Värmlandstrafik bidrar till Ungdomsbussen

Publicerad

Ungdomsbussen.

Lagom till skolavslutningsfredagen är det premiär för den nya Ungdomsbussen.
Anders Holz, som är ansvarig för bussen, har fixat i ordning den på egen hand under våren; rensat, renoverat, byggt och besiktigat den gamla bussen som kyrkan fått köpa av Värmlandstrafik för 10 kronor.

– Det här har jag längtat efter hela våren. Det är så viktigt att vi finns på torget. Under våren är det många som frågat efter oss och nu äntligen kan vi köra ut bussen igen, en större, finare och bättre, säger Anders.

Ungdomsbussen är en mobil uppsökande och kontaktskapande verksamhet som bedrivs av Svenska kyrkan i samverkan med Karlstads kommun. Där finns möjlighet till stöd från en vuxen, samtal och fika.
– Att ungdomsbussen kan finnas på torget är en viktig del i kyrkans arbete för ungdomar och vuxna, säger domprost Harald Cohén. Kyrkan ska vara där människor är och när ungdomarna är på stan kan vi vara precis just där.

Bussen har stått på Stora torget på fredagar 22.00-02.00 under terminerna sedan 2010. Under 2016 stod den där varje fredagskväll och så blir det även i höst. Under sommaren kommer bussen att finnas på skolavslutningsfredagen och Putte i parken.

Ett sammanhängande säte längs väggarna inne i ungdomsbussen. Gröna kuddar på sätet.

– Vi finns på plats som ett tryggt ställe där ungdomar vet att de kan få hjälp med olika saker. Det finns alltid folk som har tid att prata och det finns alltid en bulle och nåt varmt att dricka, säger Anders.

Bussen som nu rullar ut på stora torget på fredag fullastad med bullar såldes till kyrkan av Värmlandstrafik för den symboliska summan tio kronor.
– Det är så fint av Värmlandstrafik att stötta vår verksamhet, säger Anders. Kyrkan och våra värdefulla volontärer kan fortsätta vårt arbete i många år tack vare denna fina buss. Den nya bussen är större och har bättre förvaring. Det kommer att få plats fler i den sköna soffan och den kommer att kunna användas i fler sammanhang.
Bussens renovering av utsida och insida bekostas av bidrag från Karlstads kommun på 150 000 kr.