Fryksdalsbanan i tysk TV

Publicerad

Tyske filmaren Harry Schlund filmar tåget i Sunne för en dokumentär om Selma Lagerlöf.

Nu ska Sveriges vackraste järnväg presenteras för hela Europa.
Med hjälp av Selma Lagerlöf och tysk TV.

Under tre dagar har ett tyskt TV-team filmat i Sunne-trakten för en dokumentär om Selma Lagerlöf.

Teamet, från produktionsbolaget Florian Film i Köln, tillsammans med ARD-journalisten Elena Donhoff, till vardags baserad i Stockholm för den tyska nyhetskanalen, producerar en timslång dokumentär om Selma Lagerlöf.

– Produktionen kommer att sändas runt juletid, säger Elena Donhoff.

 

Tyske filmaren Harry Schlund filmar tåget i Sunne för en dokumentär om Selma Lagerlöf.

 

Filmen, som blir runt en timme lång, är redan planerad att sändas i ett tiotal europeiska länder via kulturkanalen ARTE.

Filmteamet har gått grundligt till väga.

– Vi gjorde två dagar i Stockholm där vi filmade hos Svenska Akademien och Bonniers bokförlag, en dag i Falun, där Selma bodde under några år, och avslutar med tre dagar i Sunne-trakten, berättar Elena Donhoff.

Kyrkan i Östra Ämtervik, Rottneros, givetvis Mårbacka och Fryksdalsbanan stod på programmet under de tre dagarna liksom ett antal intervjuer.

– Och vi vill gärna ha med bilder från den vackra tågresan på Fryksdalsbanan som Selma uppskattade, säger Elena Donhoff.

Filmfotograferna Harry och Stefan Schlund från Florian Film i Köln filmade under tisdagen delar av resan där närheten till och vyn över Fryken skulle skildras i vackra bilder.

Lagom till jul ska den timslånga dokumentären sändas via kanalen ARTE och redan har tiotalet länder runtom i Europa visat intresse för att sända filmen om Värmlands nobelpristagare. Och med bilder från natursköna Fryksdalsbanan.

Tyske filmaren Harry Schlund och reportern Elena Donhoff filmar vyn över Fryken från tåget på Fryksdalsbanan för en dokumentär om Selma Lagerlöf.