Sommartips - Båtbuss

Åk med våra populära Båtbussar i sommar. Här har vi samlat massvis av tips oavsett om du vill åka en tur på en timme eller en heldag.

Information om Båtbussarna

Du hittar linjekartor och mer praktisk information om våra Båtbussar här.

Båtbuss

Båtbuss Karlstad

Inre hamn

Restauranger caféer, ölbryggeri och kaffeskrapa – miljön kring Båtbussarnas nav i Inre hamn har mycket att erbjuda.

Ta dig hit: Båtbusslinje 90, 91, 92, 93 och 94.

Läs mer på karlstad.se

Västra Långholmen

Klippstränder, vindskydd och tallskogskantade stigar – en tur till Västra Långholmen i Vänern är en njutbar upplevelse.

Ta dig hit: Båtbusslinje 93.

Läs mer på karlstad.se

Sandgrundsudden

Lekpark, soldäck och sandstrand med absolut närhet till Värmlands museum och Sandgrund Lars Lerin.

Ta dig hit: Båtbusslinjen 90 stannar vid hållplats Sandgrund. Samtliga stadsbussar stannar vid Stora torget som endast är en kort promenad till Sandgrund.

Läs mer på karlstad.se

Båtbuss som anlägger vid Mariebergsskogen i Karlstad, bilden är tagen uppifrån

Mariebergsskogen

Upplev djur och natur på nära håll i stadsparken Mariebergsskogen, ett utflyktsmål som erbjuder något för alla.

Ta dig hit: Båtbusslinje 91, 94 eller med busslinje 10.

Läs mer på mariebergsskogen.seJäver

Jäverön

Här bjuds på fin vandring längs iordningställda leder, vindskydd, badvikar och fikaplatser.

Ta dig hit: Båtbusslinje 93.

Läs mer på karlstad.se

Almentorget

Hållplatsen Almentorget är Båtbussarnas mest centrala belägna hållplats i Karlstad. I anslutning till hållplatsen startar Älvenpromenaden som går via Museigatan med sina skulpturer fram till Sandgrundsudden.

Ta dig hit: Båtbusslinje 90.

Läs mer på visitvarmland.com

Båtbuss som åker på vattnet med mycket grön natur i bakgrunden

Båtbuss Hammarö

Mörudden

Välbesökt badplats med stora gräsytor, sand- stränder, handikappramp, grillplats, lekplats, kiosk, restaurang, camping och toaletter. Här finns det bra parkeringsmöjligheter.

Ta dig hit: Båtbuss 99, busslinje 902 och 904 hållplats Skoghall, Möruddsvägen.

Läs mer på visitvarmland.com

Västra Söön

Till denna lilla idyll i Vänern tar du dig endast med båt, främst är det öns fina badplats med sandstrand som lockar besökare.

Ta dig hit: Båtbusslinje 99.

Läs mer på hammaro.se

Lillängshamnen på Hammarö

Lillängshamnen

Lillängshamnen är en trivsam småbåtshamn enbart fem minuters promenad från Skoghalls centrum. Längs strandlinjen går ett promenadstråk där du når klipporna via spångar, broar och bryggor i trä. Här finns också ett fiskrökeri där du kan äta eller fika.

Ta dig hit: Båtbusslinje 99.

Läs mer på hammaro.se

Skoghall

Café Klarälven är ett sommarcafé med kiosk som ligger vid hållplats Skoghall. Det tar fem minuter att promenera in till centrum där du bland annat hittar butiker, restauranger och minigolf.

Ta dig hit: Båtbusslinje 94.

Läs mer på visitvarmland.com

Lövnäs

Med en kort promenad från hållplatsen tar du dig till hjärtat av Hammarös kulturbygd. Upplev Hammarö skärgårdsmuseum med sin unika samling föremål från det gamla vänerfisket. Här kan du också besöka Hammarö kyrka med anor från 1200-talet, Hem- bygdsgården, Sockenstugan och sommarkaféet på Hammars gård.

Ta dig hit: Båtbusslinje 93.

Läs mer på hammarokulturbygd.se

Picassoskulpturen i Kristinehamn

Båtbuss Kristinehamn

Vålösundsbryggan

Båtbussarna stannar vid Vålösundsbryggan som ligger nära strandpromenaden längs Vålösundet där du har många möjligheter att fika, äta, promenera. Strax intill Vålösundsbryggan står den ståtliga Picassoskulpturen, en av de största i världen i sitt slag. Här kan du också nå Jaquelines naturstig, en av Kristinehamns nyaste vandringsleder. Här går du på mysiga naturstigar genom skogar och bebyggelse med en storslagen utsikt över Vänern.

Ta dig hit: Båtbusslinje 96 och 97.

Läs mer på visitvarmland.com

Kalvön och Vålön bilden är tagen uppifrån

Vålön/Kalvön

Med hjälp av vandringsled och broar kan du promenera mellan tre öar (4 km enkel väg). Vålön är den största ön och här vid båtbussens hållplats finns två stora långgrunda sandstränder. Kalvön är den minsta ön och här kan du bada från klippor. Promenera till Sibberön och vid Lakholmarna kan njuta av Vänerhorisonten. På öarna finns rastbord, toa, informationstavlor, grillplatser. Picknick måste du ha med dig själv. Kalvön och Sibberön är en del av Värmlandsskärgårdens naturreservat. På Sibberön finns en raststuga som kan användas till tillfällig övernattning.

Ta dig hit: Båtbusslinje 97.

Läs mer på visitvarmland.com

Alvön/Långön

Alvön har slipade och mjukt formade hällar som är perfekt att vila på. Det finns ett litet vindskydd som lämpar sig för övernattning. Här har du chans att se solen gå ner i Vänerns obrutna horisont.

Långön har goda möjligheter för dig som letar efter din egen klippa. Här finns vindskydd och öppna ytor som inbjuder till övernattning med tält.

Ta dig hit: Båtbusslinje 96.

Läs mer på visitvarmland.se

I vår reseplanerare ser du när bussen eller tåget går. Den finns på startsidan på vår webb eller i vår app Värmlandstrafik. Vissa av turerna är anropsstyrda, de är markerade med ett A. Det är resor som du behöver förbeställa och det gör du enklast i vår app.

I vår app Värmlandstrafik kan du köpa biljett. Du betalar med bankkort, Swish eller faktura. Du kan också köpa biljett ombord. Föraren hjälper dig och du betalar med bankkort eller med reskassa på resekort.

Läs mer här

För enstaka resor är enkelbiljett det bästa valet, priset avgörs av hur långt du vill resa och din ålder. Reser ni flera tillsammans finns biljetten Duo/Familj, med denna enkelbiljett reser upp till fem personer (max två personer över 20 år) på samma biljett. Värmlandstrafik har också dygnsbiljetter (24 eller 72 timmars).

Läs mer här

Sidan uppdaterad