Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Förpremiär i Värmland på Skärvor - Sara Broos nya film

Filmen Skärvor har förpremiär på fyra platser i Värmland; Karlstad, Hagfors, Skoghall och i Sunne.

Förpremiär i Värmland på Skärvor - Sara Broos nya film

Snart har Sara Broos nya dokumentär Skärvor biopremiär. Filmen går upp på biografer över hela Sverige från 12 april. Veckan innan sker fyra förpremiärer av filmen på bio i Värmland med efterföljande samtal mellan Sara Broos och inbjudna gäster.

Region Värmland har bidragit genom så kallat samproduktionsstöd. Det innebär att vi är medproducent i filmprojekt. Syftet är att stödja högkvalitativ filmproduktion i Värmland, främja lokala filmskapare, öka sysselsättning och företagande, samt lyfta fram regionen både nationellt och internationellt.

En film som utforskar vad det innebär att leva

Sara Broos har genom sina dokumentärer ”För dig naken”, GIFF 2012, och ”Speglingar”, GIFF 2016, prisats för sitt nära och intima tilltal och poetiska filmspråk. Även Skärvor tar avstamp i det personliga och utvecklas till en resa där ett associativt flöde tar oss till olika platser, berättelser och möten. Genom individuella och kollektiva upplevelser utforskas vad det innebär att leva, en skildring av livets skönhet och grymhet, om mörkret inom oss och i vår omvärld.

Sofia Wretling som är enhetschef på kulturavdelningen, Region Värmland säger att berättartraditionen är mycket mer än enbart ett sätt att dela med sig av historier.

– Den står som en grundbult i överförandet av kulturell identitet, moraliska värderingar, livserfarenheter samt historisk kunnighet. Från muntlig berättarkonst till skriven litteratur och audiovisuella uttrycksformer avspeglas det distinkta landskapet i Värmland och dess invånares starka band till naturen.

Filmutvecklare Dahyu Hashimi säger att Sara Broos tar inspiration från Selma Lagerlöf genom att framföra gripande och intima berättelser som har sina rötter i landskapets essens.

– Att värna om och utveckla denna berättarkultur innebär att ge nutida konstnärer och konstformer utrymme att uttrycka, bevara och förädla denna kulturella skatt.

Visning på fyra platser i Värmland

Kom och se filmen Skärvor innan den officiella premiären och delta i ett samtal med Sara Broos och hennes gäst.

Trailer och intervju med Sara Broos

”Jag ville göra en film där jag ger uttryck för och gestaltar mörkret, både det personliga och det kollektiva. Men en film som även rymmer det vackra och ljusa. De kontraster som hela tiden existerar sida vid sida.” Sara Broos

Film från Filminstitutets vårpresentation.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?