Fri sjukresa med kollektivtrafik

Fri sjukresa med kollektivtrafik

Från och med 1 januari 2023 erbjuder vi möjligheten till fri sjukresa om du reser med den allmänna kollektivtrafiken (buss och tåg) till och från vissa vårdbesök. Detta då egenavgiften för dessa resor sänks till 0 kronor.

Här kan du se vilka sjukresor som du kan göra kostnadsfritt (1177.se).
(Under rubriken Högkostnadsskydd)

Så reser du kostnadsfritt

Res med Värmlandstrafiks bussar och tåg, spara kvittot och ansök om ersättning

I första hand görs din ansökan om ersättning elektroniskt via webbplatsen 1177.se. Logga in på 1177.se och välj sedan ”Övriga tjänster”. Där kan du fylla i och skicka in din ansökan direkt. Du kan även skicka ifylld och utskriven ansökningsblankett, tillsammans med dina utlägg, till sjukreseenheten.

På 1177.se finns mer information om hur du ansöker om ersättning.
(Under rubriken Så här ansöker du)

Boka din sjukresa via Värmlandstrafiks bokningscentral

Om du har behov av extra trygghet under din resa med regiontrafiken kan du ringa till vår beställningscentral för att boka din kollektivtrafikresa på 0771- 32 32 00, knappval 1.

Sjukresa på biljett

Under våren kommer en e-tjänst att lanseras som gör det ännu lättare för dig att resa till vården med vår kollektivtrafik. Med denna tjänst kommer du att få din sjukresa som en biljett i mobilen.

Vad kostar en sjukresa med andra färdsätt än kollektivtrafik?

På 1177.se listas den kostnad som du själv står för vid en sjukresa, den så kallade egenavgiften.

Egenavgiften för resor med den allmänna kollektivtrafiken (buss och tåg) sänks den 1 januari 2023 till 0 kronor. Reser du med våra servicelinjer är egenavgiften 50 kronor. Anslutningsresor (vid medicinskt behov) till linjetrafik (buss/tåg/servicelinjer) blir vid årsskiftet kostnadsfria. För servicetrafiken är egenavgiften oförändrad, det vill säga 150 kronor.

Sidan uppdaterad