Många inställda bussturer på grund av kylan

Publicerad

Under torsdagsmorgonen och förmiddagen har vi drabbats av problem med bussarna i områdena Filipstad, Kristinehamn och Hammarö. Kylan har gjort att 22 fordon som gått på biobränslet RME inte har kunnat köras. Ett 50-tal turer har fått ställas in.

Entreprenören arbetar för fullt med att lösa situationen, men kan just nu inte garantera att alla turer kan köras under eftermiddagen och kvällen heller. De linjer som hittills berörts är 400, 401, 403, 407, 408, 500, 503, 511, 625, 901 och 904.

– Vi beklagar verkligen det som hänt, säger vd Lars Bull. Detta måste vara en av de allvarligaste störningarna i busstrafiken på många år. Ansvarsfrågan får vi återkomma till.

– Vi försöker så fort som möjligt få bussar i trafik, men kan inte garantera när detta kan ske.

– Så snart vi har mer information att ge kommer vi att ge detta på vår webbplats och facebooksida.

Uppdatering kl 12.50:
Värmlandstrafiks resegaranti gäller för de resenärer som drabbats av torsdagens inställda turer i busstrafiken. Vill du anmäla ett kundärende? Klicka på länken och fyll i dina uppgifter:

https://www.varmlandstrafik.se/kundservice/kundarende/

Orsaken till att många bussar inte fungerat är ett bränslefilter som slammar igen i vissa av de fordon som går på biobränslet RME. Nu måste filtren bytas, vilket pågår för fullt och kommer att fortsätta under eftermiddagen, kvällen och natten.

– Vi kan inte garantera att alla turer går som de ska i morgon men vi räknar med att det ska bli bättre, säger Lars Bull.

De aktuella bussarna körs nu med diesel tills vidare. I en del fall kommer vi att sätta in skolfordon som ersättning, eftersom de flesta skolor inte har börjat än efter jullovet.

Vi beklagar de problem som de inställda turerna ställt till med för våra resenärer.

Uppdatering klockan 15.00:
Färskt besked från vår bussentreprenör: som det ser just nu kommer vi att klara eftermiddagen utan inställda turer med hjälp av stora skolbussar.

Under tiden pågår arbetet med att skaffa fram nya filter och byta ut dessa på de bussar som krånglar