Till startsidan
Till startsidan

Ungdomscentraler i västra Värmland

Fredag är ungdomarnas dag på festivalen. Bland författarna i skolprogrammet fanns Sven Nordqvist, Elaf Ali och Johan Egerkrans. Fotocred: Linn Malmén

Under hösten 2023 genomfördes fyra workshops inom området barn- och ungdomsresan där olika problem och förbättringsområden identifierades. Nu finns en rapport som beskriver arbetet.

I västra Värmland samarbetar kommunerna Eda, Arvika, Årjäng, Säffle och Region Värmland och har tagit ett gemensamt inriktningsbeslut som tillåter ett mer testbaserat arbetssätt med möjlighet att utmana lagar och regler. Projektet leds av en styrgrupp med kommunchefer och hälso- och sjukvårdsdirektören och har fokuserat på två huvudområden: äldreresan och barn- och ungdomsresan.

Workshops som tydliggjort problemområden

I fyra workshops under hösten 2023 inom barn- och ungdomsresan har olika problem och förbättringsområden identifierats. Där togs också arbetet med barn- och ungdomscentraler upp, ett arbete som syftar till att samordna vård, hälsa och skola för att förbättra tillgängligheten och resurseffektiviteten.

För att tackla utmaningarna har grupperingen skapat en handlingsplan för kommande sex månader. Målet är att förbättra den nära vården genom samarbete, innovation och brukarinvolvering med fokus på personcentrerad vård och förebyggande insatser.

"Oj vad vi jobbar parallellt och dubbelt – slutar vi med det kan vi hjälpa så många fler!"

Tina Crafoord är överläkare och strateg till hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Värmland:

  • – Under arbetet med barn- och ungdomsresan kom vi snabbt fram till en problembild och identifierade vad vi skulle kunna göra bättre för att förbättra tillgängligheten och upplevelsen för barn och unga, och också vad som skulle underlätta för medarbetare inom både kommunernas och regionens verksamheter. Vi har haft en tydlig arbetsgång och samlat medarbetare, chefer och framför allt barnen och deras vårdnadshavare. Det har lett till konkreta beslut som exempelvis att införa Ungdomscentraler med ett sömlöst omhändertagande och en gemensam plan för varje barn i stället för fem olika. Genom att kartlägga allt vi gör i alla våra verksamheter kan vi visuellt se hur otroligt många gånger vi överlappar varandra. De har varit en lärorik resa! Den största vinsten är att alla involverade har fått mycket större förståelse för varandra. Som en av våra chefer sa: Oj vad vi jobbar parallellt och dubbelt – slutar vi med det kan vi hjälpa så många fler!

Läs hela rapporten (pdf) Pdf, 1 MB.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats