Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Värmlands elbehov i fokus för nytt samarbete
Fyra personer ur styrgruppen för Elkraft Värmland står bredvid varandra.

Delar av styrgruppen för Elkraft Värmland. Frida Johansson, Johan Larsson, Jonas Persson och Erik Evestam.

Värmlands elbehov i fokus för nytt samarbete

Det behövs gemen­samma krafter för att tackla framtidens utmaningar kring el­försörjning. Nu har Elkraft Värmland bildats, där värmländska aktörer samarbetar för att länet ska klara ett växande elbehov.

När stora delar av samhället elektrifieras krävs både ökad el­produktion och ett robust system som kan hantera och transportera elen dit den behövs. Nu har Region Värmland tillsammans med näringsliv och el­leverantörer startat ett arbete för att öka kunskapen om elkrafts­försörjningen i länet, formulera de värmländska behoven och i förlängningen minska risken för framtida effektbrist i Värmland.

– Vi vill ju ha ett Värmland där företagen kan ställa om, investera och växa utan oro för effekt­brist. Och där vi kan välkomna nyetableringar som kräver mycket el. För att lyckas behöver vi ta fram de konkreta behoven och jobba tillsammans mellan region, nätägare och näringsliv, säger Erik Evestam, ordförande för regionala utvecklings­nämnden.

Han är sammankallande i den styrgrupp som har bildats för att arbeta proaktivt med elfrågan. Och att agera tillsammans och prata med en röst kring Värmlands behov blir en viktig uppgift framöver, anser Frida Johansson, vd för Handelskammaren Värmland.

– Många delar av Sverige har likande utmaningar som vi, det är viktigt att vi håller oss framme. Vi måste synas och höras och visa vad vi i Värmland behöver när det gäller exempelvis investeringar i näten, säger Frida Johansson.

Skapa överblick

I styrgruppen ingår utöver Region Värmland och Handelskammaren Värmland, även Länsstyrelsen Värmland, Karlstads El- och Stadsnät, Kristinehamns Energi och Ellevio. Ett första steg i arbetet blir nu att skapa överblick och få en gemensam bild av hur kapacitets­behoven i Värmland ser ut, både när det gäller nuläge och framtiden.

– Ansvaret för vårt elsystem är uppdelat och det gör det svårt att ta ett helhets­grepp kring Värmlands behov. När vi vet hur mycket el som behöver produceras och transporteras i våra nät framöver blir det lättare att se vilka åtgärder som krävs, säger Erik Evestam.

Erik Evestam (C)

Ordförande, regionala utvecklingsnämnden

Telefon: 076-527 38 44
E-post:
erik.evestam@regionvarmland.se

Frida Johansson

Vd, Handelskammaren Värmland

Telefon: 070-618 77 22
E-post: frida@handelskammarenvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?