Vi testar framtidens trafik i Säffle

Publicerad

En helt ny trafikform har lanserats i Säffle tätort: busstrafik utan tidtabell och bestämd linjesträckning, som bokas via en app.
Resan anpassas efter vart du vill resa och när. Smart kollektivtrafik som ger nya möjligheter att resa både på vardagar och helger – välkommen ombord!

Det är inte varje dag vi får chansen att testa och starta nya trafikkoncept, därför är vi extra glada att äntligen få lansera X-linjen.

Tjänsten är för dig som vill resa klimatsmart och erbjuder bättre tillgänglighet, service och flexibilitet än vår vanliga busstrafik.

Med hjälp av appen X-linjen bokar du en resa genom att ange adressen du önskar resa från och den du vill åka till. Du kan boka en resa när du vill under tiden mellan klockan 06.00-19.00 på vardagar och 10.30-14.30 på lördagar*.

Om fler personer bokar en resa i samma riktning åker ni tillsammans och då anpassas rutten efter var övriga personer hämtas och lämnas.

Här laddar du ner appen

  • Skanna en av koderna – Iphone-appen till vänster, Android till höger – med din mobiltelefon.
  • Ladda ner appen som heter X-linjen
  • Skapa ett konto.

     

Du reser på X-linjen med samma biljett (enkelbiljett eller periodkort) som i vår övriga trafik i Säffle tätort. Biljetten betalar du smidigast via vår vanliga app Värmlandstrafik.

Det går också att köpa biljett ombord på bussen, här betalar du med reskassa på Värmlandskort eller med bankkort.

Frågor & svar om X-linjen

Kan man resa med rullstol? Vad kostar det? Kan jag ta med barnen? Kan jag boka fast jag inte har någon smartphone?
Vi har försökt samlat frågor – och svar – kring vårt nya trafikupplägg.
Är det något du funderar över så kanske svaret finns där.
Här finns frågor och svar

Vi vill veta vad du tycker

Under det år som projektet pågår vill vi veta vad du tycker.
Vi kommer vi att utvärdera hur kunderna använder och upplever trafikformen. ​Samla erfarenheter som gör det möjligt att i framtiden fatta beslut om trafikformen. Vi hoppas på en ökad kundnöjdhet och ett ökat resande med fler alternativ, tillgänglighet & flexibilitet

Vi kommer att under projektets gång följa upp vad våra kunder tycker, både i form av digitala enkäter och intervjuer där vi kommer att finnas på plats vid hållplatser och ombord på fordonen.

I fordonen och på några av våra hållplatser finns också en QR-kod som tar dig direkt till enkäten.
Här hittar du enkäten om X-linjen.

 

* Observera, på de helgdagar (röda dagar) som infaller måndag till lördag kör vi ingen trafik, till exempel julafton och juldagen 2021. Nyårsafton 20021 och midsommarafton 2022 kör vi trafiken som om det vore en lördag, det vill säga mellan klockan 10:30 och 14:30.