Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Trädens kläder - vad kan vi göra med bark?

Den 20 mars bjuder Slöjd Håller på en digital fortbildning för slöjdlärare.

Trädens kläder - vad kan vi göra med bark?

Digital fortbildning för slöjdlärare och pedagoger. Utbildningen är en del av Slöjd Håller 2024

Trädens kläder - Vad kan vi göra med bark?
Onsdag den 20 mars kl 17.45-20.00

Välkommen till en digital fortbildning för slöjdlärare och pedagoger. Alla träd har ett skyddande skikt av bark. I barken finns ämnen som är användbara i olika typer av slöjd. Vi får höra om hur bark historiskt har använts för att behandla djurhudar och textilier och varför det är ett hållbart alternativ idag. Vi möter två erfarna och kunniga personer som delar med sig av sina djupa kunskaper.

Lotta Rahme – Bark i badet

Sedan 5000 år har bark använts för skinngarvning. I en inledande föreläsning kommer Lotta Rahme, mästare i garvning, föreläsa om garvningens historia och hur bark har använts för att färga och garva skinn. Därefter ger hon inspiration och tips på hur man kan garva skinn i skolan.
Lotta Rahme har arbetat med traditionell garvning i 40 år. Hennes mål har varit att lära sig de traditionella miljövänliga metoder som använts fram till slutet av 1800-talet när kemiska industrigarverier tog över. Hon reser och undervisar runt om i hela världen och har skrivit flera böcker.
https://www.lottasgarveri.se

Lena Svenonius – Traditionell impregnering av textilier

I ett samtal med Lars Petersson berättar Lena Svenonius, ordförande i Björkö-Arholma hembygdsförening, om hur impregnering med bark av textilier kan gå till. Hur kan olika trädarters bark ge olika resultat? Hur gör man?
Lena Svenonius är kunnig, hängiven med stort intresse för allmogebåtar. Hon har sedan 1980-talet intresserat sig för att impregnera segel med bark och har demonstrerat barkning av segel på museum och hembygdsgårdar i Roslagen.

Datum:

20 mars

Tid:

Kl 17.45-20.05

Plats:

Digitalt via Zoom

Målgrupp:

Slöjdlärare

Sista anmälningsdag:

Måndag den18 mars. OBS! begränsat antal platser! Föreläsningen är kostnadsfri, men avanmäl om du inte kommer.

18 mars. OBr.


Anmäl dig i Trippus


Arrangörer

Fortbildningen är ett samarbete mellan Region Värmland och Örebro läns museum. Slöjd Håller 2024 - en temavecka med fokus på FN’s Globala Mål för Hållbar utveckling. Den arrangeras av Värmlands, Dalarnas, Örebro, Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län.


Kontaktpersoner vid frågor:

Susanne Johansson Sadri, hemslöjdsutvecklare, Region Värmland
E-post: susanne.johansson2@regionvarmland.se

Lina Jatko, Länshemslöjdskonsulent, Örebro läns museum
E-post: lina.jatko@olm.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?