Stort banarbete påverkar tågtrafiken i Värmland

Publicerad

Under perioden 6 september till 8 oktober ska Trafikverket byta räls, slipers och växlar på Värmlandsbanan mellan Karlstad och Kil. Under en månads tid är det därför stopp i tågtrafiken på sträckan Karlstad-Kil. Något som kommer att påverka stora delar av länets tågtrafik.

Så går trafiken – en sammanfattning

Såhär påverkas vår tågtrafik 6 september-8 oktober:

🔸Ingen tågtrafik kommer att gå mellan Karlstad och Kil under den här perioden. Tågavgångarna ersätts med ersättningsbussar samt ordinarie busslinje 201.
Läs mer här!

🔸Vissa avgångar mellan Torsby-Karlstad ersätts med buss. Läs mer här!

🔸22-24 september är hela Kils bangård stängd och inga tåg kan gå in till Kil. Under denna period är många tågavgångar i hela Värmland inställda och ersatta med buss. Läs mer här!

🔸Trafiken mellan Degerfors-Kristinehamn-Karlstad påverkas inte av banarbetet, men vissa av våra avgångar kommer att trafikeras av Tågabs tåg och därför se lite annorlunda ut.

Värmlands mest trafikerade tågsträcka

– Sträckan mellan Karlstad och Kil är den del av Värmlandsbanan som är allra hårdast trafikerad. Här rullar trafik från Göteborg, Oslo och Stockholm in och alla våra regionala tåglinjer går här. Är det stopp på den här delen av banan berör detta väldigt mycket trafik, förklarar Per Sidetun som är tågchef på Region Värmland.

För Värmlandstrafiks del innebär det att all regional tågtrafik väster, norr och söder om Karlstad kommer att beröras av spårbytet.

– Tågen kommer att gå till Kil och därefter reser du till Karlstad med ersättningsbussar eller vår linjebuss 201, där vi satt in extra avgångar. Kommer du från Kristinehamnshållet byter du till samma bussar i Karlstad för att ta dig till Kil, säger Per Sidetun.

Banarbetet påverkar också andra tågavgångar i länet, framför allt tågtrafiken mellan Torsby och Karlstad, där hela avgångar kommer att ställas in och ersättas med buss.

– Vår verkstad, där vi gör allt underhåll och alla reparationer på tågen, ligger i Kristinehamn. När länken mellan Torsby och Kristinehamn försvinner kommer vi inte att kunna ha lika många tåg i trafik, förklarar Per Sidetun.

Störst trafikstopp 22 till 24 september

Den 22 till 24 september är det ett extra stort avbrott i tågtrafiken. Då är hela Kils bangård stängd och inga tåg kan komma in i Kil.

– Under de här tre dagarna kommer många tågavgångar i Värmland att vara inställda och ersättas med bussar, både med vår ordinarie busslinjetrafik från Åmål, Säffle, Grums, Arvika och Kil och med ersättningstrafik.

Hänvisar till reseplaneraren

Per Sidetun tipsar om att ersättningstrafiken och linjebussarna finns att hitta i reseplaneraren i Värmlandstrafiks app och på varmlandstrafik.se.

– Många av de som reser med oss kommer att behöva resa på ett annorlunda sätt under en period, säger Per Sidetun.
– Med så många olika tågavgångar som påverkas och så mycket ersättningstrafik och extratrafik i rullning kan det vara bra att planera sin resa med marginaler och hålla extra koll på sin avgång i reseplaneraren, fortsätter han.

Banarbetet har för stunden stor inverkan på tågtrafiken, men är en efterlängtad insats som välkomnas av Per Sidetun.

– Det är ett spårbyte som behövs och som skulle gjorts för länge sedan egentligen. Min förhoppning är att vi nu får en mycket bättre och mer robust bana framöver som innebär färre störningar.

Kommande banarbeten

Här hittar du en lista över banarbeten som påverkar vår trafik i Värmland de närmsta veckorna

Om Trafikverkets arbete på Värmlandsbanan

På Värmlandsbanan ligger många mil av slitna järnvägsspår. Därför kommer Trafikverket att byta ut både räls, slipers och växlar på en sträcka av cirka 110 km med start 2022. Mellan den 6 september och 8 oktober pågår Etapp 2 på sträckan Karlstad-Kil. Genom att rusta upp banan skapas en robust och pålitlig järnväg med skarvfria spår som ger en bekvämt och tyst tågresande.

Läs mer om Trafikverkets arbete här!