Så fungerar skolkorten när skolan börjar

Publicerad

Skolorna börjar igen. Här är information om skolkorten och om hur du som elev gör, innan du hunnit få kortet.

Grundskolan

Skolkortet består även i år av ett Värmlandskort laddat med en grundskoleladdning, ett giltighetsbevis och ett kvitto.

Grundskoleladdningen gäller för resor i det färgområde där eleven bor och går i skolan. Giltighetsperioden är helgfria vardagar 18 augusti – 22 december 2014 och 7 januari – 12 juni 2015 mellan klockan 06.00 – 18.00.

Giltighetsbeviset ska fyllas i med elevens personuppgifter, kortnummer och vilket färgområde kortet gäller för.

Kvittot visar vad som finns laddat på kortet och ska visas upp när eleven åker tåg eller med något annat fordon som inte har utrustning för att läsa Värmlandskortet.

I samband med att korten delas ut får alla eleverna en folder med information om grundskoleladdningen. Foldern finns även som pdf på vår webbplats under fliken Skolor.

Grundskoleeleverna får åka till och från skolan utan något färdbevis under de två första veckorna på höstterminen (18 – 29 augusti), medan handläggarna på skolan delar ut skolkorten till alla reseberättigade elever.

Gymnasiet

Skolkortet består även i år av ett Värmlandskort laddat med en gymnasieladdning, ett giltighetsbevis och ett kvitto.

Gymnasieladdningen gäller för resor i hela länet. Giltighetsperioden är helgfria vardagar 18 augusti – 22 december 2014 och 7 januari – 12 juni 2015 mellan klockan 05.00 – 20.00.

Giltighetsbeviset ska fyllas i med elevens personuppgifter och kortnummer.

Kvittot visar vad som finns laddat på kortet och ska visas upp när eleven åker tåg eller med något annat fordon som inte har utrustning för att läsa Värmlandskortet.

I samband med att korten delas ut får alla eleverna en folder med information om gymnasieladdningen. Foldern finns även som pdf på vår webbplats under fliken Skolor.

De två första veckorna på höstterminen (18-29 augusti) får gymnasieelever åka på sitt giltighetsbevis till och från skolan medan handläggarna på skolan delar ut skolkort till alla reseberättigade elever. Giltighetsbeviset ska vara ifyllt med alla personuppgifter. Giltighetsbevisen finns att hämta på Värmlandstrafiks kundcenter och försäljningsställen från och med 11 augusti.

Ingen reskassa på skolkorten

Det är elevernas hemkommuner som betalar skolkorten.  Om en elev slutar, byter skola, tappar bort kortet eller får det stulet ska skolan skicka meddelande till kundcenter så att vi kan spärra kortnumret. Spärrade kort räknas av från den summa som hemkommunen betalar för skolkorten.  Om eleven har laddat reskassa eller period till samma kort blir även den då spärrad. Det krånglar till det hela, både för skolan och eleven. Därför rekommenderar vi inte privata laddningar på skolkorten.