Fem anledningar till att resa kollektivt

Du sparar pengar

Om du åker kollektivt till jobbet i stället för bilen sparar du pengar. När du kör betalar du inte bara för bensin utan slitage och underhållskostnader för bilen. Om du köper månads eller årskort blir det dessutom ännu billigare, kolla in våra priser här

Bättre hälsa

De personer som åker kollektivt rör sig mer än personer som inte gör det, så om du väljer kollektivtrafiken några gånger i stället sparar du inte bara pengar utan du gör något för hälsan också, två flugor i en smäll!

Mindre trängsel

Busslinjetrafiken kräver mycket minder markyta än biltrafiken och ökar därför framkomligheten. Dessutom har våra bussar ofta tillgång till egna filer, vilket gör också att du kan komma fram snabbare om du åker buss.

Visste du att enbart att en buss skulle behövas om personer i cirka 40 bilar skulle bestämma sig för att resa kollektivt.

Det är bekvämt

Det är inte bara miljövänligt, bra för hälsan och ekonomin, det är också väldigt skönt att sätta sig på en buss och bara åka med. Du slipper skapa rutor, leta efter parkering, du behöver inte ens koncentrera dig på trafiken utanför bussen.

Du gör något för miljön

Att åka kollektivt är betydligt bättre för miljön än att åka bil. Om fler valde bort bilen skulle utsläppen minska avsevärt.

  • Exempelvis kan du åka tåg 72 gånger för att släppa ut samma mängd växthusgaser som en bilresa släpper ut.
  • Du kan resa med allmän kollektivtrafik 10 gånger för att släppa ut samma mängd växthusgaser som en bilresa släpper ut
  • Enbart en buss skulle behövas om personer i cirka 40 bilar skulle bestämma sig för att resa mer klimatsmart.

(källa: Kapitel 6 emissionsfaktorer bilagor 2017, 2020-2030 (trafikverket.se)


Skriv ut sida