Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Karl-Johan Hellgren, ögonläkare, publicerar ny artikel om äldre med typ 2 diabetes

Karl-Johan Hellgren, ögonläkare, publicerar ny artikel om äldre med typ 2 diabetes

Den nya artikeln fyller en viktig kunskapslucka om hur äldre drabbas av ögonkomplikationer pga diabetes. Det var en observation från den kliniska vardagen som gav Karl-Johan Hellgren idén till ett forskningsprojekt. Karl-Johan Hellgren är en av författarna och huvudansvarig forskare för projektet.

Den vanligaste komplikationen till diabetes är skador på näthinnans små kärl, så kallad diabetesretinopati. I sin kliniska vardag märkte Karl-Johan Hellgren, överläkare på ögonkliniken på CSK, att kliniken hade allt fler äldre patienter med diabetes och undrade hur man på bästa sätt ska bemöta deras specifika behov och vad det kan betyda för ögonklinikens verksamhet. När tillgänglig litteratur inventerades saknade Karl-Johan Hellgren information om hur de äldre drabbas av ögonkomplikationer på grund av diabetes. Han förstod då att det var en utmärkt forskningsidé.
– Jag och mina medarbetare i Örebro är väldigt glada att vi nu publicerat en studie som visar hur många äldre som har skador i näthinnan pga diabetes samt vilka specifika riskfaktorer som är viktiga för denna grupp. Vi är särskilt stolta över doktoranden Ali Sharif från Karlstad som gjort den största arbetsinsatsen för artikeln säger Karl-Johan Hellgren.

Studien visade att en konstant och relativt hög andel, cirka en tredjedel, av äldre med typ 2 diabetes, har skador på näthinnans små kärl.
– En del kanske hade uppfattningen att det skulle vara färre eller en minskande andel som drabbades. Även om en bättre diabetesvård ger färre komplikationer så lever personer med diabetes längre.

Att ha diabetes länge är en av de viktigaste riskfaktorerna för att få komplikationer. Det förklarar varför andelen äldre med ögonkomplikationer ligger på en konstant nivå.
– Vi upptäckte också att kvinnor i jämförelse med män, har en större och ökande risk med stigande ålder, säger Karl-Johan Hellgren.

Den konstanta och höga andelen är också mycket viktigt kunskap för att ögonsjukvården ska kunna skala upp och bemöta dom äldres behov. Med kunskap om riskfaktorerna skulle man kunna individualisera ögonkontrollerna så resurserna utnyttjas på bästa sätt. Forskargruppen har fler studier på gång och det går att följa deras arbete.


Länk till artikel

Ali Sharif, Daniel R. Smith, Karl-Johan Hellgren, Johan Jendle: Diabetic retinopathy among the elderly with type 2 diabetes: A Nationwide longitudinal registry study

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?