”Så länge den finns köper jag ingen ny bil”

Erik Blakstad är 74 och har norskt påbrå, farfar kom till Sverige och Sälboda. Erik har varit senioranvändare av X-linjen sedan starten i november 2021.
– Jag fick korn på detta, laddade ner appen och upptäckte hur smidigt det var. Ett oerhört bra tillskott till Säffle kommun för oss utan bil.

Han gick egentligen i pension som distriktssköterska redan 2013 men behövdes och trivdes i vården och fortsatte, men vid 73 fick det räcka. Då hade han jobbat i Säffle kommun sedan -85 som distriktssköterska, nattsköterska och med palliativ vård i hemmet.
– Pandemin var jobbig, den fick mig att sluta, säger han.

En svår bilolycka i september 2021, Erik kraschade och vaknade liggande på asfalten mellan Grums och Säffle har också bidragit till att han numer reser mest kollektivt.
– Läkarna sa att jag skulle undvika språngmarscher. Jag sa att jag inte sprungit sedan 1971…

Bra och personlig service och bra tillgänglighet tycker Erik är de främsta fördelarna med X-linjen.
– Så länge den finns köper jag ingen ny bil, säger han.
Erik åker flera gånger i veckan ibland till ICA för att handla, ibland till Berga Bistro eller någon annan restaurang där de åtta i gänget i Lunchgruppen samlas för att äta och tillsammans diskutera aktualiteter, ibland till By kyrkogård för en promenad.
– Det är skönt att gå där, när hjärtat behöver vila tittar jag på gravstenarna.

Erik berömmer den personliga servicen från förarna.
– De är oerhört trevliga och personliga. Hälsar med namn, säger hej Erik. Inte enda gång har jag blivit besviken. Det är hög tillgänglighet och de passar tiderna bra. Och vi som är äldre åker ju också väldigt billigt vissa tider på dagen.

Till träningen, jobbet eller vännerna

X-linjen har blivit en del av vardagen för många Säfflebor. Här berättar även Tim och Mikael om hur de använder X-linjen:

Tim tar X-linjen till träningen

Fem dagar i veckan med X-linjen

Om X-linjen

X-linjen är en helt ny trafikform som lanserade först i landet i Säffle tätort den 1 november 2021.
X-linjen är en lokal busstrafik utan tidtabell eller bestämd linjesträckning. Resan bokas med en app där du anger vart du vill resa och från vilken hållplats och vid vilken tid. Resan betalas ombord eller via Värmlandstrafiks app och kostar som en vanlig bussbiljett.

Läs mer här!


Skriv ut sida