Ny destinationslinje – Res hållbart till Glaskogen

Publicerad

Nu är det premiär för en helt ny destinationslinje med Värmlandstrafik – Linje 130 till Värmlands största naturreservat Glaskogen. Bakom initiativet står Region Värmland, Nobina Sverige och Stiftelsen Glaskogen.

Under sommaren, med start 26 juni, tar linje 130 dig till Glaskogen från Arvika och Karlstad. En linje som initiativtagarna hoppas kan locka såväl naturälskande vandrare som utflyktssugna värmlänningar och besökare.

– Vi hoppas och tror att många gärna vill resa mer hållbart även på fritiden. En satsning som den här ger oss möjlighet att lära oss mer och utveckla vår kollektivtrafik så att den är ett attraktivt resalternativ vid alla typer av resor i vardagen, berättar Markus Bergman som är trafikchef regionbuss på Region Värmland
– Förhoppningsvis är trafiken till Glaskogen startskottet för många fler liknande initiativ, fortsätter han.

Hållbara resor och färre bilar

Intresset för att vandra och uppleva storslagen natur på hemmaplan har exploderat under coronapandemin. I takt med att antalet besökare ökat markant vid länets naturreservat har också problemet med antalet fordon ökat. Katrin Steverding är vd på Stiftelsen Glaskogen, enligt henne är efterfrågan på hållbara transporter stor.

– De som besöker oss har ett stort naturintresse och värnar om miljön, då är det naturligt att vilja resa kollektivt till och från Glaskogen. Vi hoppas naturligtvis att många av våra besökare reser med den nya busslinjen och att vi kan attrahera nya besökare tack vare den nya förbindelsen, säger Katrin Steverling.

Glaskogskort ingår i biljetten

För att uppmuntra till resande med den nya linjen bjuder Stiftelsen Glaskogen på ett tredagars Glaskogskort. Ett kort som ger fri tillgång till att vandra, paddla, cykla och/eller fiska i naturreservatet samt nyttja ved och eldplatser, vindskydd, övernattningsstugor, soptunnor och toaletter som finns i naturreservatet.

Stanna i Värmskog för matupplevelser

På vägen mellan Karlstad och Glaskogen finns flera trevliga stopp. Till exempel kan vi rekommendera att hoppa av bussen i Värmskog för mat-och kulturupplevelser. Under sommaren är Värmskogs Café, Liljenäs hembygdsgård vid Värmelns strand, en turistmagnet kända för sina räkmackor.

– Jag hoppas att den här satsningen gör att fler upptäcker enkelheten i att resa kollektivt och att även de som åker med oss idag kan ta bussen till nya resmål, säger Åsa Tobiasson, affärschef på Nobina Sverige.

Om trafiken

• Linje 130 kommer att köras måndag, torsdag, lördag och söndag med två turer i vardera riktningen per dag mellan 26 juni och 14 augusti.
• Linjen trafikerar sträckan Karlstad – Grums – Värmskogs kyrka – Glaskogen – Jössefors – Arvika.
• Linjen är en del av Värmlandstrafiks sommartidtabell. Du reser med Värmlandstrafiks ordinarie biljetter och du behöver inte förboka din plats.

Mer information

Tidtabeller med mera hittar du här!