Anropsstyrd trafik

Anropsstyrd trafik är kollektivtrafik som du behöver boka i förväg. Tiderna för den anropsstyrda trafiken finns i tidtabellerna markerade med ett A.

OBS! Anropsstyrd trafik försvinner ur Resplus

På grund av ett systembyte hos Samtrafiken kan du inte längre köpa Resplusbiljetter, via exempelvis SJ, som innehåller anropsstyrd trafik. Detta påverkar bland annat dig som brukar byta från tåg till taxi (linje 800) mellan Karlstad och Säffle.

Ska du resa till en destination med anropsstyrd trafik behöver du från och med 4 juni köpa den resan separat. Det finns i dagsläget inget besked om när den anropsstyrda trafiken läggs in i Resplussystemet igen.

Betalning

Eftersom vi inte har biljettmaskiner i de fordon som kör anropsstyrd trafik så gäller särskilda regler:

  • Smartast är att köpa biljett i vår mobilapp. Om du ska vidare med våra tåg eller bussar sedan köper du biljett för hela resan direkt. Börjar resan med buss eller tåg och avslutas med anropsstyrd trafik? Då köper du också biljett för hela resan direkt, inklusive den anropsstyrda delen. Betala inget till föraren av det anropsstyrda fordonet utan visa bara upp din biljett för övergång. Tänk på att du ändå måste boka den anropsstyrda delen av resan i förväg.
  • Det går att betala med bankkort till föraren i det anropsstyrda fordonet.
  • Periodbiljett för aktuellt område gäller. Om du har periodbiljetten på resekort så behöver du ha med aktiveringskvittot så att föraren ser att kortet är laddat och perioden är aktiv.
  • Du kan inte betala med reskassa.

Berätta i samband med din bokning hur du tänkt betala för resan.

Barnvagn

Alla anropsstyrda fordon har inte plats för en barnvagn. Fråga vår operatör när du beställer din resa, om det går att ta med barnvagn.

Bilbarnstol

I våra fordon finns framåtvänd bilbarnstol eller bälteskudde. Ska du resa med mindre barn, som behöver åka bakåtvänt, måste du själv ta med din bilbarnstol.

Husdjur

Anropsstyrd trafik är en del av den ordinarie linjetrafiken. Eftersom vi tillåter pälsbärande husdjur ombord på våra övriga fordon, så gör vi det även i de här fordonen. Tala om när du bokar resan och du tänker ha husdjur med dig.

Inga cyklar

Vi har inte plats för cyklar i den anropsstyrda trafiken.

Inga gruppresor

Du kan inte beställa gruppresor inom den anropsstyrda trafiken.

Inga skolbiljetter

Grundskole- eller gymnasiebiljetter och praktikpass gäller inte på anropsstyrd trafik.

 

Boka resan

Anropsstyrd resa i tätortstrafik: Du bokar din resa senast en timme före avgång.

Anropsstyrd resa i regiontrafik: Du bokar din resa senast tre timmar för avgång.

Bokning, både digitalt och via telefon, görs under våra öppettider, se våra öppettider här.

Smidigast bokar du digitalt genom att trycka på knappen Boka i anslutning till vald avgång i vår reseplanerare i Värmlandstrafiks app eller på startsidan.

Du kan också ringa vår beställningscentral och boka på telefon 0771-32 32 00.

Sidan uppdaterad