Nu får fler tillgång till skolbussarna i Grums!

Publicerad

På torsdag den 5 maj lanseras Mixtrafik på några av skolbussarna i Grums kommun. En satsning som gör det möjligt för allmänheten att resa med skolbussarna.

Skolbussarna kör på vardagar varje morgon och eftermiddag i ett finmaskigt linjenät på stora delar av den värmländska landsbygden, och det har länge funnits önskemål om att fler än grundskoleeleverna ska få åka med. Detta prövas nu i pilotprojektet Mixtrafik. Mixtrafik startades upp innan påsk i Fagerås i Kils kommun och kommer nu också att testas på skolbussturerna i Borgvik och Värmskog i Grums kommun.

Genom att öppna upp skolbussturerna för allmänheten kommer fler att ha nytta av den buss som ändå passerar på vägen till och från skolan. Platsen på bussen bokas kostnadsfritt via Mina sidor med hjälp av bank-id, där den som bokar kan välja mellan en rad olika stopp längs med vägen. Antalet platser på bussen och turens rutt kommer att skifta något från dag till dag, eftersom det är de skolskjutsberättigade elevernas behov som ligger i grunden.

Fler får tillgång till kollektivtrafik

– För personer som bor på landsbygden där det i vanliga fall inte går kollektivtrafik men där det finns tillgång till skoltrafik, innebär detta en bättre service och nya resmöjligheter, säger Sebastian Tay Hannebo, som är projektledare på Region Värmland Kollektivtrafik.

Just nu sker flera pilotprojekt på Region Värmland, inom varumärkena Värmlandstrafik och Karlstadsbuss, med syfte att utveckla och förbättra kollektivtrafiken i Värmland. Konceptet Mixtrafik är utvecklat inom interregprojektet Stronger Combined, som testar nya kombinerade sätt att resa.

– Vi behöver pröva alla sätt för att få till en bättre service på landsbygden, och här har vi en outnyttjad resurs, säger Jesper Johansson (MP) som är kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland.

Läs mer om Mixtrafik här!