
Ingela Marklund, huvudförfattare till artikeln.
Så påverkar intensivträning hälsan efter stroke
En stroke kan förändra livet på många sätt, men med rätt rehabilitering kan man återfå en god hälsorelaterad livskvalitet. En ny studie från Region Värmland visar att intensivträning med CI-terapi kan göra skillnad för personer som drabbats av stroke.
Rehabilitering efter stroke är en viktig del av återhämtningen och ett intensivt program med uppgiftsspecifik behandling (CI-terapi) kan vara effektivt för att förbättra funktionsförmågan. Det visar en ny studie från Region Värmland som publicerats i PLOS One. Ingela Marklund är enhetschef på forskningsstöd kliniska studier och huvudförfattare till den nya studien.
– Vi ville också undersöka hur denna typ av träning påverkar den hälsorelaterade livskvaliteten jämfört med normalbefolkningen, säger Ingela Marklund.
Skillnader i hälsorelaterad livskvalitet
Studien visar att det finns betydande skillnader i hälsorelaterad livskvalitet mellan personer som rehabiliterats med CI-terapi efter en stroke och normalbefolkningen.
– Vi såg skillnader i fyra av de åtta domänerna i Rand-36*, särskilt när det gäller fysisk funktion, rollfunktion-fysiskt, allmän hälsa och social funktion. Däremot fanns det ingen skillnad när det gäller smärta, vitalitet, rollfunktion-emotionellt och psykiskt välbefinnande, säger Ingela Marklund.
Gångträning – en nyckelfaktor för bättre hälsa
En intressant iakttagelse i studien är att förmågan att gå en längre sträcka är förknippad med högre hälsorelaterad livskvalitet i domänen fysisk funktion.
– Detta tyder på att gångträning är en viktig del av rehabiliteringen efter stroke. Vi hoppas att dessa resultat ska kunna bidra till att förbättra vården och rehabiliteringen för personer som drabbats av stroke, och att gångträning blir en prioriterad del av behandlingen, säger Ingela Marklund.
Slutsats och framtid
Den nya studien bidrar till förståelsen av hur intensivträning med CI-terapi efter en stroke kan påverka deras hälsorelaterade livskvalitet
– Vi hoppas att resultatet kommer att ha en positiv inverkan på vården och rehabiliteringen för personer som drabbats av stroke, och vi ser fram emot fortsatt forskning inom området, avslutar Ingela Marklund.
Länk till artikel
Ingela Marklund, Brynjar Fure, Maria Klässbo, Per Liv, Britt-Marie Stålnacke, Xiaolei Hu: Post-stroke health-related quality of life following lower-extremity constraint-induced movement therapy - An observational survey study
* Rand-36 är ett hälsoformulär som i åtta hälsodimensioner mäter hur individen skattar sin hälsa, sitt välmående och sin funktionsförmåga i vardagslivet.