underlätta att leva ett självständigt liv och är ett komplement till andra insatser i samhället.
Stödet ges i form av information, rådgivning, vägledning och samtal för att kunna leva med och förstå konsekvenserna av funktionsnedsättningen. Stödet kan även ges till närstående.
Råd och stöd erbjuds även som en hälso- och sjukvårdsinsats enligt hälso- och sjukvårdslagen.
Ansökan och information om LSS-lagen på 1177.se
LSS-lagen, ansökan om rådgivning och annat stöd (1177.se)
Kontakt med LSS-enheten
010-831 43 86
lss@regionvarmland.se
Kontaktinformation
Vill din verksamhet veta mer om hur ni kan förbättra vården för personer med funktionsnedsättning?
Kontakta Funktionsrätt Värmland
Funktionsrätt Värmland (funktionsrattvarmland.se)
Kontakta Region Värmlands hållbarhetsavdelning: