Buss i skytteltrafik ersätter inställda tåg Karlstad-Kil

Publicerad

Front av två gula Värmlandstrafikbussar.

Den 4 till 7 oktober testar Värmlandstrafik ett nytt sätt att ersätta inställda tåg vid banarbeten. Skytteltrafik med buss linje 201 kommer att gå mellan Karlstad och Kil var 15:e minut.

Det är när Trafikverket gör spårarbeten på Värmlandsbanan mellan Karlstad och Kil den 4 till 7 oktober som Värmlandstrafik testar att ersätta tågtrafiken med en uppväxlad busslinje 201.

Här kan du läsa mer om vilka tåg som påverkas under vecka 40 på Värmlandsbanan

– Vi har flera stora banarbeten framför oss under 2022, bland annat ska Trafikverket byta ut elva mil utslitna spår på Värmlandsbanan. Nu vill vi testa en ny lösning på hur vi kan skapa bra och flexibla resor för våra resenärer under planerade avbrott i tågtrafiken, förklarar Per Sidetun, tågchef Region Värmland.

Vad tycker du om upplägget? Svara på enkät och var med i utlottning av biobiljetter.

Mellan klockan 9 och 15, när all tågtrafik behöver ställas in på sträckan, rullar bussar från linje 201:s busshållplats var 15:e minut. Linjen trafikerar järnvägsstationerna (Karlstad centralstation/Kil resecentrum) samt ordinarie hållplatser för buss 201. Resan tar cirka 30 minuter så tänk på att detta kan innebära att du behöver planera din resa lite annorlunda. Observera att Karlstad Centralstations busshållplats mot Kil finns på andra sidan vägen (Hamngatan 26).

Testet pågår i fyra dagar och går i stället för den ordinarie ersättningstrafiken. Skyttelbussarna går betydligt oftare än ersättningstrafiken, men restiden är något längre.

– Det ska bli spännande att se om våra resenärer gillar den här typen av lösning. Genom att på olika sätt stötta upp med våra linjebussar, som rullar på samma sträcka, tror vi att vi framöver kan göra tågstoppen smidigare för de som reser med oss.

Under veckan kommer det även att gå några få vanliga ersättningsbussar från exempelvis Högboda och Kristinehamn.

Här hittar du specialtidtabellen för busslinje 201!