X-linjen frågor & svar

Kan man resa med rullstol? Vad kostar det? Kan jag ta med barnen? Kan jag boka fast jag inte har någon smartphone?
Vi har försökt samla frågor – och svar – kring vårt trafikupplägg i Säffle.
Är det något du funderar över så kanske svaret finns här.


Vad är X-linjen
En busslinje i Säffle tätort som anpassar rutter och tider efter kundens behov. Med hjälp av en applösning kopplas du till befintlig hållplats och anger vart du vill resa. Vi tar dig till den hållplats som ligger närmast ditt resmål.
X-linjen ger dig möjlighet att resa när du vill och nästan vart du vill i Säffle tätort. Du hämtas och lämnas på befintliga hållplatser. 

Hur bokar jag?
Du bokar din resa via en app i din telefon. Du anger var du är och vart du vill resa

Om fler personer bokar en resa i samma riktning åker ni tillsammans och då anpassas rutten efter var övriga personer hämtas och lämnas

Ange från vilken adress du vill resa och till vilken plats du vill resa. Speciella hållplatser finns för X-linjen. När din resa bekräftats får du information om var vi hämtar dig och på vilken tid.

Var finns appen?
Du laddar ner appen via Appstore (Iphone) eller Google play (Android). I vår informationsbroschyr som delas ut till alla hushåll i Säffle finns en QR-kod som tar dig direkt till appen.
Appen heter Värmlandstrafiks X-linje. Du kan också använda QR-koderna här på webbsidan.

Jag har ingen smartphone – kan jag ändå boka en resa på X-linjen utan att använda appen?
Ja, du kan ringa vår beställningscentral på telefon 0771-32 32 00, menyval 1, och boka en resa. Telefonbokningen är öppen från klockan 07.00.
Om du har frågor kring X-linjen (trafikupplysning, priser och produkter) så kan du ringa 0771-32 32 00 vardagar 07.00-19.00 och lördag 10.30-14.30, knappval 2 för upplysning av trafiken.

När går bussen?
Linjen har ingen egentlig tidtabell – den går när du behöver resa. Mellan 06.00 och 19.00 på vardagar

Går bussen på helgen?
Ja, du kan resa med X-linjen på lördagar mellan klockan 10.30-14.30. På söndagar finns ännu så länge inte denna lösning.

Går bussen även under storhelger?
Inte alltid. Observera, på de helgdagar (röda dagar) som infaller måndag till lördag kör vi ingen trafik, till exempel julafton och juldagen 2021. Nyårsafton 2021 och midsommarafton 2022 kör vi trafiken som om det vore en lördag, det vill säga mellan klockan 10:30 och 14:30.

Är det en stor gul buss som kommer?
Nej, X-linjen är ett mindre fordon, men med hög standard. 15 platser finns ombord och där finns wifi, USB-laddning, barnstol och rullstolsplatser med lyft. Du känner igen bussen på att den är svart med ett stort gult X på sidan.

Vad kostar det?
I appen och med reskassa kostar resan 24 kronor för vuxen. Betalar du med bankkort ombord kostar det 28 kr.

Går den vanliga tätortstrafiken i Säffle som vanligt?
Ja, den ordinarie tätortstrafiken i Säffle körs som tidigare.

Jag är rullstolsburen, kan jag åka med X-linjen?
Ja, vi har rullstolsplats och lyft i fordonen så vi löser din resa även om du är rullstolsburen.

Kan jag ha barn med mig och hur sitter de i så fall?
Det är inga problem för barn att resa med oss, vi har barnstol för de minsta.

Hur betalar jag?
Biljetten betalar du smidigast via vår vanliga app Värmlandstrafik. Det går också att köpa biljett ombord på bussen, här betalar du med reskassa på Värmlandskort eller med bankkort.

Kan jag resa med min periodbiljett?
Ja. Du reser på X-linjen med samma biljett (enkelbiljett eller periodbiljett) som i vår övriga trafik i Säffle tätort,

Måste jag använda appen? Kan jag boka på något annat sätt?
Nej du måste inte använda appen, du kan ringa vår beställningscentral på telefon 0771-32 32 00, menyval 1, och boka en resa. Här kan du boka från klockan 07.00.

Hur behandlar ni mina personuppgifter?
Du behöver lämna vissa personuppgifter för att kunna boka och resa med X-linjen. Läs mer här.

Varför gör ni det här?
X-linjen är det första försöket i Sverige med den här resformen. Vi kallar den Framtidens trafik för vi tror på en individuell form av kollektivtrafik där vi på en del håll i länet kan köra med mindre fordon utan tidtabell när det passar resenärerna. Vi kör den här trafiken i samarbete med Nobina som kör våra gula bussar.

Vad tycker du?
X-linjen är ett pilotprojekt över ett års tid och vi vill väldigt gärna veta vad du tycker så vi kan slipa tjänsten till att bli ännu mer kundvänlig och passa våra resenärer ännu bättre. I fordonen och på flera hållplatser finns QR-koder som med hjälp av en smartphone tar dig direkt till en enkät där du kan svara på vad just du tycker om tjänsten.
Här hittar du enkäten – välkommen med dina åsikter
https://surveys.enalyzer.com/survey/linkindex?pid=s3hm5d8s


Skriv ut sida