Till startsidan
Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Omfattande brist på acelylcystein lösning

Omfattande brist på acelylcystein lösning

Det kommer att vara brist på acetylcystein lösning för nebulisator 200 mg/ml under hela 2024. Acetylcystein lösning är det enda tillgängliga läkemedlet på den svenska marknaden som kan motverka en akut förgiftning av paracetamol.

För att spara på tillgängligt läkemedel kommer leverans av acetylcystein lösning endast att ske till slutenvården. Varje region tilldelas en kvot som beräknas täcka behovet för slutenvården under 2024.

Läkemedelsverket tillsammans med nationella samverkansgrupper rekommenderar därför att acetylcystein lösning 200 mg/ml endast bör användas inom slutenvård:

  1. Som antidot vid paracetamolförgiftning
  2. Till vård av patienter med cystisk fibros med allvarlig slembildning i mag-tarmkanalen.

Inom region Värmland gäller följande

  • Endast beställningar som görs av läkemedelsförsörjningsenheten godkänns av Apoteket. Enheter med behov av acetylcystein 200 mg/ml lösning för nebulisator för användning till ovan nämnda indikationer ombeds kontakta läkemedelsförsörjningsenheten på telefon 010-83 151 40 för hjälp med omfördelning av läkemedel.
  • Slutenvården kan lämna ut acetylcystein 200 mg/ml lösning för nebulisator till de receptpatienter som använder läkemedlet på indikationen cystisk fibros med allvarlig slembildning i mag-tarm-kanalen om annat lämpligt alternativ saknas.
  • Receptpatienter som använder läkemedlet till andra indikationer än ovan nämnda behöver sättas över på annan lämplig behandling under restperioden.

APL håller på att ta fram en produkt innehållande acetylcystein som ska kunna användas som lösning för nebulisator. Denna produkt ska även gå att förskriva på recept. Observera att produkten inte kan användas vid paracetamolförgiftning. Mer information publiceras så snart produkten från APL finns att tillgå.

Mer information

Läs mer om acetylcystein lösning för nebulisator på läkemedelssidorna på Vårdgivarwebben.

Restnoteringar, utgående läkemedel och licenser (Vårdgivarwebben)

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats