Till startsidan
Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Nära vård i Värmland - nyhetsbrev april 2024

Nära vård i Värmland - nyhetsbrev april 2024

Nu finns en uppföljning av färdplanen för arbetet mot god och nära vård, hälsa och omsorg att ta del av. Om den, om arbetet med en gemensam primärvårdplan och om mycket annat kan du läsa om i april månads nyhetsbrev!

Rapport om Ungdomscentraler i västra Värmland

I västra Värmland har kommunerna Eda, Arvika, Årjäng, Säffle och Region Värmland tagit ett gemensamt inriktningsbeslut som tillåter ett mer testbaserat arbetssätt med möjlighet att utmana lagar och regler. Projektet leds av en styrgrupp med kommunchefer och hälso- och sjukvårdsdirektören och har fokuserat på två huvudområden: äldreresan och barn- och ungdomsresan.

I fyra workshops under hösten 2023 inom barn- och ungdomsresan har olika problem och förbättringsområden identifierats. Där togs också arbetet med barn- och ungdomscentraler upp, ett arbete som syftar till att samordna vård, hälsa och skola för att förbättra tillgängligheten och resurseffektiviteten. Nu finns en rapport som beskriver arbetet. https://regionvarmland.se/4.4b87bad118e9c8de79e1c261.html

Dialog om gemensam plan för primärvård och Region Värmlands utvecklingsplan för hälso- och sjukvård

Nu har arbetet med att ta fram länets gemensamma plan för primärvård börjat. Samtidigt ska Region Värmlands utvecklingsplan för hälso- och sjukvård i Värmland revideras, med framtidsperspektivet 2040. Dialogerna för de två processer pågår och ska vara klara i slutet av maj.

– Dialogerna har väckt intresse och det finns ett stort engagemang för frågorna och höga ambitioner med utvecklingen, säger Linnea Grankvist, utvecklingsledare och samordnare Nya Perspektiv. Många är överens om samma utmaningar, till exempel att det medicinska stödet till den kommunala hälso- och sjukvården behöver stärkas.

– De dialoger vi haft har fungerat bra och varit konstruktiva, säger Lars Gohde, ledningsstrateg Region Värmland. Det råder samsyn kring de utmaningar vi står inför och vi har fått många inspel till det fortsatta arbetet.

Revideringen av utvecklingsplanen på http://regionvarmland.se/revidering

Inspirationsdag blir fokusmånad

Två år i rad har en inspirationskonferens på temat nära vård, hälsa och omsorg arrangerats för att under en dag lyfta goda exempel på omställningsarbete i länet och för att erbjuda en mötesplats för inspiration och kunskapsutbyte. I år ersätts inspirationsdagen av en fokusmånaden som genomförs
4-29 november 2024.

Läs mer här: https://regionvarmland.se/4.4b7d7c1118e830e57ba230ac.html

Uppföljning 2023 av färdplan för nära våra, hälsa och omsorg

Nu finns en uppföljning av den färdplan för nära vård, hälsa och omsorg som fastslogs i början av 2023. Rapporten är en uppföljning av arbetet som skett under 2023 och belyser framsteg, utmaningar och den fortsatta vägen framåt.

Läs mer: Uppföljning 2023 av färdplan för nära vård, hälsa och omsorg

Sök stöd från SKR för att införa välfärdsteknik

Fler än 40 kommuner har redan nappat på SKR:s erbjudande om stöd för att införa välfärdsteknik i den kommunala vården och omsorgen. Gör det ni också! Mer information via https://app2.editnews.com/page/read.ashx?issueid=559978

SKR ordnar fyra webbinarier om nya arbetssätt i nära vård

SKR har tagit fram en serie på fyra digitala seminarier där du möter experter som varit med och infört nya arbetssätt inom nära vård. Teman och tider och mer information finns via länkarna nedan.

Värmland i nära vård-podden – om systemledning och systemomställning

Vad är systemledning och varför är det viktigt för omställningen till nära vård? Lyssna till Kajsa Westling, Experio Lab och Anders Printz, Samhällsnytta, som stöttat Västernorrland och Värmland i arbetet med systemledning som tar ansvar för helheten.

Systemomställning kräver systemledning (skr.se)

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats