Alla fakta om Sommarlovskortet

I sommar reser du som går i årskurs 1 – 9 i grundskolan och 1 – 2 i gymnasiet fritt på Värmlandstrafiks bussar och tåg samt hos Karlstadsbuss.
Alla som omfattas av detta kommer att under v23 – veckan innan skolavslutningen – få ett brev hem med information om hur det går till.
I brevet finns också kortet och en värdekod för att användas i Värmlandstrafiks mobilapp.
Här på denna sida kommer vi regelbundet att lägga upp information om Sommarlovskortet.
Ha en eller många sköna sommarresor!

 

När får jag mitt kort?

I brevet du får hem under v23 (4-8 juni) finns färdbeviset (plastkortet som du ska visa upp när du reser) med och där berättar vi också hur du ska göra för att använda det.

 

Kan jag använda appen?

Du kan använda Värmlandstrafiks app. I brevet du får finns även en värdekod om du hellre vill använda vår app. Du måste då göra ett kostnadsfritt “köp” varje gång. I appen blir kategorin Fria sommarresor ett betalsätt vid köp av mobilbiljett (med särskilt utseende) för resa med Värmlandstrafik eller Karlstadsbuss. Tänk på att din app måste vara uppdaterad för att det ska fungera.

 

Vem får ett kort?

Skolungdomar som går i skola i länet och som nu vid terminsslutet går ut grundskolans/grundsärskolans årskurs 1 och till och med gymnasieskolans/gymnasiesärskolans årskurs 2. Skolungdomar som har färdtjänsttillstånd omfattas också.
Alla berättigade att resa får ett kort hem som kan användas för resor med bussar och tåg och har möjlighet att avgiftsfritt resa med färdtjänst under perioden.
Ensamkommande och asylsökande som bor på gruppboenden får kortet hemskickat till boendet.

 

Varför får ungdomar åka gratis i sommar?

Beslut är taget i regeringen och Region Värmland om att erbjuda elever att resa fritt med Värmlandstrafik och Karlstadsbuss under sommaren. Region Värmland har utökat det ursprungliga beslutet så att alla, redan från årskurs 1, får ett kort.

 

Var får jag åka?

Erbjudandet gäller på Värmlandstrafiks bussar (inklusive anropsstyrd trafik) och Tågkompaniets tåg samt Karlstadsbuss bussar och båtbussarna.
Kortet gäller för färdtjänst för de färdtjänstberättigade.
Kortet gäller Värmlandstrafiks ordinarie utbud med buss, tåg och servicetrafik länet. Trafiken kan under sommarmånaderna på sina håll vara begränsad.

 

Får jag åka med SJ?

Kortet gäller inte hos kommersiella aktörer som exempelvis SJ, Tågab, Swebus eller Bus4You.
Du som har behov att resa med SJ eller Tågab rekommenderar vi att du köper vårt ordinarie sommarerbjudande, som finns även denna sommar, där du får tvp månaders resa för priset av en månad.

 

När gäller kortet?

Kortet och värdekoden gäller från den 11 juni och till 24 augusti 2018. Erbjudandet gäller dygnet runt alla dagar i veckan under perioden.

 

Välj ålderskategori i appen

Kom ihåg att välja ålderskategori Skolungdom på biljetten innan man går vidare till betalsättet i appen. Om du inte gör det så kommer ett felmeddelande. Då har många valt att ominstallera appen och då är den första värdekoden förbrukad. Tänk på att din app måste vara uppdaterad för att det ska fungera.

 

Gäller kortet utanför Värmland?

Kortet gäller på Värmlandstrafiks trafik som går utanför länet, till exempel till Karlskoga och Åmål. Kortet gäller inte på  Västtrafiks linjer 774 Åmål-Säffle och 755 Årjäng-Bengtsfors och Västtrafiks tåg Säffle-Åmål eller Länstrafiken Örebros linje 502 Karlskoga-Degerfors och stadstrafiken Karlskoga.

 

Får jag ett kort om jag bor utanför länet, men går i skola i Värmland?

Du som går i skola i Värmland men som är folkbokförd i ett annat län, omfattas också av erbjudandet.

 

Hur gör jag om jag tappar bort mitt kort?

Skolungdomar som tappat sitt kort får under väntetiden på ett nytt betala sina resor själva. Det kostar 200 kr i administrationsavgift för att få ett nytt kort. Faktura kommer i efterhand. För att få ett nytt kort kontaktar du Värmlandstrafiks kundservice på telefon 0771-32 32 00.

 

Får jag ge bort eller sälja mitt kort?

Kortet är en personlig värdehandling och får ej lånas ut eller säljas. Du får heller inte sälja eller ge bort värdekoden.  Ditt Sommarlovskort kan inte bytas in mot någon annan produkt och återköps inte.

 

Det finns ingen trafik under sommaren där jag bor, får jag kompensation för det?

Du som bor där det inte finns någon kollektivtrafik under sommaren får inte kompensation för den ”orättvisan”.

 

Får jag förseningsersättning om jag reser med Sommarlovskortet?

Ja. Resor med Sommarlovskortet och Fria sommarresor i appen omfatttas av Värmlandstrafiks förseningsersättning.

 

Var kan jag få mer information?

Du kan alltid vända dig till vår Kundservice, 0771-32 32 00 eller kontakta oss via Facebook eller mail info@varmlandstrafik.se