Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Bussar kommer att trafikera avgångar på tåglinje 74
Tåg som rullar fram i snö på Fryksdalsbanan

Bussar kommer att trafikera avgångar på tåglinje 74

Sedan i julas har flera av Värmlandstrafiks tåg som går på Fryksdalsbanan mellan Karlstad och Torsby varit trasiga och ersatts med buss. Några av fordonen behöver nu vara lång tid på verkstad och Värmlandstrafik har därför tagit fram en tillfällig tidtabell, fram till 27 mars, för linje 74 där vissa av avgångarna trafikeras med bussar.

– Vår förhoppning är därefter att vi ska rulla igen med full tågtrafik, men mycket beror på tillgången till reservdelar och på hur lång tid det tar att laga fordonen. Av erfarenhet så vet vi ju att reparationer kan dra ut på tid och att nya problem kan tillkomma, säger Per Sidetun, tågchef på Värmlandstrafik.

Mer långsiktig lösning behövs

Itinotågen som går på Fryksdalsbanan har sedan 2021 stått mycket på verkstad. Däremellan har fordonen behövts i trafik och det har därför inte funnits tid att göra det omfattande underhåll som krävs för att fordonen ska kunna rulla mer tillförlitligt. Fram till slutet av mars kommer Värmlandtrafik att fokusera på att få de stillastående fordonen i trafik igen, men en mer långsiktig lösning behövs.

– Vi är absolut inte nöjda med hur det är nu och det pågår ett målmedvetet arbete på många plan för att förbättra situationen. Alla våra fem fordon skulle behöva ställas av helt under en längre period och få en ordentlig renovering. För att det ska gå behöver vi antingen minska antalet avgångar i vår tidtabell eller köra vissa avgångar med ersättningstrafik under en längre period, förklarar Per Sidetun.

Reservtåg, en stor utmaning

I juni 2022 gav Region Värmlands kollektivtrafiknämnd trafikdirektör Mattias Bergh i uppdrag att anskaffa reservtåg som kunde trafikera Fryksdalsbanan när de ordinarie tågen står på verkstad för långsiktigt underhåll. Detta har dock visat sig vara en svår uppgift.

– Det är en stor utmaning att hitta dieseltåg som inte redan går i trafik. Om vi hittar tågen så måste vi säkerställa hela underhållskedjan, utbildningar och trafiksäkerhetskraven – både avseende drift och underhåll – så att vi inte bygger oss ännu större problem. Vi ska ju parallellt förbättra och använda de tåg vi redan har, berättar Mattias Bergh.

Tåg ersätts av bussar

De inställda tågavgångarna fram till 27 mars kommer att ersättas av bussar och taxifordon som går enligt tidtabell och bestämda rutter.

– Vi har en längre tid framför oss med färre tåg i trafik. Genom att ställa in avgångar och boka bussar med så här lång framförhållning hoppas vi att vi kan skapa en bättre stabilitet i ersättningstrafiken. Vi vet att ersättningstrafiken av och till har krånglat och nu ligger fokus på att få ordning på de avgångar och stopp som inte fungerat så som vi beställt, säger Per Sidetun.

Tillfällig tidtabell på varmlandstrafik.se

Den tillfälliga tidtabellen för tåglinje 74 på Fryksdalsbanan finns på varmlandstrafik.se/fryksdalsbanan. Resenärer på sträckan Karlstad-Torsby hittar också informationen om inställda avgångar och tider för ersättningstrafiken i reseplaneraren i Värmlandstrafiks app och webbplats.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?