Till startsidan
Start /Biljetter /Våra biljetter /Vanliga frågor och svar om biljetter

Vanliga frågor och svar om biljetter

Få reda på mer om hur länge exempelvis en enkelbiljett gäller, om en periodbiljett kan delas med andra, hur länge du kan åka på samma enkelbiljett och när din periodbiljett aktiveras.

Frågor och svar om enkelbiljetter

  • Biljett som du har köpt på bussen eller tåget gäller 60 minuter i startzonen, sedan 45 minuter per extra zon.
  • Tätortsbiljett gäller 60 minuter.
  • Närresebiljett gäller 60 minuter.
  • Förköpsbiljett gäller för en enkelresa inom fem dagar från köpdatum. Hela resan måste slutföras samma dag.

Du kan göra uppehåll under resan om sista delen av resan börjar inom den tid som biljetten gäller. Du kan göra återresa på samma biljett om du hinner inom biljettens giltighetstid.

Förköpsbiljetten kan du inte göra återresa på.

Enkelbiljett finns som pappersbiljett eller elektronisk biljett som laddas på Värmlandskortet. Byter du till en annan buss under resan behöver du bara hålla upp kortet mot kortläsaren ombord och resan registreras. Byter du till något av våra tåg läser tågvärden av ditt Värmlandskort och registrerar resan.

Förköpsbiljett finns bara som pappersbiljett.

I tätortstrafik kan du med ditt Värmlandskort eller Resekort laddat med reskassa köpa enkelbiljett i den bakre kortläsaren ombord på bussen. Den kan inte användas när man vill köpa en biljett från en zon till en annan. Då behöver du fortfarande köpa din biljett hos föraren.

Beloppet som dras från reskassan motsvarar tätortsbiljett för vuxen. Om du tillhör annan ålderskategori kan våra försäljningsställen hjälpa till för att få rätt kategori inställd på kortet.

Du kan köpa enkelbiljett och förköpsbiljett till och från de här orterna utanför Värmlands län: Hällefors, Karlskoga, Degerfors, Gullspång, Åmål och Malung.

Om du inte kan köpa biljett för hela resan direkt kan du be om tilläggsbiljett för den fortsatta resan, när du byter. Det gäller för resor som du gör med Värmlandstrafiks bussar inom länet.

Övergång mellan tätortstrafik och regiontrafik

Biljett från tätorts- eller stadstrafik kan du åka vidare på med regiontrafik inom tätorts- eller stadszonen under den tid som biljetten gäller. Med biljett från regiontrafik med buss kan du åka vidare med på tätorts- och stadstrafik under den tid som biljetten gäller.

Övergång inom tätortstrafiken

Fri övergång mellan linjer inom respektive tätortszon under den tid som biljetten gäller.

Mellan buss och tåg i regiontrafik

Värmlandstrafiks enkelbiljetter gäller för övergång mellan Värmlandstrafiks tåg och bussar och mellan Värmlandstrafiks bussar och tåg inom biljettens giltighetstid.

Tågbiljett från SJ, Tågab eller Vy, som inte är resplusbiljett, gäller inte för övergång till buss, varken i regiontrafik, tätorts- eller stadstrafik.

Våra enkelbiljetter gäller inte för:

  • SJ:s och Tågabs tåg Arvika-Degerfors.
  • Expressbussar.
  • Västtrafiks bussar (linje 755 Årjäng-Gustavsfors-Bengtsfors och linje 774 Säffle-Åmål).
  • Länstrafiken Örebros bussar (linje 502 Karlskoga-Degerfors och tätortstrafiken Karlskoga).

Frågor och svar om periodbiljetter

Våra periodbiljetter är oftast vilande när de hamnar på ditt resekort. Periodbiljetten gäller från och med det klockslag den aktiveras.

För Flex 10/60 gäller särskilda regler:

Flex 10/60 i Värmlandstrafiks app ligger vilande i appen i upp till ett år efter ditt köp. 60-dagarsperioden startar när du aktiverar din första resdag av tio. Då har du sedan 60 dagar på dig att använda resterande nio resdagar.

På Flex 10/60 som laddats till resekort startar 60-dagarsperioden direkt när du köper den. Du behöver alltså använda dina tio resdagar inom 60 dagar från köpdatum.

Vad som gäller för våra olika ålderskategorier hittar du i anslutning till prislistan.

Periodbiljetten kan användas som delbetalning om du ska åka utanför det område som den gäller för, när du åker med Värmlandstrafiks bussar och tåg på sträckor inom Värmland. Till exempel kan du använda Grön period som delbetalning om du ska åka mellan Sunne och Karlstad. Du betalar då för resan till Karlstad från första hållplats utanför det gröna området.

Det går också att kombinera två periodbiljetter som gäller varsin del på en sträcka.

När det gäller resor över länsgränsen gäller för det allra mesta våra periodbiljetter inte som delbetalning. Det finns dock ett undantag vid resor med SJs och Tågabs tåg på sträckan Karlstad-Göteborg. Läs mer om det på sidan Våra biljetter och kort på tåg.

En periodbiljett är opersonlig och kan användas av flera personer, fast bara en person per tur. En vuxen kan inte åka på periodbiljett för skolungdom.

Du kan åka på din periodbiljett till och från de här orterna utanför Värmlands län: Malung, Hällefors, Karlskoga, Degerfors, Gullspång och Åmål.

Med Pendlar Plus kan du åka både till Kongsvinger, Hallsberg, Malung och Åmål och även i hela Örebro län.

Vi har överenskommelser med Dalatrafik, Länstrafiken Örebro och Västtrafik om att våra periodbiljetter ska gälla på några av deras linjer. Likaså gäller en del av deras periodbiljetter på vår trafik.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?