Till startsidan

Omfördelning av vårdutbud vid sjukhusen

Hälso- och sjukvårdsdirektören har fått i uppdrag att i bred samverkan ta fram ett förslag till nivåstrukturering på länets tre sjukhus, med konsekvensbeskrivningar som genererar besparingar och bygger en mer robust organisation. Med robust menas en hälso- och sjukvård som vi över tid kan bemanna och betala för och som är rustad för påfrestningar.

Under våren 2024 pågår dialog med medarbetare och andra berörda parter för att forma ett beslutsunderlag. Ärendet går in i politisk beslutsprocess under hösten och vintern. Här kan du läsa mer om arbetet.

Vad innebär nivåstrukturering?

Nivåstrukturering går ut på att fördela uppdrag mellan vårdgivare och vårdnivåer så att rätt vård bedrivs på rätt plats med rätt kompetens. Uppdraget berör främst länets tre sjukhus, men struktureringen kan även påverka primärvården.

Arbetet tar hänsyn till flera perspektiv som en åldrande befolkning, långsiktig och hållbar kompetensförsörjning, patienternas behov, ny medicinsk teknik och ekonomiska ramar. Grovt förenklat handlar uppdraget om att fördela om vårdutbud/nivåer där vi behöver hitta lösningar som vi kan kompetensförsörja, som är resurseffektiva och därmed leder till besparingar.

En viktig utgångspunkt är att alla tre sjukhusen behövs och att respektive sjukhus ska bygga vidare på sina styrkor.

Bakgrund och problembild

Region Värmland står inför flera utmaningar. Kompetensförsörjningen i dag och i framtiden är en av våra största utmaningar, vilket är mer tydligt på de mindre sjukhusen.

Dels handlar det om att befolkningsunderlaget förändras där fler och fler människor söker sig till större städer. Dels om att befolkningen blir äldre och färre människor är i arbetsför ålder.

Vi behöver säkra befolknings rätt till vård och samtidigt har vi en begränsad mängd resurser att använda vad gäller personal, lokaler, utrustning och ekonomi, och måste tänka nytt kring hälso- och sjukvårdens gemensamma resurser.

Dessutom befinner sig Region Värmland i ett allvarligt ekonomiskt läge – en omställningsprocess pågår för att minska personalkostnaderna med cirka 500 miljoner kronor. Vi behöver minimera, helst ta bort, dyra personallösningar och hyrpersonal, minska drifts- och lokalkostnader samt investeringar i utrustning och i stället hitta resurseffektiva och hållbara lösningar.

Mot den bakgrunden har hälso- och sjukvårdsnämnden gett hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att ta fram ett förslag till nivåstrukturering på våra tre sjukhus.

Dialog som metod

För att forma hållbara förändringsförslag är det nödvändigt att samla in kunskap och föra dialog med medarbetare inom Region Värmland och med berörda externa parter, som kommuner, samverkansorganisationer och näringsliv med flera. Dialogen hålls våren 2024 och ska mynna ut i ett beslutsunderlag.

Hösten 2023 togs en rapport fram som blir en startpunkt för dialogen. I rapporten finns styrkor, svagheter, problembild med tillhörande statistik samt förslag till förändringar. Dialogen är öppen för nya förslag till (nivå)struktureringar.

Rapport nivåstrukturering (pdf) Pdf, 622 kB.

Synka med utvecklingsplanen och nära vård

Arbetet ska följa hälso- och sjukvårdens utvecklingsplan som revideras parallellt med nivåstruktureringen. Det som görs här och nu behöver hänga ihop med den långsiktiga planen.

Revidering av hälso- och sjukvårdens utvecklingsplan (Vårdgivarwebben)

Omställningen till nära vård innebär bland annat att den vård som invånare behöver ofta ska finnas nära invånaren. Uppdraget här handlar om att definiera vård som inte behöver finnas nära invånaren då det för de flesta handlar om vård vid ett fåtal tillfällen i livet.

Omställning till nära vård (Vårdgivarwebben)

Frågor och funderingar

Vid frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till Roger O Nilsson, områdeschef Psykiatriska specialiteter och processansvarig för nivåstruktureringen.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?