Lilla Trafikskolan med Åke Bus igång

Publicerad

Barn i bussäten tittar på stående person fram i bussen som informerar om Lilla trafikskolan.

måndagen lanserades Åke Bus, den glada bussen som är ansiktet utåt för Värmlandstrafiks skolbussatsning Lilla Trafikskolan. Premiären skedde i Sunne kommun på Ekebyskolan och Klättenskolan.

Syftet med Lilla Trafikskolan med Åke Bus, är att öka barn och föräldrars säkerhetsmedvetenhet och kunskap om vad man ska tänka på när man åker skolbuss.

– Att ge barnen en trygg och säker resa så att föräldrarna känner sig trygga med sina barns skolväg är av högsta prioritet för oss, säger Markus Bergman, skolbussansvarig på Värmlandstrafik.

Värmlandstrafik och Nobinas kampanj startar samtidigt som polisen inleder den nationella trafiksäkerhetsveckan, som i år har satt fokus på trafiksäkerheten runt skolorna.

Värmlandstrafik och leverantören Nobina kommer att besöka 40-talet skolor i 11 värmländska kommuner för att prata säkerhet och hur man bäst reser med skolbussen. Målsättningen är att barnen och deras föräldrar ska känna sig informerade och trygga och att skolbarn och deras föräldrar ska veta att hur en resa går till och hur barnet själv ska agera för att göra resan så trygg, säker och trevlig som möjligt.

På plats i Sunne fanns Marcus Bergman, skoltrafikansvarig på Värmlandstrafik, Siv-Inger Rådström, kvalitetssamordnare på Värmlandstrafik, Torbjörn Öberg, leveransansvarig skoltrafik Nobina och Anders Arpi, gruppchef Sunne-Torsby Nobina. Dessutom personal från Värmlandstrafiks marknadsavdelning.

En säkerhetsgenomgång av vad man ska tänka på var också det bussföraren Roland Dahlgren tryckte extra på vid genomgången tillsammans med skolbarnen.

Den glada bussen, som kallas Åke Bus och är en central symbolen för kampanjen, har tagits fram av karlstadsillustratören Sara Persson och finns både i form av en folder och i boken Lilla Trafikskolan.

Huvudbudskapet är att Åke Bus lär barn att åka skolbuss på ett säkert sätt. Alla barn som är skolskjutsberättigade får hem broschyren Lilla Trafikskolan med Åke Bus.

Kampanjen i de värmländska skolorna pågår de närmaste tre veckorna.