Klart med skidor i bussarna

Publicerad
Mekanikerna från Nobina med färdigt skidställ och prototypen.
Mekanikerna som löste frågan med skidställen i bussarna. Fr v Christopher Johansson,Per Svensson, Lasse Väisänen och Morgan Sax.

Nu finns skidställ i 142 av Värmlandstrafiks regionbussar.
Skidställen är utvecklade av en grupp mekaniker hos bussentreprenören Nobina.

Mekanikernas arbete kommer nu att underlätta för skidåkare i hela Värmland. Skidställen kommer att göra stor skillnad för de Värmlandsresenärer som vill ta med sig skidorna på bussen till backen, skidspåret eller skidgymnasiet.
– Skidställen kommer att underlätta för resenärer som vill ha med skidor, så att fler kan välja en trygg, säker och hållbar resa. Det är en smart och enkel lösning som Nobinas mekaniker har kommit på. Min förhoppning är att fler ska kunna uppleva skidåkning genom att resa med våra bussar i vinter, säger Markus Bergman, trafikchef buss hos Värmlandstrafik.

Sedan 2015 körs all regiontrafik med moderna lågentrébussar som ökar tillgängligheten betydligt, för exempelvis resenärer med nedsatt rörlighet eller syn. Men de moderna bussarna har ett mindre bagageutrymme jämfört med äldre bussmodeller, och rymmer bagage som är max 150 centimeter långt. Därför har det varit svårt att ta med skidor.

– Att försöka få upp långa skidor på hatthyllorna har varit väldigt krångligt och att placera dem i mittgången är inte trafiksäkert. Att neka resenärerna har inte heller känts bra för våra förare. När jag och mina kolleger i verkstaden i Karlstad fick veta att det här problemet fanns, började vi jobba i vår förbättringsgrupp för att hitta en lösning, berättar mekanikern Lasse Väisänen från Nobina.

Gruppen med mekaniker är en av många engagerade grupper i Nobinas strukturerade förbättringsarbete. Mekanikerna började klura på olika lösningar och tog fram en första enkel modell av ett skidställ, med hjälp av en träskiva och plastslang, och sedan en färdig prototyp för tillverkning.
Nu har Värmlandstrafik beställt skidställ till 142 bussar i regiontrafik.

– Vi är oerhört glada för det konstruktiva samarbetet som vi har med Värmlandstrafik, som har gjort att Nobinas idé kunnat utvecklats till en färdig lösning för våra bussar. Skidställen är också ett kvitto på den kunskap och det entreprenörskap som finns inom Nobina, säger Åsa Tobiasson, tf trafikchef på Nobina Värmland.

Det färdiga skidstället i Nobinas verkstad.

FAKTA

# Regionbussarna stannar vid exempelvis Sunne, Branäs, Hovfjället och Valberget där Torsby skidgymnasium ligger.
# De 142 skidställen är löstagbara och kan ligga i bagageutrymmet på bussen när de inte används.
# Skidställen är utvecklade av Nobina, tillsammans med en leverantör. Värmlandstrafik har beställt dem till regionbussarna.
# Ett ställ rymmer tolv par skidor.
# Skidor som tas in i bussen ska förvaras i skidfodral.
# Skidor som är kortare än 150 cm kan även fortsättningsvis tas i bussens lastutrymme.