Klart med ny vd

Publicerad

Jessika Lundgren, 45, blir Värmlandstrafiks nya vd. Hon kommer närmast från uppdraget som vd i kommunala bolagen Forshagabostäder AB, Forshaga Energi AB och Forshaga Fibernät AB.

– I Jessika får Värmlandstrafik en tydlig och ambitiös ledare med bred erfarenhet från styrelsearbete och olika branscher, säger Värmlandstrafiks ordförande Mikael Dahlqvist.

Jessika Lundgren ersätter Lars Bull, som varit vd i Värmlandstrafik sedan 2003. Bull har varit vd för bolaget i 14 år och under den tiden har buss- och tågtrafiken fördubblat

Hans Eriksson, Jessika Lundgren, Lars Bull och Mikael Dahlqvist vid presskonferens.
Värmlandstrafiks vice ordförande Hans Eriksson, tillträdande vd Jessika Lundgren, avgående vd Lars Bull och ordförande Mikael Dahlqvist under dagens presskonferens.

sin andel av arbetsresorna i länet.

Bull lämnar nu på egen begäran uppdraget, i enlighet med sitt anställningsavtal, och ersätts av Jessika Lundgren. – Vi upplever att Jessika har en ödmjuk och flexibel framtoning som stämmer bra med de utmaningar som bolaget står inför, säger Dahlqvist.

Brinner för samhällsbyggnad
Värmlandstrafiks nya vd brinner för samhällsbyggnad och kombinationen av hårda och mjuka värden med ett stort inslag av människor och teknik. Egenskaper som ansetts värdefulla när bolaget går in i en tid av utmaningar som den nya regionindelningen och resultatet av den utredning som pågår om den framtida kollektivtrafiken kan komma att innebära.

 

– Vi är övertygade om att Jessika har kvalifikationer att bli en kommunikativ representant för bolaget och Värmland, både lokalt i kontakterna med våra ägare och nationella frågor, säger Mikael Dahlqvist.

– Det känns hedrande, roligt och utmanande att styrelsen valt mig till att leda den fortsatta utvecklingen av Värmlandstrafik, ett bolag med starkt varumärke, Sveriges mest nöjda resenärer och som verkar för Värmlands utveckling, säger Jessika Lundgren Jessika Lundgren har tidigare varit ansvarig för säljorganisationen i Region mitt hos Byggbeslag AB, BB-gruppen, där hon även ingick i företagets ledningsgrupp. Kollektivtrafik blir däremot en ny erfarenhet.

Ny och spännande bransch
– Det är en ny och spännande bransch för mig där det händer mycket inom både stadsplanering, teknik, design och tjänster, säger hon. Som vd i Vasallen AB var hon övergripande ansvarig för utvecklingen av gamla regementsområdet i Kristinehamn innan hon 2009 utsågs till affärsområdeschef för Södra Sverige, där Lundgrens ansvarsområde utökades till att även omfatta dotterbolag i Borås och Karlskrona.

Under tiden som affärsområdeschef ingick hon även i koncernens ledningsgrupp. Jessika Lundgren har stor erfarenhet från fastighetsbranschen, där hon verkat som både projektledare vid ny- och ombyggnationer samt senare som förvaltningschef och fastighetsförvaltare hos Riksbyggen respektive Realia/Kungsleden.

– Med mina 25 års erfarenhet av samhällsbyggnad hoppas jag kunna bidra till att Värmlandstrafik fortsätter att skapa nya möjligheter för värmlänningarna att även i fortsättningen vilja välja buss och tåg i sina vardagsliv. Naturligtvis med regional tillväxt samt social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i fokus. Jessika Lundgren har god erfarenhet från styrelsearbete inom flera olika områden, något som styrelsen sett som en stark merit.

– I Jessika får Värmlandstrafik en tydlig och ambitiös ledare med bred erfarenhet från styrelsearbete och olika branscher, säger Mikael Dahlqvist.

Jessika har haft styrelseuppdrag i HSB Värmland, och sedan 2015 i Brandskyddsföreningen Värmland och som ledamot i Handelskammarens fullmäktige. Jessika Lundgren är gift med Peter, 46, och har barnen Hanna, 21, Klara, 19 och Erik, 16. Familjen bor på Hammarö, där hon under fyra år var lagledare för IFK Skoghalls lag F97 och har tidigare varit verksam som basketcoach och genomgått ledar-, domar- och funktionärsutbildningar inom sporten.

Jessika Lundgren tillträder den nya positionen efter årsskiftet.