Dags för QR-kod på mobilbiljetterna

Publicerad

Snart ska du skanna din mobilbiljett vid ombordstigning

Nu ändrar vi sättet vi läser våra mobilbiljetter på. Från och med onsdagen den 1 juni börjar QR-koder nämligen att dyka upp på Värmlandstrafiks mobilbiljetter.

Det här gäller då:

✅ Skanna din mobilbiljett i biljettmaskinen framme hos föraren (inte i den bakre kortläsaren) på Värmlandstrafiks och Karlstadsbuss bussar.

✅ Visa upp din mobilbiljett (precis som tidigare) på Värmlandstrafiks tåg.

✅ Mobilbiljetter köpta 31 maj eller tidigare saknar QR-kod. Dessa biljetter visar du upp för föraren, precis som tidigare.

✅ Mobilbiljetter köpta i Karlstadsbuss app visar du upp för föraren som vanligt.

Ingen aktiv QR-kod på mobilbiljetter köpta innan 1 juni

Mobilbiljetter som är köpta innan 1 juni kommer inte att få en aktiv QR-kod. Det kan handla om enkelbiljetter, 24- och 72-timmars som inte aktiverats än och Flex 10/60 som har resdagar kvar. Likaså gäller det digitala grundskole- och gymnasiebiljetter som redan finns i mobilen.

De här biljetterna visar du upp för föraren precis som vanligt!

Observera att biljetter som saknar QR-kod på framsidan av biljetten inte heller har en fungerande QR-kod på ”undersidan”.

Ombord på Värmlandstrafiks tåg

Du visar upp dina mobilbiljetter som vanligt ombord på våra tåg. Det dröjer lite till innan skanning-funktionen finns i tågvärdarnas handenheter.

Inga QR-koder i Karlstadsbuss app

I Karlstadsbuss app kommer det inte att införas QR-koder. Dessa mobilbiljetter fortsätter du att visa upp för föraren.

Några barnsjukdomar i appen

I samband med att QR-koderna aktiverats i vår app har vi upptäckt några buggar. Dessa är felanmälda och vi hoppas att de snart kommer lösas.

Detta kan du stöta på:

🔸 Det går inte att köpa biljett i förväg, när du valt till- och frånhållplats. Biljetterna som du kan köpa under app-fliken ”Köp biljett” går dock att förköpa som vanligt.

🔸Det står samma sträcka på biljetten oberoende åt vilket håll du reser, exempelvis ”Karlstad-Munkfors” även om du köpt en resa Munkfors-Karlstad. Förarna vet om detta, så det ska inte innebär något krångel för dig när du stiger ombord.

Tack för ditt tålamod! 🌸

Varför skannar vi?

Syftet med skanningen är för att underlätta för förare och tågvärdar att validera biljetterna och för att få mer exakt resandestatistik.

Länstrafiken Örebros mobilbiljetter

Nu i starten kommer det tyvärr inte att gå att läsa QR-koden på Örebros mobilbiljetter. Arbete pågår för att lägga till den funktionen så fort som möjligt efter semesterperioden.

Köp mobilbiljett

Ladda ner appen Värmlandstrafik via App Store här!

Ladda ner appen Värmlandstrafik via Google Play här!

Första gången du köper en mobilbiljett behöver du aktivera ett (eller flera) bankkort och/eller fakturatjänsten. Det gör du med några få uppgifter direkt i mobilen. Sedan är det enkelt att betala med antingen:
– Bankkort. Du bekräftar ditt köp med Bank-ID.
– Klarna-faktura.
– Eller med Swish i appen.

Om du är under 18 år och vill använda mobilbiljett behöver du få hjälp av en vuxen att koppla den till en betaltjänst, innan du köper din första mobilbiljett.

Ditt senaste använda betalsätt sparas som förval (går att byta).