Till startsidan

Grundskolan

Grundskolebiljetten gäller för resor med buss och tåg, måndag – fredag kl 06.00 – 18.00 under läsåret, i det pendlarområde (färgen på kartan) där elevens hemkommun och skola ingår.

Se på kartan eller klicka på bannern Pendlarområden för att se vilken färg din kommun tillhör.

Periodkarta

Inför skolstarten

Det är din hemkommun som prövar om du har rätt till skolskjuts. Om du är berättigad att åka skolskjuts med Värmlandstrafiks bussar och tåg i linjetrafik kan du välja mellan en digital grundskolebiljett eller ett Värmlandskort laddat med en grundskolebiljett. Alla skolbiljetter måste beställas via respektives kommuns webbsida. Du har möjlighet att göra din beställning från och med den 1 augusti.

Plastkort med grundskolebiljett delas ut på skolan. De två första veckorna på höstterminen innan skolan hunnit dela ut kort till alla berättigade elever, får du åka till och från skolan utan färdbevis. Den digitala grundskolebiljetten skickas per sms till elevens mobilnummer.

Om du är skolskjutsberättigad och reser med separat skolskjuts behöver du inget färdbevis. Föraren vet att du ska med.

Du som bor i Forshaga, Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Munkfors och Grums kan inte i nuläget ansöka om digitalt grundskolebiljett.

Steg 1: Beställ din digitala grundskolebiljett

  1. Beställning av digital grundskolebiljett görs på respektive kommuns webbsida, inloggning sker med bank-id.
  2. När du beställt får du ett sms när din biljett kan laddas ner till appen.

Steg 2: Skapa ett konto i Värmlandstrafiks app

Du behöver ha Värmlandstrafiks app nedladdad. Gör så här för att skapa ett konto i appen till vilken din grundskolebiljett laddas ned:

  1. Starta appen.
  2. Välj “Mitt konto” i huvudmenyn och klicka på “Skapa nytt konto”
  3. Godkänn hantering av personuppgifter.
  4. Skriv in ditt mobilnummer eller din mejladress och klicka på “Skicka” (SMS).
  5. Öppna mottaget SMS med avsändare “MobiTime” och klicka på länk (som öppnar appen igen).
  6. Gå till appens huvudmeny och se längst ned att ditt mobilnummer är registrerat.

Steg 3: Ladda ner grundskolebiljett till appen

  1. Öppna mottaget sms med avsändare ”Skolbiljett” och klicka på länk (som öppnar en nedladdningssida).
  2. Klicka på länk till appen ”Värmlandstrafik” (den öppnar appen).
  3. I appen: Klicka på ”Hämta biljett”.
  4. Nu ser du att att din biljett finns i biljettinkorgen.
  5. Tänk på att mobilen behöver vara ansluten till wifi eller surf när du hämtar hem biljetten till appen.

Om du har frågor eller funderingar om grundskolebiljetter kontaktar du din hemkommun.

Beställning om grundskolebiljett på plastkort görs på respektive kommuns hemsida, inloggning sker med bank-id. Kortet delas sedan ut på din skola.

Grundskolebiljett

Information om vad som gäller för din grundskolebiljett.

  • På bussar och tåg inom det färgområde där du bor och går i skola under perioden 14 augusti – 22 december 2023 och 8 januari - 14 juni 2024. Du som har ett kort för Karlstad tätort har giltighet till 31 december.
  • Skoldagar måndag – fredag klockan 06.00 – 18.00. Sista delresan ska vara påbörjad senast klockan 18.00.
  • Gäller på höstlov, sportlov och påsklov men inte på jullovet och sommarlovet.
  • Grundskolebiljetten gäller inte på anropsstyrd trafik, Tågabs eller SJs tågtrafik, med undantag för SJ linje 71. Där gäller grundskolebiljett för rött färgområde på sträckan Karlstad-Grums och grundskolebiljett för blått färgområde på sträckan Säffle-Åmål. Kvitto på kortets innehåll ska uppvisas för tågvärden.

På baksidan av Värmlandskortet ska elevens namn skrivas. Texten ska vara tydlig och skriven med varaktig skrift. Namnteckningen gör grundskolebiljetten personlig.

Det är viktigt att du som åker buss checkar in din grundskolebiljett genom att hålla kortet mot kortläsaren vid varje resa. Åker du tåg så checkas kortet in av tågvärden. Har du grundskolebiljetten i appen så skannar du QR-koden på grundskolebiljetten i läsaren på biljettmaskinen framme hos föraren.

För att biljetten ska kunna visas i appen när du kliver ombord så behövs ingen wifi eller surf. De gånger som mobilen behöver ha wifi eller surf är första gången när du hämtar hem biljetten till appen och någon gång (det räcker med en) under dygnet så att biljetten uppdateras.

Grundskolebiljetten är en värdehandling som du ansvarar för och visar upp när du åker buss eller tåg. Den är personlig vilket betyder att du inte får låna ut ditt kort (eller din mobil om du har grundskolebiljetten i appen) till någon annan.

Under perioden 15 – 31 augusti, innan skolan hunnit dela ut grundskolebiljetter till reseberättigade elever, får du åka till och från skolan utan färdbevis.

Det är din hemkommun som prövar om du har rätt till skolskjuts. Du som åker med Värmlandstrafiks allmänna bussar eller tåg i linjetrafik, får en grundskolebiljett som färdbevis. Hemkommunen och Värmlandstrafik ansvarar för att du som har fått ett färdbevis alltid tar dig till skolan på morgonen. För hemresan finns däremot undantag från den skyldigheten.

Skolan och Värmlandstrafik tar inte ansvar för reskassa, som du själv laddar till det här Värmlandskortet. Det finns alltså ingen garanti för att du får tillbaka pengar insatta på reskassan, ifall kortet skulle bli stulet eller borttappat. Vi rekommenderar att du istället skaffar ett extra Värmlandskort som du laddar med reskassa och andra laddningar för fritidsresor.

Det är kommunen som du bor i som betalar för din grundskolebiljett.

Vad händer om jag…

Om du glömt kortet hemma på morgonen eller att din digitala biljett i appen krånglar, tala om det för föraren så får du åka med till skolan. Under dagen måste du ta kontakt med skolexpeditionen eller klasslärare för att få ett tillfälligt skolkort att åka hem med. Om du inte ordnar något tillfälligt skolkort och alltså är utan färdbevis får du betala enkelbiljett för hemresan. Tänk på att vi inte tar emot kontanter ombord på bussen.

Tappar du bort kortet eller om det blir stulet ska du ta kontakt med skolans handläggare. Ditt kortnummer spärras och du får köpa ett nytt kort för 200 kr.

Ta kontakt med skolans handläggare.

Då får du köpa biljett för resan. Tänk på att vi inte tar emot kontanter ombord på bussen.

Det beror på vad som gör att kortet inte är giltigt. Kontrollanterna har klara regler att jobba efter. Åker du till exempel med en grundskolebiljett som inte gäller eller på annat sätt inte är som den ska, så riskerar din vårdnadshavare att få betala 1 200 kronor i tilläggsavgift och enkelbiljettpriset på resan. Läs gärna mer om biljettkontroller på vår webbplats.

Om du glömt något ombord på bussen ringer du 0771-32 32 00 eller om du glömt något ombord på tåget ringer du 054-771 74 15.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?