Region Värmland tar över Karlstads färdtjänst

Region Värmlands regionfullmäktige har beslutat att Region Värmland tar över ansvaret för färdtjänst och riksfärdtjänst i Karlstad kommun.
Formellt sker det från och med den 1 juli 2019.
Därmed hanterar Region Värmland trafiken i alla Värmlands kommuner.
De praktiska förändringar för färdtjänstkunderna blir få.

Priser, regler, de förare som kör våra fordon och de handläggare som tar emot ansökningarna för färdtjänsttillstånden och riksfärdtjänst är samma som tidigare. Även telefonnumren är desamma.
Det som blir nytt är att det är Region Värmland som kommer att stå på besluten och det är även regionen som kommer att informera om nyheter och eventuella förändringar.

Frågor och svar om övergången

# Hur går övergången till?

Den 1 juli 2019 flyttar färdtjänsthandläggarna från kommunen till Region Värmland. Då sitter de tillsammans med Värmlandstrafik och Karlstadsbuss i gemensamma lokaler på Lagergrens gata 7, vid Inre hamn. Då går också befintliga avtal med upphandlad beställningscentral, transportörer och Riksfärdtjänsten Sverige AB över till Region Värmland.

# Vad kommer att hända för färdtjänstresenärerna i Karlstad?

Kunderna ska inte märka någon förändring. Vi ska säkerställa att allt fungerar som tidigare:
• Beställning av resa sker som tidigare. Det är samma telefonnummer, app och webblänk. Ingen ändring.  ​
• Webbinformationen om färdtjänst på karlstad.se flyttar över till karlstadsbuss.se. Det kommer finnas länkar till nya platsen på den gamla så att det blir lätt att hitta.
• Transportörerna är desamma. Avtalen med våra transportörer och beställningscentral gäller avtalstiden ut.
• Regelverket för färdtjänst är detsamma.
• Kontaktuppgifter till handläggare och till Kontaktcenter är desamma.
• E-tjänsterna för att ansöka om färdtjänst och riksfärdtjänst blir kvar.
• Prissättningen är samma som tidigare. Mindre förändringar som exempelvis årliga prisjusteringar som följer av normal kostnadsutveckling kan ske på sikt.

# Varför görs den här förändringen?

Färdtjänsten var innan årsskiftet en del av Karlstadsbuss och Karlstads kommun. Den 1 januari 2019 gick Karlstadsbuss över från kommunen till Region Värmland men färdtjänsten låg kvar inom Karlstads kommun. Det finns stora fördelar med att samordna färdtjänsten och den övriga kollektivtrafiken. Därför flyttar nu färdtjänsten efter och blir en del av Region Värmland tillsammans med Karlstadsbuss och Värmlandstrafik.

# Vad händer för de som tidigare har rest med Värmlandstrafiks färdtjänst?

Det blir ingen förändring alls.


Skriv ut sida