Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Studie visar samband mellan minnessjukdom och störningar i hjärnans blodflöde

Studie visar samband mellan minnessjukdom och störningar i hjärnans blodflöde

Region Värmlands David Fresnais och Brynjar Fure är första- respektive sistaförfattare till en artikel i tidskriften Dementia and Geriatric Cognitive Disorders som visar på sambandet mellan minnessjukdom och störningar i hjärnans blodflöde.

Varje år insjuknar mer än 20 000 svenskar i demenssjukdom. I närmare 70 % av fallen är orsaken Alzheimers sjukdom som kännetecknas av ansamling av proteinet beta-amyloid i hjärnan, följt av vaskulär demens som orsakas av kärlskador i hjärnan och står för ungefär 20 % av alla fall.

Riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom – så som förhöjt blodtryck, diabetes, rökning och högt kolesterol – ökar risken för att insjukna i minnessjukdom. Dessutom är nedsatt blodflödeshastighet i hjärnans kärl associerat med minskad storlek av hjärnans minnescentrum – hippocampus, och även risk för demenssjukdom. Blodflödeshastighet i hjärnan och motstånd i blodflödet kan mätas med hjälp av ultraljud genom skallbenet, så kallad transkraniell doppler.

David Fresnais är ST-läkare på medicinkliniken på CSK och en av forskarna bakom studien:
– Vi har genomfört en systematisk litteraturöversikt och meta-analys av studier som undersökt hjärnans blodflödeshastighet hos individer med minnessjukdom och äldre personer utan minnessjukdom. Sammanlagt inkluderades 35 studier i analyserna och resultatet visar att det finns skillnader i hjärnans blodflöde mellan personer med minnessjukdom och äldre personer utan minnessjukdom – mer specifikt har både patienter med Alzheimers sjukdom och vaskulär demens nedsatt blodflödeshastighet och ökat motstånd i blodflödet i hjärnan jämfört med kognitivt friska äldre. Personer med mild kognitiv svikt, vilket i många fall kan ses som ett förstadium till demens, hade också lägre blodflödeshastighet i hjärnan jämfört med kognitivt friska. Studien visar sammanfattningsvis att personer med minnessjukdom har störningar i hjärnans blodflöde. Detta undersöks nu vidare i ett forskningsprojekt i regi av Region Värmland och Örebro universitet, säger David Fresnais.

Transkraniellt ultraljud Brynjar Fure och David Fresnais

David Fresnais (undersöks med transkraniellt ultraljud i bilden) och Brynjar Fure (undersökare i bilden) - träning med transkraniellt ultraljud inför rekrytering av patienter till studie på minnesmottagningen, Centralsjukhuset Karlstad. Den aktuella studien som publicerades är en sammanställning av tidigare vetenskapliga publikationer inom området, med syfte att klargöra det samlade vetenskapliga underlaget för mätningar av hjärnans blodflöde med transkraniellt ultraljud hos personer med minnessjukdom.

Länk till artikel

David Fresnais, Håkon Ihle-Hansen, Erik Lundström, Åsa G. Andersson, Brynjar Fure: Cerebrovascular Hemodynamics in Cognitive Impairment and Dementia: A Systematic Review and Meta-Analysis of Transcranial Doppler Studies

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?