Vårdgivare på nationella taxan
Information för dig som är samverkanspartner till Region Värmland och verksam enligt lagen om ersättning för fysioterapi (LOF), lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och lagen om offentlig upphandling (LOU).
Anslutna verksamheter
Ersättningssystem
Ersättningssystemen enligt de nationella taxorna innehåller olika arvodestyper. Systemen är uppbyggda med olika typer av ersättningstak och åtgärdsersättning. Ett patientbesök berättigar till en av arvodestyperna.
Patientavgifter och högkostnadsskydd
Du ska följa Region Värmlands aktuella avgiftshandbok.
Du får ta ut patientavgift enligt LOL och LOF med högst samma belopp som gäller för motsvarande vård inom Region Värmland.
Vad som gäller när en person får vård utanför hemregionen är reglerat i riksavtalet för utomlänsvård.
Riksavtal för utomlänsvård och kommentarer (skr.se)
Frikortssystemet FRISK
Frikortsystemet FRISK är Region Värmlands system för hantering av patienters högkostnadsskydd och frikortsnivåer. Du som vårdgivare ska registrera frikortsbesök i FRISK.
Ersättningssystemet PriComp
I Värmland rapporterar du som privat vårdgivare in antal besök per arvodestyp via ersättningssystemet PriComp. De inrapporterade uppgifterna utgör sedan underlag för utbetalningarna från Region Värmland.
För att du ska kunna få din ersättning utbetald i tid runt den 20:e i varje månad behöver du rapportera in åtgärder eller skicka in filuttag till PriComp senast den 5:e samma månad.
Region Värmland ansvarar för ersättningssystemet PriComp. I ansvaret ingår inte filuttag från andra vårdadministrativa systems registreringar.
Du ansvarar själv för:
- ditt IT-system, inklusive utrustning, program och licenser.
- eventuella kostnader för anpassning av journal- eller kassasystem för filleverans.
- att teckna egna avtal med IT-leverantörer när det gäller support, nät, utrustning med mera.
Heltidskrav samt tillfällig frånvaro och vikariat
Heltidskravet består av två delar - tid och ersättning. En läkare eller fysioterapeut anses som heltidsverksam om personen arbetar minst 35 timmar per vecka i genomsnitt eller har arbetat minst denna tid under en tolvmånadersperiod de senaste två åren. Genomsnittssiffran baseras på att läkaren eller fysioterapeuten arbetar 40 timmar per vecka, 45 veckor om året.
Ersättningskravet uppfylls om läkaren eller fysioterapeuten minst uppnår 85 procent av ersättningstak 1.
Eftersom Region Värmland inte har möjlighet att mäta faktisk arbetstid bedöms heltidskravet bara på utbetalad ersättning.
Du ska anmäla all frånvaro som påverkar er möjlighet att ta emot patienter och därmed försvårar för en anställd att uppnå heltidskravet. Du ska anmäla frånvaro till Region Värmland även om du inte planerar att anlita vikarie.
Skäl till tillfällig frånvaro
Sjukdom
Vid sjukskrivning längre än en vecka måste du skicka in ett giltigt läkarintyg enligt ”7804 Läkarintyg för sjukpenning” eller ett läkarutlåtande där motsvarande uppgifter framgår. Intygsutfärdaren får inte vara jävig. För att minimera risken för jäv underkänns sjukintyg från
- läkare verksam vid samma mottagning som den sjukskrivnea personen.
- läkare med en relation till den sjukskrivna personen där risk för jäv bedöms som möjligt.
Föräldraledighet
- En medarbetare som är gravid har rätt att vara helt ledig i samband med sitt barns födelse. Medarbetare har rätt att vara ledig under en sammanhängande tid av minst sju veckor före den beräknade tidpunkten för förlossningen och sju veckor efter förlossningen.
- En förälder med barn under 18 månader har rätt att vara helt ledig från sitt arbete.
- En medarbetare med barn över 18 månader har rätt att vara ledig med föräldrapenning i den omfattning som hen tar ut föräldrapenning.
En medarbetare som inte tar ut föräldrapenning har rätt att förkorta sin normala arbetstid med upp till en fjärdedel för att ta hand om sitt barn. Det gäller om barnet inte har fyllt 8 år eller om det är äldre men ännu inte har avslutat sitt första skolår. Du som arbetsgivare kan utöver detta ha kollektivavtal som ger föräldern rätt till arbetstidsförkortning fram till barnets 12-årsdag.
Föräldraledighet godkänns för ett år i taget.
Vård av barn (VAB)
En medarbetare kan vara ledig från arbetet för att vårda sitt barn som är under 12 år. Det gäller i följande fall:
- Barnet är sjukt eller smittat-
- Ordinarie vårdare är sjuk eller smittad. Ordinarie vårdare är den som brukar ha hand om barnet när medarbetaren arbetar, till exempel en annan förälder, dagbarnvårdare eller släkting.
- Den andra föräldern måste följa med ett annat av familjens barn till läkare.
- Medarbetaren ska besöka barnavårdscentralen eller en annan mottagning för barnhälsovård, till exempel tandläkare eller barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).
Förestående ålderspensionering
Ledighet med inför ålderspensionering accepteras i en sammanhängande period om högst två år före pensioneringen och för ett år i taget. Ledighet godkänns upp till 80%. Det innbär att du måste tjänstgöra minst 20%. Avbryter du ledigheten anses möjligheten till ledighet inför pensioneringen vara förverkad och ny ledighet av samma skäl godkänns inte. Efter maximalt två års nedtrappning anses du som vårdgivare ha avslutat din verksamhet och rätten till ersättning enligt LOL eller LOF upphör.
Vidareutbildning eller forskning inom yrkesområdet
Ledighet med anledning av forskning eller vidareutbildning ska styrkas genom särskilda handlingar. Ledighet får som längst lämnas för längre sammanhängande eller närliggande perioder om sammanlagt tre år. Undantag kan göras om särskilda skäl finns. Vidareutbildning ska ha koppling till den egna specialiteten.
- För vidareutbildning ska ordinarie vårdgivare skicka in följande underlag:
1) Antagningsbevis.
2) Registreringsintyg där kursnamn, kurskod, kursperiod samt omfattning framgår.
3) Kursplan. - För forskning ska följande underlag skicka in:
1) Presentation av hur studien är upplagd.
2) Forskningens koppling till universitet, högskola eller företag.
3) Eventuell forskningshandledare.
4) Godkännande av etisk kommitté.
Politiskt eller fackligt uppdrag
Ledighet med anledning av politiskt eller fackligt uppdrag ska styrkas med intyg som beskriver uppdragets period och omfattning. Intyget ska vara daterat och signerat av uppdragsgivaren.
Du som vårdgivare ska på begäran av Region Värmland omgående redovisa intyg och uppgifter som behövs för kontroll och uppföljning av din frånvarohantering. Om Region Värmland inte omgående får ta del av uppgifterna som behövs för granskningen kan hela eller delar av ersättningen hållas inne.
Även under frånvaroperioden är du skyldig att delta i den uppföljning och möten som Region Värmland ber om.
Information om tillfällig frånvaro med vikarie
Du som vårdgivare har rätt till vikarie om du är helt eller delvis förhindrad att bedriva din verksamhet. Exempel på anledningar är:
- Sjukdom
- Semester
- Föräldraledighet
- Ledighet för vård av barn
- Förestående ålderspensionering
- Vidareutbildning
- Forskning inom yrkesområdet
- Politiskt eller fackligt uppdrag
Tillfällig frånvaro beviljas som längst ett år i taget.
Vi tar endast hand om anmälningar i original och på korrekt anmälningsblankett.
Du som vårdgivare ska på begäran av Region Värmland omgående redovisa intyg och uppgifter som behövs för kontroll och uppföljning av din frånvarohantering. Om Region Värmland inte omgående får ta del av uppgifterna som behövs för granskningen kan hela eller delar av ersättningen hållas inne.
Även under frånvaroperioden är du skyldig att delta i den uppföljning och möten som Region Värmland ber om.
Information om tillfällig frånvaro utan vikarie
Ersättning lämnas även till en dig som inte bedriver verksamhet på heltid till följd av:
- sjukdom.
- semester.
- föräldraledighet.
- ledighet för vård av barn.
- förestående ålderspensionering.
- vidareutbildning.
- forskning inom yrkesområdet.
- politiskt eller fackligt uppdrag
- annat liknande skäl.
Tillfällig frånvaro beviljas som längst ett år i taget.
Vi tar endast hand om anmälningar i original och på korrekt anmälningsblankett.
Du som vårdgivare ska på begäran av Region Värmland omgående redovisa intyg och uppgifter som behövs för kontroll och uppföljning av din frånvarohantering. Om Region Värmland inte omgående får ta del av uppgifterna som behövs för granskningen kan hela eller delar av ersättningen hållas inne.
Även under frånvaroperioden är du skyldig att delta i den uppföljning och möten som Region Värmland ber om.
Ansökningsblankett om tillfällig frånvaro
Ansökan ska skickas in till Region Värmland. Vi tar endast hand om anmälningar i original och på korrekt anmälningsblankett. Adressuppgifter finns på respektive blankett.
- Ansökan om tillfällig frånvaro med vikarie (Word)
- Ansökan om tillfällig frånvaro utan vikarie (Word)
Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)
Din verksamhet ska ha ett ledningssystem. Systemet beskrivs av Socialstyrelsen och ska bland annat innehålla rutiner för:
- journalföring.
- avvikelsehantering.
- hygien- och klagomålshantering.
Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (socialstyrelsen.se)
Patientsäkerhetsberättelse
Alla vårdgivare ska enligt Patientsäkerhetslag (2010:659) §10 årligen skriva en patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelsen ska beskriva hur vårdgivaren har arbetet för att identifiera, analysera och minska riskerna i vården, men även hur patienters och närståendes synpunkter på patientsäkerheten har hanterats.
Patientsäkerhetslag (2010:659) (riksdagen.se)
I berättelsen redogör du även för resultat av arbetet med att förbättra patientsäkerheten under det gångna året. Region Värmland skickar ut en instruktion till dig innan årsskiftet.
Patientsäkerhetsberättelsen ska finnas tillgänglig på din mottagning och visas upp när någon frågar efter den. Senaste den 1 mars ska Region Värmland ha fått in din patientsäkerhetsberättelse för diarieföring.
Mer information om patientsäkerhetsberättelse finns i 3 kap §10 i Patientsäkerhetslagen. Sveriges kommuner och Regionen (SKR) har också en mall som du kan använda som stöd för att skriva patientsäkerhetsberättelsen. Mallen är ett stöd i arbetet med patientsäkerhet och kan användas av alla vårdgivare oavsett storlek.
Mall för patiensäkerhetsberättelse (kunskapsstyrningvard.se)
Språktolk
Region Värmland har avtal med "Digitaltolk" för språktolkning. Tolkning kan ske via telefon, video, på plats eller via meddelandeservice. Tjänsten är kostnadsfri för vårdgivare med samverkansavtal. Region Värmland betalar inte ut ersättning för andra anlitade tolkförmedlingar.
Uppsägning och nedläggning av verksamhet
Meddela Region Värmland
Om du lägger ner din verksamhet måste du meddela Region Värmland när avvecklingen ska genomföras.
Fyll i blankett "Uppsägning av rätten till ersättning" och skicka till:
Vårdvalsenheten
Region Värmland
Rosenborgsgatan 50
651 82 Karlstad
Uppsägning av rätten till ersättning (pdf)
Registrera besök i tid för att få ut ersättning
Besöksregistrering för ersättning kommer att vara öppen i ersättningssystemet till och med den 5:e i månaden efter avvecklingen. Besök som inte registreras inom denna period kommer inte att ersättas.
Hantering av patientjournaler
Se till att verksamhetens patientjournaler tas om hand enligt Socialstyrelsens föreskrifter 8 kap. 1 § HSLF-FS 2016:40.
När nedläggning av verksamhet sker ska:
- Journalerna arkiveras enligt de regler som gäller för att bevara journalhandlingar.
- Patienter och närstående fortsatt kunna begära att få ta del av patientjournaler.
- Om du inte kan ta hand om journalerna kan du ansöka hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om omhändertagande av patientjournalerna enligt 9 kap. 1§ patientdatalagen (2008:355). Om du ansöker om omhändertagande av patientjournalerna ska följande uppgifter skickas in till IVO - vårdgivarens kontaktuppgifter, beskrivning av orsak till omhändertagandet, antal journaler och media. För mer information och ansökan kontakta IVO.
- Om du går i konkurs blir konkursförvaltaren ansvarig för patientjournalerna.
- Dödsbon övertar även ansvar för patientjournaler.
IVO kan på eget initiativ besluta om att omhänderta patientjournaler. Det kan exempelvis hända om du blir sjuk, flyttar utomlands, förlorar din legitimation eller om verksamheten läggs ned av andra skäl. Arkivmyndigheten i Region Värmland har också möjlighet att ta hand om patientjournaler.
Uppföljning och kontroll
Löpande uppföljning
Region Värmland ansvarar för att kontinuerligt följa upp de privata läkare och fysioterapeuter som vi samverkar med. Uppföljningen innebär bland annat att säkra att du som vårdgivare levererar de tjänster som är överenskomna, avtalade eller gällande enligt lagstiftning. Dina rättigheter och skyldigheter beskrivs i avtalen.
När Region Värmland kontrollerar begärd ersättning är du skyldig att lämna relevanta upplysningar samt visa relevanta patientjournaler och övrigt material som rör undersökning, vård eller behandling av en patient.
Årlig verksamhetsredovisning
Alla vårdgivare som har vårdavtal eller samverkansavtal med Region Värmland ska årligen skicka in en verksamhetsredovisning i angivet format. Blankett skickas ut innan årsskiftet och verksamhetsredovisningen ska ha kommit in till Region Värmland senast den 31 januari.
Ändrade förhållande
Anmäl ändringar om du exempelvis byter:
- mottagningsadress.
- bank.
- kontaktuppgifter till mottagningen.
- personliga kontaktuppgifter.
- bolagsform.
Ändringarna mejlas till Region Värmland eller skickas till adress:
Vårdvalsenheten
Region Värmland
Rosenborgsgatan 50
651 82 Karlstad
E-post: vardval@regionvarmland.se
Tillägg för fysioterapeuter
Arvodeskategori A eller B
Normalarvode lämnas enligt arvodeskategori A eller arvodeskategori B:
- Arvodeskategori B avser ensampraktiserande eller samverkande fysioterapeuter med assisterande personal, flera behandlingsrum och kvalificerad utrustning.
- Arvodeskategori A avser övriga fysioterapeuter.
Fysioterapeut med arvodeskategori B har större omkostnader för lokaler, utrustning och anställd personal, men kan i gengäld ha en större patientgenomströmning då den assisterande personalen gjort nödvändiga patientförberedelser. På grund av omkostnaderna för verksamheten har fysioterapeut med arvodeskategori B ett högre ersättningstak och ett mindre tidskrav avseende behandlingarna i snitt per kalendermånad och patient än vad en fysioterapeut med arvodeskategori A har.
Du som fysioterapeut med samverkansavtal kan ansöka om arvodeskategori B. Enligt Förordning (1994:1120) om ersättning för fysioterapi framgår av 3 § vilka krav som ställs på dig som fysioterapeut för att ersättning ska kunna utgå enligt arvodeskategori B.
Förordning (1994:1120) om ersättning för fysioterapi (riksdagen.se)
Assisterande personal
Med assisterande personal menas
- personal med arbetsuppgifter kopplade till behandlingsarbetet, samt
- patientanknuten administration och som utgör minst 25 procent av en heltidstjänst på helårsbasis, det vill säga minst tio timmar per vecka, samt
- att denna resurs i sin helhet förfogas av din egen verksamhet.
Ändring av arvodeskategori B till A
Som fysioterapeut har du ett ansvar och en skyldighet att meddela förändring i verksamheten som innebär en övergång från B- till A-mottagning. Ändring ska anmälas minst sex månader innan den börjar gälla. Använd blanketten "Anmälan om arvodeskategori".
Ändring av arvodeskategori A till B
Ändring av vilken arvodeskategori som gäller för din verksamhet ska anmälas minst sex månader innan ändringen börjar gälla.
Anmälan om Arvodeskategori B
Anmälan ska innehålla korrekt ifylld anmälningsblankett, underskriven av dig som vårdgivare. Anmälan ska innehålla:
- Antalet behandlingsrum.
- En beskrivning av kvalificerad utrustning.
- Omfattning och arbetsuppgifter för assisterande personal.
För att styrka att du har assisterande personal i rätt omfattning ska något av nedanstående tre alternativ bifogas:
- Aktuellt och gällande anställningsavtal som styrker att du som ägare av etableringen är arbetsgivare.
- Om du som ägare av en etablering är delägare i ett bolag och där bolaget tecknat anställningsavtal med assisterande personal ska följande bifogas:
- Registreringsbevis från Bolagsverket alternativt utdrag ur aktiebok.
- Aktuellt och gällande anställningsavtal
- Revisionsintyg. - Om du som ägare av en etablering har inhyrd assisterande personal ska följande bifogas:
- Hyresavtal
- Revisionsintyg
Registreringsbevis från Bolagsverket
På ett registreringsbevis står bland annat:
- Företagets namn
- Verksamhet
- Delägare
- Firmatecknare
- Adress
- Styrelse
Bolagsverket tillhandahåller registreringsbevis.
Hyresavtal
Av hyresavtalet ska framgå att det inkluderar assisterande personal som minst utgör 25 % av en heltidstjänst på helårsbasis, det vill säga minst tio timmar per vecka, och att denna resurs i sin helhet förfogas av din verksamhet. I hyresavtalet ska din kostnad för inhyrd assisterande personal vara redovisat för sig och den assisterande personalens arbetsuppgifter ska vara specificerade.
Revisionsintyg
I revisionsintyget ska din revisor styrka hyresavtalet och att det inkluderar assisterande personal med en omfattning som minst utgör 25 procent av en heltidstjänstgörande assisterande personal på helårsbasis, det vill säga minst tio timmar per vecka, samt att denna resurs i sin helhet förfogas av din verksamhet.
Giltighet
Vid beviljande av ny arvodeskategori börjar den gälla efter sex månader räknat från när diarieförd komplett ansökan kommit in till Region Värmland. Därefter är startdatum första dagen i ny kalendermånad. Beviljad arvodeskategori gäller enbart ditt eget samverkansavtal. Beviljad arvodeskategori gäller därmed endast under den tid din verksamhet bedrivs på den adress och med de villkor som beviljad anmälan gäller.
Varje förändring av verksamhetsadress, lokaler, utrustning samt tillgång till personal ska meddelas Region Värmland och ny ansökan skickas in för bedömning och nytt beslut.
Ersättningsetablering för fysioterapeuter
Region Värmland tillåter inte köp eller försäljning av ersättningsetablering inom fysioterapi. Istället har vårdgivare möjlighet att sluta avtal med Region Värmland inom ramen för vårdval fysioterapi.
I LOF paragraf 5 regleras vad som gäller kring ersättningsetablering. Där beskrivs att om en Region ger möjlighet till offentlig ersättning inom ramen för ett valfrihetssystem som avses i Lag om valfrihetssystem (LOV) så ingår inte Regionen nya samverkansavtal enligt LOF.
Särskilt arvode
Du som vårdgivare med ett eget samverkansavtal kan ansöka om särskilt arvode. Särskilt arvode är en debiteringsgrund för särskilt tids- och kostnadskrävande åtgärder kopplat till fysioterapeutens kompetens.
Särskilt arvode lämnas för specifika insatser till:
- patienter med psykisk ohälsa eller psykosomatiska problem.
- patienter med sjukdomar eller skador i andningsorganen eller i cirkulationssystemet.
- patienter med sjukdomar eller skador i nervsystemet.
- patienter med smärttillstånd eller funktionshinder på grund av reumatisk sjukdom.
- patienter med skador eller sjukdomar i rörelsesystemet.
- barn och ungdomar med funktionshinder eller sjukdom.
- äldre med åldersrelaterade fysiska eller psykiska funktionshinder.
Region Värmland följer "Vägledning vid bedömning av behörighet för särskilt arvode enligt §§ 7 och 8 i Förordning (1994:1120) om ersättning för fysioterapi”.
Vägledning vid bedömning av behörighet för särskilt
arvode enligt 7 och 8 §§ i förordningen (1994:1120) om
ersättning för fysioterapi (pdf, skr.se)
Vid beviljande sätts datum för när särskilt arvode ska börja gälla med start första dagen i ny kalendermånad. Giltighetstiden för särskilt arvode gäller under tiden du som vårdgivare är verksam inom avtalet och till och med två år efter avslut av verksamhet. För vikarier inom avtalsformen är giltighetstiden för särskilt arvode två år efter avslutat vikariat.
Tillägg för läkare
Ersättningsetablering för läkare
Här finns information för läkare som vill sälja eller köpa en ersättningsetablering.
Så går en försäljning till
Vill du sälja etablering till annan vårdgivare fyller du i blanketten ”Försäljning av ersättningsetablering".
Försäljning av ersättningsetablering (Word) Word, 73 kB.
Region Värmland bedömer om kraven för försäljning är uppfyllda. Vi publicerar sedan en anbudsinbjudan i Region Värmlands Avtalsdatabas.
Anbudsinbjudan (annonsen) ligger ute under cirka 8 veckor. Uppgiften om sista dag för att lämna in en ansökan kommer att framgå av ansökningsinbjudan.
Anbudsinbjudan ska innehålla:
- Vems etablering som ska överlåtas.
- Kontaktuppgifter till säljaren.
- Vilka villkor som gäller för samverkansavtalet.
- Specifika krav på utrustning, lokal med mera hänvisas till den överlåtande vårdgivaren.
- Hur ett anbud ska lämnas.
- Vilket datum anbudet senast ska ha kommit in.
Det står vårdgivaren fritt att även annonsera ut sin verksamhet i annan form, exempelvis i tidningar och tidskrifter. Vårdgivaren ansvarar själv för kostnader för egna annonser.
När ansökningstiden har gått ut gör Region Värmland en anbudsöppning och anbuden prövas utifrån gällande regelverk. Inkomna anbud är bindande samt omfattas av anbudssekretess. Region Värmland beslutar om samverkansavtal med den sökande som erbjudit högsta pris för etableringen och som uppfyller angivna krav.
Region Värmland skickar ut tilldelningsbeslut till samtliga sökande. När informationen om tilldelningen gått ut kan sökande överklaga beslutet inom 10 kalenderdagar. Överklagan lämnas till Region Värmland eller förvaltningsrätten i Värmland.
Sälja ersättningsetablering
Vid försäljning av din ersättningsetablering måste du uppfylla heltidskravet. Heltidskravet har två komponenter, tid och ersättning. En läkare anses som heltidsverksam om denne arbetar minst 35 timmar per vecka i genomsnitt eller har arbetat minst denna tid någon tolvmånadersperiod under de senaste två åren. Genomsnittssiffran baseras på att läkaren arbetar 40 timmar per vecka, 45 veckor om året.
Eftersom Region Värmland inte har möjlighet att mäta faktisk arbetstid bedöms heltidskravet bara på utbetalad ersättning.
Heltidskravet uppfylls om läkaren minst uppnår 85 procent av ersättningstak 1.
En läkare som arbetar i mindre omfattning än heltid med stöd av något av undantagen i 8 § LOL har också rätt att överlåta sin etablering under förutsättning att läkaren uppnått minst 85 % av det nedräknade ersättningstaket.
Köpa ersättningsetablering
Regionen publicerar eventuella ersättningsetableringar som är till försäljning på regionens webbplats.
På webbplatsen finns en beskrivning av hur anbudsgivare lägger bud. Anbuden omfattas av offentlighets- och sekretesslagsstiftningen.
Du som köpare är bunden av den ansökan du lämnat in. Det gäller också priset som du lämnat i ansökan. Du har däremot alltid rätt att dra tillbaka din ansökan innan tidsfristen för att lämna in en ansökan har gått ut.
Vid ett ansökningsförfarande om ersättningsetablering gäller absolut sekretess. Det innebär att uppgifter om en ansökan bara får lämnas ut till den som lämnat in ansökan.
Begränsningar
- För att få teckna ett samverkansavtal måste du som läkare först säga upp din eventuella anställning i en region.
- För att lägga anbud på en ersättningsetablering ska du ha relevant specialistkompetens för den annonserade etableringen.
- Samverkansavtal får inte tecknas om du är verksam inom ramen för ett valfrihetssystem eller annat upphandlat avtal.
- Du kan nekas att teckna samverkansavtal om du är försatt i eller föremål för ansökan om konkurs. Detta gäller även andra liknande situationer, som tvångslikvidation, ackord, inställda betalningar eller om näringsförbud finns. Andra skäl som hindrar samverkansavtal är om du inte fullgjort betalningar av skatt och socialförsäkringsavgifter. Att lämna felaktiga upplysningar eller att låta bli att lämna begärda upplysningar kan också innebära uteslutning vid anbudsutvärderingen.
- Du kan också uteslutas om du är dömd för brott inom din yrkesutövning, eller om Region Värmland kan visa att du gjort sig skyldig till ett allvarligt fel i yrkesutövningen.
Samverkansavtal
Ett samverkansavtal tecknas med köparen när:
- säljaren sagt upp rätten till ersättning enligt lagen samt
- en vidimerad kopia av aktuellt köpekontrakt lämnats till regionen.
Den sålda mottagningen får inte flyttas utan samråd med regionen.
Fram till att det nya samverkansavtalet är underskrivet har säljaren rätt att återkalla sin anmälan. Regionen fattar sedan ett beslut om att avskriva ärendet.
Läkemedel
Som vårdgivare förväntas du att följa Läkemedelskommitténs läkemedelsrekommendationer och terapiråd utifrån aktuell REK-lista.
Medicinsk service
Laboratorie- och röntgenundersökningar regleras enligt lag (1993:1651) och förordning (1994:1121) om läkarvårdsersättning.
Vårdgivaren ska vid undersökningar som finansieras av Region Värmland använda Region Värmlands leverantörer av medicinsk service.
Kontaktinformation
Lena Lindberg Schlegel
Utvecklingsledare
Telefon: 010-83 14 308
E-post: lena.schlegel@regionvarmland.se
Åsa Hedeberg
Utvecklingsledare
Telefon: 010-831 77 43
E-post: asa.hedeberg@regionvarmland.se