Cyklar på bussen gav mersmak

Publicerad
Klarälvsbanan, fotograf Öyvind Lund, Visit Värmland

När olika kompetenser och organisationer går samman och vill göra något bra – då händer det grejer. Så kan man sammanfatta sommarens pilotprojekt, där man testat möjligheten att ta med cyklar på några av Värmlandstrafiks bussturer. Ett nytt sätt att kombinera cykel, turism och värmländsk kollektivtrafik.

Idén med projektet var att öka möjligheterna för cykelturister att uppleva Klarälvsbanan och samtidigt resa hållbart och klimatsmart hela vägen. Premiärsäsongen 2021 fick tummen upp av samtliga parter – Region Värmland, Visit Värmland och Nobina.

– Testet har visat att det finns en tydlig efterfrågan på den här typen av kombinerade ressätt. Sådana här lösningar spelar roll för besöksnäringen, men också för oss som lever här, som vill ha fler pendlingsmöjligheter och fler sätt att kunna förflytta oss i Värmland, säger Andreas Norum projektledare på Visit Värmland.

Pilotprojektet kördes på sträckan Karlstad-Hagfors med busslinje 600 under sommartidtabellen 14 juni – 15 augusti och omfattade samtliga helgavgångar under perioden samt några avgångar på tisdagar och torsdagar. Det fanns plats för två cyklar samtidigt och resenärerna kunde lasta på eller av sina cyklar på fyra utvalda hållplatser längs med sträckan. Testupplägget var relativt smalt men resulterade ändå i över trettio bokningar.

Testprojektet visade på utvecklingsmöjligheter

Responsen testprojektet fått från resenärer och busschaufförer har varit positiv och de som nyttjat möjligheten har oftast också rest just för att uppleva Klarälvsbanan.

– Vi har lärt oss massor under projektets gång och fått in många utvecklings- och förbättringsförslag från våra resenärer. Vi vet att efterfrågan finns och att konceptet fungerar. Nästa steg är att fundera på hur vi kan ta det här vidare, säger Markus Bergman, trafikchef regionbuss på Region Värmland.

Satsningen kommer nu att utvärderas ytterligare och ambitionen är att utveckla den till sommaren 2021.

– Att kombinera buss och cykel är ett viktigt utvecklingssteg för oss när det kommer till att kunna erbjuda fler flexibla, kundanpassade och hållbara lösningar inom kollektivtrafiken, säger Jesper Johansson, kollektivtrafiknämndens ordförande (MP) Region Värmland.

Sommarens pilotprojekt finansierades av Tillväxtverket och Region Värmland.

Läs mer om pilotprojektet här!