Nu rullar den nya trafiken

Publicerad

Nu rullar den nya busstrafiken i Värmland. Det firar vi och Nobina med att bjuda resenärer på kaffe och lussebulle på en del platser i länet.
Från och med i går kör entreprenören Nobina all allmän linjetrafik med bussar åt Värmlandstrafik. Avtalet är värt drygt tre miljarder kronor och gäller i tio år med möjlighet till två års förlängning.

Samtidigt startar vi en egen trafikcentral i Munkfors. Där kan vi själva övervaka och ha kontroll över vår kollektivtrafik. Servicelinjerna kör vi i egen regi, det är också nytt.

Från den nya trafikcentralen kommer vi bland annat att övervaka så att du som bokat en resa med servicetrafiken kan byta mellan olika trafikslag. Här har vi också översikt över var alla fordon är, för att snabbt kunna ta hjälp vid behov. Allt detta gör också att informationen vid störningar ska kunna bli bättre.

Servicelinjer i egen regi
Servicelinjerna finns fortsatt kvar för sjukresenärer på väg till olika vårdinrättningar. Där det största resandeunderlaget finns sköter vi den trafiken i egen regi. Därför har vi köpt in åtta av de bussar som tidigare användes i servicetrafiken och anställt sju förare.

Fordonen har uppgraderats och fått vår nya fordonsdesign. Övriga tidigare servicelinjerelationer finns kvar men kommer att köras som anropsstyrd trafik. Turen körs om resande finns. Dessa turer utförs av upphandlade entreprenörer. Resenärernas egenavgifter för sjukresor blir oförändrade, 25 kronor per enkelresa för buss, tåg och servicelinjer.

Efterlängtad ändring
I går började också de nya tidtabellerna och priserna att gälla för den allmänna kollektivtrafiken i länet.

En nyhet när det gäller periodladdningarna är att de nu börjar gälla från det klockslag då resenären aktiverar laddningen. Inte från klockan 04.00 det trafikdygnet. En efterlängtad ändring.

Fakta om de nya bussarna

159 nya bussar, alla med alkolås.
Godkända för drift med biobränslet RME till en omfattning av omkring 40 procent av produktionen.
Varmare gul färg, syns bra i trafiken.
Anpassade för resenärer med nedsatt syn, hörsel eller rörlighet.
Gratis wifi ombord i alla bussar, usb-laddare till mobiler.
Två fasta barnstolar.
Överkörningsskydd, utvecklat i Värmland.
Rullstolar, barnvagnar och rollatorer kan tas in framifrån och ut genom den bakre dörren.
Alla platser i den främre delen är bokningsbara, med extra benutrymme.
Ett antal platser med bälteskrokar som sänker bältet för mindre personer, exempelvis barn.
Plats för en rullstol.
Alla säten fällbara med trepunktsbälten, fotstöd och armstöd.
Luftkonditionering.
Övervakningskameror för ökad trygghet.
Senare kommer alla bussar att utrustas med hållplatsutrop och realtidsinformation.
Alla bussar är utrustade med kommunikationssystemet Rakel.

 

 Stefan Arnell och Lars Bull håller i ett band framför en buss.

 

Nobinas trafikchef i Värmland, Stefan Arnell, och vår vd Lars Bull höll i bandet när en av de nya bussarna invigde nya trafikavtalet vid busstationen i Karlstad.

 

Maria Stenbäck och Anders Wahlén står brevid Maria Thorén som sitter vid ett skrivbord.

Från vår nya trafikcentral i Munkfors. Från vänster Maria Stenbäck, gruppchef, Anders Wahlén, avdelningschef för servicetrafiken och Maria Thorén, trafikledare.